Læsetid: 7 min.

De arabiske regimer har overspillet deres vigtigste trumf

De arabiske lande er blevet tikkende bomber af korruption, tredoblede befolkningstal og social ulighed. Men oprørene skyldes først og fremmest regimernes overdrivelse af den islamistiske trussel, lyder det fra fransk ekspert
De arabiske lande er blevet tikkende bomber af korruption, tredoblede befolkningstal og social ulighed. Men oprørene skyldes først og fremmest regimernes overdrivelse af den islamistiske trussel, lyder det fra fransk ekspert
26. februar 2011

Den arabiske udgave af tv-kanalen Al Jazeera kører hos bageren på Avenue Clichy i det 17. arrondissement i Paris. En stor del af indbyggerne her har nordafrikanske rødder. På skærmen ses Gaddafi, der netop har holdt tale til befolkningen. »Det er krig,« forklarer bageren, mens han lægger en baguette à l'ancienne (en gammeldags baguette, red.) ned i en papirspose og referer til, at der er blevet skudt på befolkningen fra helikoptere i Libyen. Oprørene mod de arabiske regimer bliver fulgt tæt fra Paris. I den forbindelse har Frankrigs præsident Sarkozy og hans regering i flere omgange storklokket i det. Helt galt gik det for udenrigsminister Michèle Alliot-Marie, der fik foreslået Tunesien, at Frankrig kunne hjælpe det tunesiske politi med at opretholde roen. Det var før, Ben Ali måtte forlade magten. I denne uge har en stribe diplomater i et brev offentliggjort i avisen Le Monde sagt fra over for den franske politik i den arabiske region.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Tak for en spændende artikel!

A propos fransk udenrigspolitik. Den franske udenrigsminister går formentlig i morgen formiddag. Regeringsrokaden offentliggøres i morgen aften efter Sarkozys tale om den internationale situation kl.20. Andre navne kan ses her:

http://anne.eftertanke.dk/

peter guldmann

Da Fogh og hans kumpaner indså at der ikke var masseødelæggelsesvåben i Saddams Irak, begrundede de vedholdende den danske invasion af landet med, at der var et undertrykkende styre i Irak. Nu har venstre ved ikke at foreslå en invasion af Libyen , afsløret at invasionen af Irak , netop ikke var på grund af et ønske om at indføre demokrati der. Det var altså kun for at tjene George Bush og hans regime. Nu må Fogh og Møller da blive stillet til regnskab for deres voldelige politik. De kunne jo ende med at sidde i forbryderdomstolen ligesom Qdafi.

Ja, man kan bebrejde Fogh meget.

I strålelyset der nu rammer ham som generalsekretær i NATO, kan det være nyttigt at (gen)læse "Præsidenten":

Fogh forhindrede i 2002 ved den store EU- udvidelse formodentlig en løsning på Cypern-problemet, som udenrigsministeriets direktør havde udarbejdet sammen med Per Stig Møller. De havde været i Tyrkiet for at tage indledende samtaler, og de mente, at der på EU-topmødet ville være mulighed for at få indlemmet Cypern i EU og samtidig sat turbo på den FN-styrede proces, der skulle skabe varig fred og stabil fred på Cypern. Fogh afviste pure planen, står der p.141. Som straf lukkede Fogh Per Stig Møller og Friis Arne Petersen effektivt ude fra de videre centrale forhandlinger op til og på selve topmødet.

Kilde: Præsidenten af Mylenberg og Steensbeck.