Læsetid: 2 min.

Smukt, sandt og sørgeligt

Jonathan Safran Foer formulerer de menneskelige grundvilkår som ingen anden, siger skuespiller Lærke Winther, aktuel i 'Labyrinten' på Teater Grob
Moderne Tider
19. februar 2011

Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse?

»Den sidste bog jeg har haft det sådan med, er Ekstremt højt og utrolig tæt på af Jonathan Safran Foer. Det er en læseoplevelse ud over det sædvanlige om en drengs sorgproces efter at have mistet sin far 11. september. Men den handler om så meget mere. Foer beskriver de menneskelige grundvilkår i livet smukt, sandt, sørgeligt og samtidig så enkelt og præcist. Ting, jeg godt vidste, men aldrig har formuleret.«

Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»Jeg kan ikke nævne en enkelt bog. Der er forskellige bøger til forskellige tidspunkter i livet og igen forskellige bøger til arbejde, underholdning, udvikling.«

»Som barn har det nok været Astrid Lindgrens Ronja Røverdatter og Brødrene Løvehjerte. Narnia-trilogien fik mig til at forsøge at gå gennem mit klædeskab flere gange. Som teenager slugte jeg Tine Brylds Pigeliv, som jeg gemte for mine forældre på grund af de detaljerede sexscener, som dengang var meget informative og fascinerende.«

»På teaterskolen i London var jeg meget optaget af Shakespeare. At lære at forstå alle de lag, der er i hans tekster, var en åbenbaring. For tiden læser jeg to fagbøger - en af William Esper: The Actor's Art and Craft og en af Harold Guskin: How to Stop Acting.«

Hvad er den værste bog, du har læst?

»Jeg bor i Westend og købte derfor en roman af samme navn, som udkom for et par år siden. Den var så dårligt skrevet, at jeg nærmest blev aggressiv, når jeg forsøgte at læse i den. Jeg måtte opgive.«

Hvilken type læser er du?

»Der er perioder, hvor jeg glemmer at læse, fordi jeg har for travlt. Men når jeg så finder en rigtig god bog, vil jeg helst æde den i et hug.«

Hvornår læser du?

»Når jeg er i gang med en god bog, så forsøger jeg at få et par læsehuller ind i løbet af dagen og har gerne bogen med i tasken. Det er en god måde at stresse af på. Jeg rejser en del med mit arbejde, men jeg er bange for at flyve, og derfor er jeg helt afhængig af at have en god bog med i flyveren.«

Serie

Læser du bøger?

Hver uge spørger vi en ny kulturpersonlighed om deres læsevaner.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her