Læsetid: 8 min.

'Vi taler om en reduktion på 90 procent'

Godt tre måneder har Sverigedemokraterna siddet i den svenske rigsdag. Og mens de andre partier har forsøgt at give partiet så lidt indflydelse som muligt, har de bygget et nyt rigsdagsparti op fra bunden. De har arbejdet for at finde kompetence, administrativt personale, politiske sagkyndige, bygget kontorlandskaber, lært rutiner, procedurer og taktisk spil. Men frem for alt har de prøvet at få deres budskab ud. Og vise, at de som nyt parti er klar til at tage ansvar
Vil lære af Danmark. Partileder Jimmie Åkesson ser mod Danmark, når han vil konkretisere sin politik. Det handler om at være hårdere i vurderingen af asylsøgere, skærpe reglerne for familiesammenføring, og så er han glad for regeringens og Dansk Folkepartis nye pointsystem, forklarer han.

Vil lære af Danmark. Partileder Jimmie Åkesson ser mod Danmark, når han vil konkretisere sin politik. Det handler om at være hårdere i vurderingen af asylsøgere, skærpe reglerne for familiesammenføring, og så er han glad for regeringens og Dansk Folkepartis nye pointsystem, forklarer han.

Sigrid Nygaard

8. januar 2011

Aldrig før havde partilederne været så enige som før det svenske riksdagsvalg 19. september 2010. »Vi kommer ikke til at samarbejde med Sverigedemokraterna,« lød det fra Sveriges statsminister, Fredrik Reinfeldt. »Vi kommer ikke på nogen måde til at gøre os afhængige af eller samarbejde med Sverigedemokraterna,« sagde Mona Sahlin fra Socialdemokraterna. »Vi kommer aldrig til - og det er et løfte - aldrig nogensinde i noget spørgsmål til at samarbejde med racister eller med et fremmedfjendsk parti som Sverigedemokraterna,« sagde Lars Ohly, Vänsterpartiet. Og sådan lyder det stadig her godt tre måneder senere. Problemet er, mener Sverigedemokraternas 31-årige partileder, Jimmie Åkesson, at det ikke holder i praksis.

»Selvfølgelig kommer man til at opretholde denne retorik så længe, man kan. Men vi er tungen på vægtskålen. Det kan de selvfølgelig lade, som om vi ikke er lige så længe, de har lyst til, men i sidste ende har vi afgørende indflydelse på den politik, der bliver ført.«

Hvordan?

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Lasse Schmidt

"Vi fik ikke lov til at deltage i de store slutdebatter før valget, selv om vi lå højt i meningsmålingerne, og i samme omgang siger man, at vi spiller på vores martyrrolle."

I Sverige er det kun partilederne fra de partier, der allerede er i Riksdagen, der deltager i slut-debatterne. Uanset meningsmålinger. Sådan er det. Fantastisk eksempel på den martyr-retorik, han siger, at andre beskylder ham for.

Ikke helt korrekt: 'Ny Demokrati' fik faktisk i 1991 lov til at deltage i partilederrunden, selvom partiet ikke var repræsenteret i rigsdagen.