Læsetid: 4 min.

Forbilledernes fald

Fomlen for det borgerlige Danmark: Milena Penkowa er forbilledet for VerdensklasseDanmark, mens Birthe Rønn Hornbech er symbolet på VærdiDanmark
Fomlen for det borgerlige Danmark: Milena Penkowa er forbilledet for VerdensklasseDanmark, mens Birthe Rønn Hornbech er symbolet på VærdiDanmark
5. marts 2011

De to kvinder ligner ikke hinanden, men de er billeder på drømmen om Danmark. Den ene er en eliteforsker, som kører i sportsvogn og hylder konkurrencen som livets sande element, og den anden er et ikon på dannelse, citater fra salmebogen og folkelig forankring. Milena Penkowa skulle være vejen ind i fremtiden, mens Birthe Rønn Hornbech skulle stå for en dansk tradition af ånd og autoritet.

Der er ikke én af dem, som i sig selv kan bære den borgerlige drøm om Danmark: De er det netop tilsammen. Milena Penkowa er forbilledet for VerdensklasseDanmark, mens Birthe Rønn Hornbech er et lys, der brænder for VærdiDanmark. De to tilsammen er alliancen mellem professionalisme og prædiken, mellem grænseoverskridende kapitalisme og nationale enhedsfortællinger.

Man kan også sige, at Milena Penkowa er spydspidsen for Handelshøjskolevenstre, hvor alle værdier skal omsættes til penge, mens Birthe Rønn Hornbech inkarnerer Højskolevenstre, hvor værdierne kommer fra folket og ånden.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Nu går du vist til yderlighederne for at tage temperaturen, Rune - men det er for så vidt også en rigtig god ide. Fordi et par af borgerlighedens besungne frontløberne her har vist sig at være gedigent bagstræberi - på hver sin led, men næppe oprejst, når dagen er omme...

VOK-blokkens forbilleder har det med at knække filmen, men det handler måske om, at man driver sine ideologiske ambitioner (egennytten) og fobier (kommunisme og andet udokumenteret ævl) langt over grænsen på rene spinvilkår og reklamebureau newspeak. Altså en kende desperat. Men morsomt er det unægteligt...

Med venlig hilsen

Så så Rune klap nu lige hesten.

Jeg vil gå med til at de to nævnte er blevet ofre for deres egen ideologi, men at påstå at borgelighed og liberalisme har spillet fallit, på baggrund af de to uheldige, er nok at stramme den.

Hvad der derimod står tydeligt tilbage er dette.
De borgeliges forsøg på at drive Danmark som en konkurrencedygtig moderne virksomhed, har i højkonjunkturen skabt store værdier men præcis som med bankerne spillet totalt fallit i lavkonjunkturen. Ikke overraskende set i bagklogskabens ulideligt klare lys. som en anden faleret liberal stjerne engang sagde.

Nu da riget fattes penge bliver manglerne og problemerne med konkurrenfilosofien tydelig. Skarpt havde det været at forudse det her i 2006.

Vanterne er ved at komme af skribenten, da det her i landet er ved at blive forår efter ti års vinter, og det er godt.

I en VK-metafysisk kontekst ville Milena Penkowa og Stein Bagger være Adam og Eva, mens Birthe ville være en blanding mellem Jønke og st. Peter.

Jens Thorning

"Det virker ikke, og hvis det virker, er det mod hensigten". Det kunne være konklusionen på alt, hvad VKO har foretaget sig.

Baggrunden er, at man, nøjagtigt som i Stalins Sovjetunionen, har villet skabe Det Nye Menneske, sovjetmennesket, eller i dette tilfælde den markedsøkonomiske dansker, altid klar til at gøre en Forskel, idet egennytte og samfundssind antages at gå op i en mystisk højere enheds-symbiose. Eksperimentet er mislykkedes. Tyskerne blev jo også afnazificeret på rekordtid. Ideologerne har det hårdt.