Nyhed
Læsetid: 6 min.

Det store januarudsalg

På banen kan januar ligne fodboldens agurketid, men for medierne er måneden et paradis af muligheder for spådomme om køb og salg – og om fremtiden for nogle verdens mest veltrænede unge mænd. Vi holder os ikke tilbage for at være med
På banen kan januar ligne fodboldens agurketid, men for medierne er måneden et paradis af muligheder for spådomme om køb og salg – og om fremtiden for nogle verdens mest veltrænede unge mænd. Vi holder os ikke tilbage for at 
være med
Moderne Tider
8. januar 2011

Man kan ikke kalde det agurketid. Og så alligevel. Det er januar, og vi er midt i sæsonen i de store europæiske fodboldligaer. På bagkant af finanskrisen taler alle om nødvendig oprustning. Rygterne svirrer, sladderen er flyvende og nærmer sig hysterisk konspirationsteori. Bliver Ronaldinho i AC Milan, eller rejser han retur til Gremio i Brasilien, hvor eventyret begyndte for 23 år siden? Mon vores egen Daniel Agger fra Liverpool bliver ny holdkammerat med Wolfsburgs Simon Kjær? Får Chelsea held med at købe ind, som træner Carlo Ancelotti dikterer? Er det rigtigt, at David Beckham er på vej tilbage til Premier League? Og så er vinterens største signing ikke engang en rigtig transfer: Kaka er tilbage på Real Madrids superhold efter et halvt års skadespause.

Verdens bedste, ikke forfængelig

Egentlig hedder han Ronaldo de Assis Moreira. Han er født 21. marts 1980 i Porto Alegre, Brasilien. Men vi kender ham som Ronaldinho, 'mini-Ronaldo'. Han er manden med grinet, Playstation, 'Dinho-svirpet' og kigge væk-finten. Han er vild med samba og kvinder. Og så var han efter eget udsagn »for grim« til Real >Madrid. I dag spiller Ronaldinho for AC Milan, men han er mest kendt for sine mange år i Frank Rijkaards FC Barcelona, som han kom til i 2003 efter nogle sæsoner i Paris >Saint-Germain. På det brasilianske landshold er det blevet til 87 kampe og 32 mål. Ronaldinho blev i 2004 og 2005 kåret til verdens >bedste.

»Jeg er ikke en forfængelig person, men jeg tror, at jeg er den bedste fodboldspiller i verden,« har Ronaldinho engang >sagt.

»Jeg kan ikke forestille mig et liv uden Barca,« udtalte Ronaldinho, mens fester og fedme kværnede i pressen. Men sådan blev det, og det første år i Milano stod Ronaldinho lidt i skyggen af landsmanden Kaka. Senere kickstartede den tidligere Milan-træner Leonardo mini-Ronaldos spillegejst, men det holdt ikke længe. Det er svært ikke at bukke under for myten om de solbeskinnede, gudsbenådede brasilianere: De er humørspillere. Og de har pokkers svært ved at blive på succesens tinde.

Den 30-årige verdensstjerne har kun seks måneder tilbage af sin kontrakt med Silvio Berlusconis klub, som har lagt op til en travl januar. Ud over Ronnies stensikre exit rygtes også Sampdorias Antonio Cassano til Milan. Cassano har været i forrygende form i den seneste sæson, men er faldet i unåde hos præsidenten Riccardo Garrone. Gremio var klubben, Ronnie kom til som syvårig. Han blev der som ungdomsspiller i 11 år, og i 1998 rykkede han op på førsteholdet. Med budet fra Gremio Foot-Ball Porto Alegrense kan ringen sluttes for Ronaldinho, som ved mange lejligheder har indrømmet en dyb hjemve. Og så er Gremio ikke en ubetydelig fisk: Det brasilianske fodboldforbund regner officielt mandskabet som nummer ét i den hjemlige første division - Campeonato Brasileiro Série A - og i den sydamerikanske ranking (den såkaldte Conmebol) indtager Gremio, som af fans kaldes for 'De Udødelige', en samlet tredjeplads.

Men så kom Blackburn fra Premier League. Klubben er lige blevet købt af det indiske firma Venkateshwara Hatcheries (eller bare Venky) for knap en halv milliard, og de har allerede set sig varm på et flashy januarindkøb. 70 millioner vil de give for Ronnie, den levende legende. Vi får se.

De evige rivaler fra Inter har også glemt alt om finanskrise. Andrea Ranocchia er kapret fra Genoa, og Nerazzurri planlægger desuden en handel med Chievos franske midtbanespiller Kevin Constant, som har haft en spektakulær sæson for klubben med det tegneserieagtige kælenavn - Mussi Volanti, 'de flyvende æsler'. Og i Inter handler det ikke bare om friske talenter. Supportere holder i fællesskab vejret, efter at alt håb nu ligger på den tidligere Milan-træner Leonardo, som har overtaget styringen efter Rafa Benitez' kolossale fallit.

Og apropos Serie A: Hold øje med Roque Santa Cruz fra nyrige Manchester City, som skulle være på vej til enten Lazio eller Juventus.

