Læsetid: 11 min.

Mellemøsten er trådt ind i de post-islamiske revolutioners tid

Vestens vanetænkning har med opstandene i Nordafrika for alvor vist sig som forældet: Den arabisk-muslimske verden er ikke længere en undtagelse fra den verdenshistoriske hovedstrøm
Vestens vanetænkning har med opstandene i Nordafrika for alvor vist sig som forældet: Den arabisk-muslimske verden er ikke længere en undtagelse fra den verdenshistoriske hovedstrøm
19. februar 2011

Den europæiske opinion forsøgte længe at forstå opstandene i Nordafrika og Egypten ud fra et over 30 år gammel fortolkningsskema: Irans islamiske revolution. Forventningen var, at islamistiske bevægelser - i dette tilfælde Det Muslimske Broderskab og deres lokale aflæggere - snart ville stille sig i spidsen for de folkelige revolter eller i det mindste lure på et gunstigt øjeblik til at kapre disse og gribe magten. Nu har Det Muslimske Broderskabs diskretion og pragmatisme overrasket alle og foruroliget mange: Hvor er islamisterne blevet af?

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det er ikke alene befolkningerne i Mellem Østen og Nord Afrika der nu har en skelsættende opgave for sig, det er også os.

Hvordan skal vi redefinere vores rolle fra imperialistisk statsopbygning i Mellemøsten til støtte til de gryende demokratiske spillere og strukturer der vil udvikle sig ?

Hvordan skal vi omlægge vores egennyttige sikkerhedspolitik til fælles bæredygtighed ?

Hvordan skal vi implementere vores demokratiske idealer i vores udemokratiske gerninger ?

Vi har endnu kun reageret lidt for sent og skyldbevidst på de folkelige opstande i regionen, vi må og skal også satse på forandring.

Vores Mellem Øst politik er i en blindgyde og der er lang vej ud.

Søren Mikkelsen

"Hvor er islamisterne blevet af?"

Bemaerk den komplette stilhed fra VKO-segmentet her i kommentarerne. Den traditionelle fjende glimrer ved ikke at findes, saa panisk angst saetter ind. Hvordan skal de nu skraemme stemmekvaeget ind i folden?

Meget morsomt at det der absurde gadeteater med ministre i moerket foran Den sorte Diamant 21/1 fandt sted lige inden det hele gik i skred i Nordafrika m.v. Forhaabentlig et vendepunkt.

Fine pointer.

Måske lidt vel skråsikkert, her under 14 dage efter Mubarak stak halen mellem benene.

Men det er rigtigt set, at had til Vesten har været ganske fraværende i bevægelserne, og de sociale medier har også muliggjort skabelsen af bevægelser som ikke før har været mulige.

Og så vil jeg gerne ride min kæphest, nemlig at de nye arabiske TV-stationer, spillede en enorm rolle.
At Al Jazeera og Al Arabiya sendte live fra Tahrir-pladsen under hele den Ægyptiske revolution, havde en enorm betydning.

Men meget kan endnu gå galt, østeuropa skulle igennem både 1956 og 1968, før de fik deres frihed 20 år senere, men de fik den.

Og olie er i denne forbindelse IKKE en fordel.
Også selvom det er naboen som har den.

I går nat viste DR2 en meget interessant dokumentar, som påviste, hvorledes vores billede af araberne i høj grad skabes af fordomme, promoveret af især amerikanske film. Personligt er jeg ikke faldet for dén dæmonisering, men jeg skal ikke afvise, at mange ikke har været så immune.

Jeg kan godt lide at Apple er i centrum. Det er måske en "ubevidst" og alligevel bevidst hentydning til at "vi" ikke helt forlader mellemøsten.

- Arash

Gad vide, om og i givet fald hvordan Al Jazeera ville rapportere fra Qatar og Doha, hvis lignende uroligheder begynder der??