Godt grønt til alle

København har fået flere muligheder for gode grøntsager af høj kvalitet
Moderne Tider
12. februar 2011

Det seneste år er der sket noget godt for københavnerne, efter et par rigtigt fine initiativer har gjort det muligt i dagligdagen at få bedre kvalitet af lokalt producerede grøntsager i sæson. En stor del af grøntsagerne er økologiske eller biodynamiske, men vigtigst er, at de har høj smagsmæssig kvalitet. Og så er det grøntsager og frugter direkte fra avleren og fra mulden.

Din Baghave er en gourmetgrønthandler, der sidste sommer satte en bod op på Østerbro i København udelukkende med lokalt dyrkede grøntsager og frugt. Det var et festfyrværkeri af friskhøstede jordbær, hvide og grønne asparges fra Lammefjorden, bunker af krydderurter, friskhøstede chilier, solbær, salater og hen over efteråret blommer, små sommerpærer, 5-6 sorter kartofler, bl.a. de lækre æggeblomme, spæde rodfrugter, et væld af vilde svampe og frisk havtorn for ikke at glemme friske svenske trøfler fra Gotland. Jeg kan ikke få armene ned - det har været meget dejligt at opleve. Mange andre har haft det på samme måde, og Din Baghave har haft succes fra første dag og har lige åbent en rigtig butik på Frederiksberg.

Også i en af de klassiske biodynamiske grønthandlere Den Grønne Butik i Gentofte er der friske kræfter, der satser på fortsat at sælge f.eks. de perfekte biodynamiske gulerødder og knoldselleri fra Kiselgården, men også gode friske kyllinger fra Sødam i Sønderjylland og økologisk laks.

Lige nu er den sværeste tid på året at drive denne type forretning, og det er flot at se de bedste rodfrugter, vinteræbler, kål og løg i flere varianter. Så selv om man på denne tid af året begynder at drømme om andet end de rustikke grønsager, så orker man den ægte vare, når det smager så godt.

Året rundt

Københavns Fødevarefællesskab blev stiftet sidste forår og er en stor succes, der allerede har ca. 1.250 medlemmer med fire afdelinger - og flere er på vej. Foreningen drives lokalt og er et arbejdende fællesskab med det formål at gøre økologiske fødevarer tilgængelige for alle, så de ikke er dyr gourmet-luksus, men fås til en fair pris og er en fast og naturlig del af vores hverdag. Udbuddet af varer skal afspejle årstiden og være dyrket så lokalt som muligt. Desuden er ideen at støtte fair og direkte handel. Mange landmænd og producenter bliver presset hårdt på prisen af de store dagligvarekæder, der ellers aftager langt størstedelen af afgrøderne. Ideen er, at der er færrest mulige led mellem os og producenterne ved at skabe direkte kontakter. Alle kan være med i Københavns Fødevarefællesskab. Et medejerskab koster 100 kr., og alle skal arbejde i foreningen tre timer om måneden.

Med gode grønsager kan man let lave rigtig mad og få mange forskellige smagsoplevelser hen over året. Her er lidt ideer til gryderne.

Mini rødkål med solbæreddike og perlespelt

Denne ret kan være tilbehør til f.eks. gode pølser eller spises sammen med ovnbagte kartofler og en klassisk råkost af gulerødder med masser af persille, hvidløg og senneps-vinaigrette.6 mini-rødkålshoveder eller 250 g snittet rødkål

100 g perlespelt

2 spsk. olivenolie

lidt salt

ca. 2 spsk. solbæreddike fra Nordhavn Eddikebryggeri

Skyl perlespelten i vand, kog den mør i rigeligt letsaltet vand ca. 20 min. så den har bid men er uden rå kerne. Hæld i et dørslag og lad vandet løbe fra.

Skær kålen ud i ensartede stykker, de små hoveder i kvarte. Steg den hurtigt i olie i en gryde ved høj varme, og tilsæt lidt vand, og damp ca. 5 min., til kålen er tilpas mør. Varmen skal være så høj, at vandet fordamper - brug stegegryde eller wok. Tilsæt solbæreddike, vend kogt perlespelt i og smag til med salt.

Varm jordskokke-ragout med stenbiderrogn - ca. 4 portioner

100-200 g frisk renset stenbiderrogn

500 g jordskokker

4-5 spsk. cremefraiche 38 procent

2 spsk. finthakket skalotteløg

1 håndfuld frisk dild

salt og friskkværnet peber

Skrub eller skræl jordskokkerne og skær dem ud i ensartede stykker. Kog dem 4-5 min. i cremefraiche under omrøring til jordskokkerne er møre, men ikke moser ud - de må gerne have lidt bid. Tilsæt fint hakkede skalotteløg, smag til med salt og peber. Spis de varme jordskokker med stenbiderrogn og dild. Rognen skal på lige til sidst. så de ikke får for meget varme og bliver 'hårdkogte' og tørre.

 

 

Læs mere:

www.dinbaghave.dk

www.dgbutik.dk

www.kbhff.dk

Værs'go' og spis

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her