Den store engelske historie

I England er den store historie en gammel traver. Den handler om verdens største sportsbrand. Ikonet, som først holder op med at give global genlyd flere hundrede kilometer inde i den allermest oversete jungle. David Beckham har i flere sæsoner flirtet med et udlån til europæisk topfodbold, mens der er pause hjemme i LA Galaxy, hvortil den 35-årige winger som bekendt kom i 2007 efter fire berømte og turbulente år i Real Madrid. Senest har Tottenham Hotspur meldt sin interesse for englænderen, som aldrig lægger skjul på sin iver efter en fortsat plads på det landshold, hvor han for længst har slået alle rekorder. Sådan noget kan ikke lade sig gøre på langdistancen - Galaxy rangerer lavere end West Hams oldboys-afdeling. Men med en plads på The Lilywhites fra London kan ambitionerne indfries. Eller måske via en returbillet til Newcastle United, som ligeledes savler i kulissen over Becks. Eller Blackburn, der i dén grad er i shoppelune.

I den anden ende af London, i Arsene Wengers Arsenal, går rygtebølgerne også højt. Sagaen om midtbaneguden Cesc Fabregas er uendelig. Nu er det Barcelona, der tilsyneladende vil have ham, og før det var det Real Madrid, der på marketingsfronten lever af nidkært at planlægge megalomane sommerindkøb, år efter år. Dén bliver svær, Florentino Pérez. Fabregas har sjældent forsømt en lejlighed til at proklamere sin kærlighed til Barca. Mere uproblematisk var det åbenbart at sige blankt nej til Fulham, som tilbød 50 millioner (det er peanuts!) for Nicklas Bendtner. Til gengæld må Arsenal-fans hive sig selv i hårrødderne over usikkerheden med Samir Nasri. Er han også på vej til Barca? Nasri vil passe glimrende i Guardiolas game plan, og han kan meget vel vokse til klodens bedste fodboldspiller.

Flere engelske medier melder, at Manchester United i øjeblikket overvejer et bud på Pepe, som endnu ikke har forlænget sin kontrakt med Real Madrid. I den engelske storklub er han udset som afløser for Rio Ferdinand, som i den seneste tid har været stærkt plaget af skader. Og dommen? Se det som finansielt powerplay fra Pepes bagland. Med lidt held er svingdøren åben helt frem til denne måneds udgang, og så kommer der garanteret et par nuller mere på den portugisiske centralforsvarers lønseddel.

I morgen er det forfra

Daniel Agger er ude i et lignende ærinde. Play me or loose me, hedder det på de kanter, og Sunday Telegraph nævner nu en mulig byttehandel mellem Liverpool og Wolfsburg, hvor den engelske klub skal give både Agger og Ryan Babel i bytte for angriberen Edin Dzeko.

I skrivende stund meldes Dzeko dog så godt som sikkert til Manchester City.

Den var helt gal med knæet og med ryggen. Allerede under VM sidste sommer spillede én af fodboldens største stjerner, brasilianske Ricardo Kaka, med store smerter, og bedst som Real Madrid skulle starte på en frisk under verdens hotteste trænervinger - nemlig José Mourinhos - måtte Kaka trisse af sted til afdelingen for genoptræning. I et halvt år har fans fulgt hans seje vej tilbage til fordums form og fitness på den madrilenske klubs officielle hjemmeside og på twitter, hvor Kaka jævnligt lovpriser Jesus og takker sine tilhængere. Når han da ikke synger duet med sin kone, Caroline Celico.

Men så skete det. Imandags kom Kaka på banen mod Getafe. Han gjorde det fint, og der er ingen tvivl: Her er årets største signing. Det var som at få en helt ny spiller og - indrømmet - et nyt luksusproblem. For hvordan vil The Special One tackle Gonzalo Higuains fravær på den offensive spids? Den argentinske landsholdspiller har erhvervet sig en grim diskosprolaps, og seneste meldinger går på en uundgåelig operation og langvarig genoptræning. Pessimisterne siger exit sæsonen ud. Dem med lyst sind nøjes med et par måneder. De kreativt tænkende drømmer om Cristiano Ronaldo helt på toppen og med både Mezut Özil og Kaka i trequartista-hullet lige bagved, mens de mere kynisk stemte fortsætter med at sukke over en Karim Benzema, som stadig slås med teknikken på de snævre områder og stadig ikke lukker bolde nok ind i kassen - og da slet ikke som 'Christiano', denne pomadiserede erektion - og på ingen måder står distancen mod to af Mourinhos gamle yndlinge, som træneren dagdrømmer om, men ikke får lov til at købe: Chelseas Didier Drogba og Inters Diego Milito. I stedet må han håbe på Athletic Bilbaos Fernando Llorente.

Og så er der jo det fortryllende ved hele smøren, at den kan vise sig at være fuldstændig forkert i morgen. Fodbold i januar er ikke agurketid, men noget der ligner, og minut for minut opfinder medierne verden og besegler 20-30-årige mænds fremtid.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her