Klumme
Læsetid: 3 min.

Nyheder er ikke for børn

DRs forsøg med nyheder for børn er sikkert velment men hvorfor i alverden skal børn dog prakkes mere grovkornet virkelighed på?
Moderne Tider
5. februar 2011
Børnenyheder. Ifølge Børnerådets formand har en undersøgelse afsløret, at børnene har haft svært ved at forstå finanskrisens årsager  og konsekvenser. Men hvordan er det lige, at man vil gøre finanskrisen forståelig for børn? Og hvad vil de i givet fald få ud af den indsigt?

Børnenyheder. Ifølge Børnerådets formand har en undersøgelse afsløret, at børnene har haft svært ved at forstå finanskrisens årsager og konsekvenser. Men hvordan er det lige, at man vil gøre finanskrisen forståelig for børn? Og hvad vil de i givet fald få ud af den indsigt?

David Trood

Fjernbetjeningen har i årevis været min højt skattede lille hjælper. Med den i hånden og mindst seks daglige tv-nyhedsudsendelser her ikke medregnet TV2 NEWS er kedsomheden langt væk. Det er roen til gengæld også.

Derfor forekommer det bekymrende, at DR nu også skal lave nyheder for børn. Et politisk flertal står bag, og Børnerådet tager varmt imod ideen. Argumentet er, at børn har svært ved at forstå konsekvenser af og perspektiver i de nyheder, de dagligt bombarderes med i tv og på nettet.

Ifølge Børnerådets formand har en undersøgelse afsløret, at børnene har haft svært ved at forstå finanskrisens årsager og konsekvenser. Det skulle så understrege behovet for nyheder for børn.

Nuvel, det er fint, at vi vil (ud)danne vores små medmennesker til gode samfundsborgere, og udmærket, at mange mellem 8 og 12 år følger interesseret med i verdens udvikling.

Men hvordan er det lige, at man vil gøre finanskrisen forståelig for børn? Og hvad vil de i givet fald få ud af den indsigt?

Krisens årsager omfatter griske banker, grådige investorer, folk, der tog uforsigtige lån, politikere, der ikke tog deres ansvar alvorligt og konsekvenserne er der ved gud ikke mere fest i.

Arbejdsløshed, hjemløshed og depression: Værsgo unger!

Nyhedsjunkier

Sidste år kunne Børsen med bistand fra Gallup afsløre, at danskerne bruger 40 procent mere tid på tv-nyheder, end vi gjorde tre år tidligere. Siden 2008 er TV2 NEWS gennemsnitlige ugentlige seertal vokset med en halv million.

Så det er ikke bare min omgangskreds af journalister og andre mediefolk, der udgør den voksende gruppe af nyhedsjunkier, som kender tekst tvs side 110 bedre, end godt er. Og som i visse tilfælde ikke synes at kunne klare sig igennem hverdagen uden et eller flere daglige fix.

Problemet er, at nyhedsjunken mindsker vores evne til at være til stede i nuet til at kede os på den sunde måde.

Til at mærke efter i vores krop og i vores hoveder til bare at være. Netop dén evne har børn, der som helt små kan få timer til at gå med at putte ting i kasser og som lidt større kan fantasere sig til de utroligste scenarier med dem selv i foretrukne roller.

Leg far, mor og børn, hink eller spark bold værn om evnen til en fantasifuld tilværelse, som ikke er plaget af den forvirring og bekymring, som er nogle af nyhedsstrømmens typiske følger.

Det er veldokumenteret, at bekymringer og stress går hånd i hånd, og at mennesker med dårlig samvittighed bliver lettere syge end folk med en laissez faire-tilgang til tilværelsen.

Og bekymringer er lette at hente, når man med tv eller nettet ser sig rundt om i verden.

Stresspatienter rådes til at slukke for tv og kaste sig over barnlige sysler som at lægge puslespil.

Hvorfor så rive børnene, der ifølge eksperterne bakser nok med en travl hverdag, i den modsatte retning?

Godt nyt?

Fortalerne for børnenyhederne kan argumentere med, at ikke alle nyhederne behøver at dreje sig om krig og elendighed, men at også godt og hyggeligt nyt kan videreformidles til de små.

Javist, men hvad er så ideen?

De 8-12 årige bliver i hvert fald ikke klogere på finanskrisen eller andre af de nyheder, hvis antal angiveligt er op mod 75.000 hver uge.

