Læsetid: 4 min.

Villy Søvndal

Ligesom DFs Kristian Thulesen Dahl fremhæver SFs formand, Villy Søvndal, den tidligere ANC-leder Nelson Mandela som politisk forbillede. Og så holder han af at lytte til Pink Floyd og Johnny Madsen og kunne ikke drømme om at sparke nedad
Villy Søvndal. Ole Sohn bliver en fremragende minister, siger Villy Søvndal, der ikke har nogen livret, men rigtig godt kan lide italiensk mad, lammekølle og fisk.

Villy Søvndal. Ole Sohn bliver en fremragende minister, siger Villy Søvndal, der ikke har nogen livret, men rigtig godt kan lide italiensk mad, lammekølle og fisk.

5. februar 2011

Mener du, at Ole Sohn, i lyset af sin fortid som DKP-formand, er værdig til at blive minister i en S-SF-regering?

>Ja, Ole bliver en fremragende minister. Han har i den grad lagt afstand til kommunismens forbrydelser ikke alene ved at tilslutte sig SF, som jo netop blev stiftet i et voldsomt opgør med Sovjetkommunismen, men også gennem sit omfattende forfatterskab om Stalins og sovjetregimets forbrydelser og overgreb på mennesker.

Ole har stillet op til valg for SF i adskillige år, så vælgerne har taget stilling til Ole.

Har du ligesom alle os andre bondedrenge passet køer som knægt og var du god til det?

Ja til begge dele.

Hvem er dine politiske forbilleder?

Hvis jeg skal vælge en ude fra den store verden, så bliver det den tidligere ANC-leder og præsident Nelson Mandela, som trods tortur, forfølgelse og årelange fængselsophold bevarede menneskeligheden og værdigheden og samtidig havde det fantastiske overskud, der skulle til for at række hånden ud til sine bødler og stille sig i spidsen for den nødvendige forsoning efter det brutale apartheidstyre.

Fra dansk politik vil jeg nævne Gert Petersen, som var formand for SF, da jeg meldte mig ind i 1977. Gert var en skarp og stringent debattør, der stod urokkeligt fast på sine idealer om demokrati, lighed og solidaritet. Gert havde en fantastisk appel både til den unge idealist, den ufaglærte arbejder og den progressive akademiker.

SF er blevet den veluddannede middelklasses parti, men historisk set har jeres politik taget udgangspunkt i solidaritet med arbejderne og samfundets svageste. Hvordan er det at føre politik for nogle, der ikke stemmer på jer?

SF er et af de partier, der har den bredeste sammensætning. Alle er velkomne hos os og vi er lige så glade for akademikerens støtte som for skraldemandens. Vi er i øvrigt det næststørste parti blandt LO-arbejderne efter Socialdemokraterne.

Hvordan har du det med i dag at være fortaler for Anders Foghs skattestop på ejendomsværdi-skatten, som du jo tidligere var stærk modstander af?

Udmærket. Situationen er i dag den, at mange unge familier har købt hus på toppen af en prisboble, og vi ønsker ikke at presse dem fra hus og hjem. Vi har sammen med Socialdemokraterne fremlagt en fælles skattepolitik, hvor vi henter de midler, vi har brug for til højere pension, bedre skoler og sygehuse gennem bl.a. millionærskat, øget skat på hurtige aktiehandler, øget skat på bankerne, indførelse af betalingsring om København og ved at gøre det dyrere at ryge og spise usundt. Boligskatten forbliver uændret.

Det er kendt, at medlemmer af den nuværende regering har handlet i flere tilfælde direkte ulovligt. Vil SF se til, at alle ulovligheder fra regeringen og enkeltministre gennem de sidste godt ni onde år vil blive undersøgt, retsforfulgt og straffet? VKO har undergravet og for en stor del ødelagt en række værdier i det danske samfund. Skolevæsen, sundhedsvæsen, socialvæsen og ikke mindst demokratiet og selvbestemmelsen i regioner og kommuner. Hvad vil SF gøre for at genoprette de mange ødelæggelser?

Jeg har personligt været stærkt engageret i hele det forløb, der førte til Danmarks deltagelse i den katastrofale Irakkrig. Derfor har oppositionen krævet en undersøgelseskommission, som kan kortlægge, hvordan det kunne gå så galt, at unge danskere blev sendt ud i en ulovlig krig på en løgnagtig påstand om masseødelæggelsesvåben. Sådanne undersøgelser har man gennemført i Storbritannien og Holland.

