Læsetid: 4 min.

Idylliske Ilulissat

Hvide majestætiske isbjerge med en dybblå himmel som baggrund. En natur så smuk, at det næsten gør helt ondt. Den grønlandske by Ilulissat er som taget ud af enhver drøm om det arktiske eventyr
Moderne Tider
5. marts 2011
Når de største isbjerge vender, kan der på sekunder opstå en mange meter høj bølge, der kan være dødbringende for folk ombord på mindre både i nærheden. Adskillige lokale fiskere er da også blevet dræbt på den konto gennem tiderne

Når de største isbjerge vender, kan der på sekunder opstå en mange meter høj bølge, der kan være dødbringende for folk ombord på mindre både i nærheden. Adskillige lokale fiskere er da også blevet dræbt på den konto gennem tiderne

Jesper Møller

Bornholm, Silkeborg-søerne, Frederiksdal, Møns Klint. Emnelisten ville være lang, såfremt man en dag satte sig for at kåre kongerigets smukkeste sted.

Men glem alt om det sydlige Danmark i den forbindelse. Kongerigets ubetinget skønneste lokalitet finder man på Grønlands vestkyst, og det er i form af området omkring byen Ilulissat, der tidligere hed Jakobshavn.

Ilulissat ligger lige nord for den 40 km lange Kangia Fjord, der er bedre kendt som Isfjorden. Det er netop naboskabet med Isfjorden, som skaber de helt enestående naturomgivelser, som gør Ilulissat til noget ganske særligt.

I bunden af Kangia-fjorden ligger en enorm isbræ, som er en fremskudt tunge af den grønlandske indlandsis. Bræen - eller gletsjeren - er syv km bred og stikker ud i vandet, og den bevæger sig fremad med en meter i timen.

Det bevirker, at der konstant brækker isbjerge af, som driver videre ud gennem fjorden. Faktisk er bræen i Kangia Fjord den mest produktive på den nordlige halvkugle, og den leverer en bagatel af 20 mio. tons is i døgnet!

Den nærmest ufattelige mængde is fordeler sig på isbjerge i alverdens størrelser. Nogle er små 'sukkerknalder' på størrelse med et parcelhus, andre er længere og bredere end en fodboldbane, mens de allerstørste kan blive op til fem km lange og to km brede.

Fra bræen flyder isbjergene stille og roligt afsted, inden hovedparten går på grund ved fjordens udmunding. Det skyldes, at havdybden kun er et par hundrede meter der, hvorimod fjorden er op til 1.500 meter dyb ved gletsjermunden.

Ved fjordudmundingen tårner iskolosserne sig op, inden de er smeltet så meget, at de kan passere og fortsætte deres rejse. Nogle af de største når helt til det nordøstlige USA, inden de smelter helt. Eksperter mener endda, at det meget vel kan have været et isbjerg fra Kangia Fjord, som i sin tid blev Titanics endeligt.

På FN-liste

Ilulissat betyder 'isfjelde' på grønlandsk, og det navn forstår man godt, når man nyder udsigten fra byen. Den nordgående strøm skubber mange af isbjergene forbi byen, hvor man fra de kulørte træhuse på klippesiderne på første parket kan se kolosserne flyde forbi.

Synet er helt fantastisk, og det var da bestemt heller ingen tilfældighed, at Ilulissat i 2004 blev optaget på FN-organisationen UNESCO's liste over klodens mest bevaringsværdige områder - den såkaldte verdensarvsliste.

Selv om synet af isbjergene er utroligt smukt fra land, må man under et besøg ikke lade sig nøje med det. En sejltur mellem isbjergene er et absolut must, idet man får et helt anderledes perspektiv ved at betragte ismastodonterne 'nedefra' frem for oppe fra land.

Set på tæt hold er isbjergene utroligt forskellige. Nogle er hvide, andre turkise og nogle nærmest gennemsigtige som den reneste is. Nogle er glatte, andre takkede og ujævne, mens nogle har dybblå striber ned gennem sig.

De højeste af isbjergene tårner sig op til 150 meter op over vandet, og når man samtidig ved, at det i kun er en 10. del, der stikker op over vandet, kan man selv forestille isbjergenes enorme dimensioner. Størrelsen sættes bedst i relief, når et andet skib sejler forbi, og man kan se, hvor lille det er i forhold til isbjergene.

Når man sejler tæt på isbjergene, kan man se, hvordan de smelter. Vandet løber ned ad siderne - ofte i strømme eller som små vandfald. Da isbjergene primært smelter over havoverfladen, forskubbes deres vægtbalance løbende, og det får nogle gange isbjergene til at tippe rundt.

Når de største isbjerge vender, kan der på sekunder opstå en mange meter høj bølge, der kan være dødbringende for folk ombord på mindre både i nærheden. Adskillige lokale fiskere er da også blevet dræbt på den konto gennem tiderne. Derfor holder skipperne på udflugtsbådene også behørig afstand til de største isbjerge.

En mindre dramatisk udgave er, når isbjergene kælver. Det vil sige, at et stykke brækker af og falder ned i vandet. Man skal være heldig for selv at se det, men under en sejlads hører man jævnligt små dumpe drøn som bevis for, at der kælves i nabolaget.

Førende turistby

Grundet sine formidable omgivelser er Ilulissat Grønlands førende turistby, om end byen i sig selv ikke har de store attraktioner.

En byvandring er relativt hurtigt overstået, og undervejs kan man blandt andet se polarforskeren Knud Rasmussens barndomshjem, den smukke kirke og 'Brædtet' - det lokale marked, hvor der sælges kød fra bl.a. sæler, hvaler og rensdyr.

En spændende og flot vandretur går ud til den gamle boplads Sermermiut, som ligger syd for byen ud til Isfjorden. Området er fredet, og man kan stadig se menneskeknogler og andre vidnesbyrd om, at der her boede mennesker i mange hundrede år. I 1700-tallet var Sermermiut således Grønlands største boplads.

Dengang som nu er udsigten fra bopladsen helt fænomenal med grønt græs i forgrunden og de drivende isbjerge malerisk i baggrunden.

Undervejs på en vandretur kan også nyde den utroligt rene og friske luft. Eneste slange i paradiset er de mange blodtørstige myg, som specielt i forsommeren kan være til stor gene. Af samme grund kan det anbefales at medbringe et myggenet.

Det kan anbefales at supplere en dagssejlads i Isfjorden med en sejltur i aftentimerne. Lyset er mere 'blødt' om aftenen og giver et anderledes skær, der cementerer den opfattelse, at Ilulissat og omegn er Kongerigets ubetinget smukkeste lokalitet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her