De af medierne beskrevne hændelser har slagside til fordel for problemer, uretfærdigheder, skandaler og lidelser. Og jo, så har tv-stationerne ofte en lille hyggelig sag at runde udsendelsen af med en kat, der selv har fundet den 350 km lange vej hjem eller en sjælden panda født i en zoologisk have et sted.

Men i disse tilfælde kniber det vel næppe med børnenes forståelse af nyheden. Så hvis det er den slags nyt, børn skal have, forekommer det overflødigt med nyheder rettet mod børn.

Pointen her er ikke, at børn ikke må engagere sig. Og skønt er det, når fjernsynet sætter sig for at vise den store verden til de små. Fortællinger om børn i Afrika eller fattigdom i Sydamerika kan bidrage til en fin forståelse af klodens mangfoldighed.

Men nyheder er og bliver for voksne det er deres ansvar at forklare verdens gang for deres børn. I det omfang det måtte være ønskeligt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

SIKKE noget sludder. Jeg har selv to drenge - er gift med en importbrud fra Holsten. De to ser, fordi de nu er så gode til tysk, hver aften nyhederne på den tyske "Kinderkanal".

http://www.kika.de/fernsehen/a_z/l/logo/index.shtml

Til dem, som ikke er så skrappe til tysk, var gårsdagens nyheder:

1) Firmaer skal være mere familievenlige
2) Safer Internet Day 2011
3) Hvordan går det med Malik i Cairo (en dreng, de har fulgt nogle uger).
4) Ski-VM åbnet
5) Vejret og
6) Et interview med Justin Biber..

Kikas dækning af efterårets atomprotester har f.eks. gjort min store vanvittigt interesseret i hele emnet -

I øvrigt ville emner som "Arbejdsløshed, hjemløshed og depression" da være selvklare at tage fat på. Vores børn ser hjemløse, de hører om arbejdsløshed - mon ikke de ved, at der er børn med arbejdsløse forældre i hver klasse - og depression?....mon ikke de også har oplevet nogle, som er rigtigt kede af det.

Beklager - men, i mit perspektiv og med mine erfaringer, er det en rigtigt god ide. (I øvrigt var nyhederne jo også en del af den nu, desværre, hedengangne børneradio, som jo havde mange voksne lyttere, der her fik den baggrund, vi aldrig får i de voksnes udsendelser).

Henrik Andersen

De fleste nyheder er ikke for børn, eller for den sags skyld for voksne.

Mariella Harpelunde Jensen

Spændende at diskutere, hvad vi skal med nyheder til børn. Vigtigt at tale om forskellen på et nyhedskriterie for børn og for voksne.
Men samtidig vel også vigtigt at spørge sig selv - om alle voksne, forældre i Danmark tager sig tiden til at sætte sig ned og oversætte nyhederne til deres børn - og om det ikke er en service, som vores licensbetalte tvstation DR kan løse rigtig godt.
Nyheder til børn er en service, som kan bruges som redskab i skolen og i hjemmene, når vi skal forsøge at tale om noget der er svært at forklare - eller som man som forældre eller lærer ikke helt ved hvordan man skal forklare sine børn, hvis de spørger eller man ser at de ikke forstår. Her tænker jeg f.eks. på børnemishandlingssagerne som har været højt profileret i medierne, Amagermanden, som for os på Amager var en voldsom sag, Breivik i Norge, uhyggelige eller voldsomme spisesedler på formiddagsaviserne osv.
Selv synes jeg det var rigtig svært at foklare mine - nu større drenge om 9.11. Også ift børnehaven, hvor der også var afganske og irakiske børn. Og da ambassaderne blev brændt af ifb. Mohammed-tegningerne var det også kompliceret at vide, hvad der var det vigtigste at formidle. Børnene bliver jo påvirket af nyhedsstrømmen, du beskriver jo selv hvor meget fjernsynene i de danske hjem kører på nyheder. Sidst men ikke mindst synes jeg jo også, at det er vigtigt at vi lærer vores unger at orientere sig udad i virkeligheden og samfundet og på lægere sigt danne deres egen meninger om politik og samfundsforhold, på baggrund af viden via nyhederne, aviserne. Det er en del af demokratiet at være orienteret. Vi ved at de i gennemsnit ser tv to timer om dagen - jeg synes det er positivt, hvis DR kommer igang med sit nyhedspprojekt og ungerne kan bruge noget af den daglige tv-dosis på andet end Disneychannel eller smølferne på Ramasjang.