Enig i, at ti år med VKO har betydet et angreb på vigtige værdier i det danske samfund som tryghed, lighed og fællesskab. En ny regering med SF vil omgående sætte en stopper for den opdeling af befolkningen i A- og B-hold, når det handler om sundhedsvæsenet. Vi vil sikre offentlige sygehuse i verdensklasse med fri og lige adgang, og samtidig stoppe favoriseringen af privathospitalerne og fjerne skattefradraget for private sundhedsforsikringer.

Tonen i den politiske debat er tit meget hård og barsk. Synes du selv, det er på sin plads at sige, at en gruppe borgere i det her land, som laver en lovlig demonstration kan rejse ad helvede til? Er det ikke at sparke nedad?

Jeg kunne ikke drømme om at sparke nedad og prøver at holde en sober tone. Min omdiskuterede melding gik alene på Hizb-ut-Tahrir. En reaktionær religiøs bevægelse, der argumenterer mod demokrati, mod kvinderettigheder, forsvarer dødsstraf for homoseksualitet og truer jøder, skal ikke regne med, at venstrefløjen stryger den med hårene. Hvis tonen er hård, bærer de selv ansvaret med deres hadpropaganda.

Tak for dit evige engagement. Vi er mange, som elsker at se dig på tv. Vi kunne godt tænke os at vide lidt mere om dig rent personligt: Hvad for noget musik hører du, når du skal slappe af? Hvad kan du bedst lide at se i fjernsynet, hvis det ikke handler om politik? Hvad er din livret?

Jeg har en ret bred musiksmag og nyder også selv at spille guitar og synge. Det bedste album, der nogensinde er lavet, er Pink Floyds The Wall. Men jeg nyder også at lytte til Sting og danske kunstnere som Allan Olsen og Johnny Madsen.

TV bruger jeg mest til at se nyheder, men jeg kunne også godt lide DRs Forbrydelsen, og jeg ser gerne landskampe og superliga, hvis jeg kan slippe af sted med det. Og så kan jeg godt lide at se Mogensen & Kristiansen på TV2 News, selvom de tit har nogle fjollede analyser.

Jeg har ikke sådan en speciel livret, men jeg kan rigtig godt lide italiensk mad, lammekølle og fisk.

Næste uge:

Claus Hjort Frederiksen

Finansminister, MF for VenstreSend spørgsmål, så vi har dem senest tirsdag til

Serie

Seneste artikler

 • Læserne spørger: Morten Sabroe

  18. maj 2013
  »Kvindelige litteraturanmeldere, har jeg hørt, skulle være meget tørre. Det gælder også de mandlige. Jeg tror, det var sidste år, at nogle videnskabsfolk gav en mandlig anmelder snorkel og briller på og lagde ham i vandbad i en uge. Da de tog ham op, var han nøjagtig lige så tør, som da de lagde ham i ...«
 • Læserne spørger: Pablo Llambias

  2. marts 2013
  »Jeg tror ikke, at jeg ville blive skudt for mit første kritiske spørgsmål, men jeg ville helt sikkert få internettets kærlighed at føle. Dét er der ikke mange, der kan holde til i længden. Hvad stiller vi op med dén trussel?«
 • Læserne spørger: Carl Pedersen

  22. september 2012
  Carl Pedersen besvarer læsernes spørgsmål
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

? til Villy Søvndal:
Vi mangler hænder, når de store årgange fra krigens tid mister pusten, og så skal de aktive arbejde noget mere. Men, der er en masse mennesker med en sundere hudfarve, der gerne vil give et nap med, som vi kunne invitere, ik'?

»Og så holder han af at lytte til Pink Floyd og Johnny Madsen og kunne ikke drømme om at sparke nedad«

… undtagen altså lige når det gælder de mennesker, der er placeret allernederst i vores samfundspyramide, nemlig indvandrerne.

I de seneste år har den måbende offentlighed været vidne til en sand perlerække af ”bramfrie” udtalelser fra Villy Søvndal om indvandrerne. Udtalelser der lige så godt kunne være fremsat af Pia Kjærsgaard eller de sorte præster fra det danske parti.

At påstå at Villy Søvndal ikke sparker nedad er simpelthen ren nonsens.