Læsetid: 4 min.

Røjserne kontra jakkesættet

Der er lagt op til kulturkamp i fodboldstøvler, når Norge i aften tager imod Danmark på Ullevaal Stadion
Der er lagt op til kulturkamp i fodboldstøvler, når Norge i aften tager imod Danmark på Ullevaal Stadion
Moderne Tider
26. marts 2011

Da hundrede fremtrædende nordmænd i november sidste år indrykkede en erklæring i landets største avis, Aftenposten, hvor de opfordrede til en kulturel og akademisk boykot af Israel i protest mod det, som de kaldte for landets apartheidsystem, var der især et enkelt navn på listen, der vakte opsigt nemlig navnet på Norges fodboldlandstræner, Egil 'Drillo' Olsen.

At han deltog i protesten var på mange måder usædvanligt, eftersom fodboldverdens aktører normalt holder sig langt væk fra aktioner, der har det mindste politiske islæt over sig.

Men måske burde overraskelsen alligevel ikke være så stor, når man tager Drillos særegne natur i betragtning. For den enerådige skikkelse fra Fredrikstad går sine helt egne veje og har gjort det lige siden, han optrådte som en langhåret, venstredrejet og dribleglad spiller på klubholdet Våleranga og 16 gange for det norske landshold (hvor netop den daværende landstræners skepsis over for hans politiske synspunkter og hårpragt forhindrede ham i at få flere kampe.)

I sine uundværlige røjsere og med det uglede hår kan Drillo let forveksles med en bonde fra en af det lange lands nordlige bygder.

Men man skal ikke tage fejl, for bag det pjuskede ydre gemmer der sig en højt begavet og systematisk tænkende person, der som træner arbejder efter samme principper som en professionel pokerspiller, nemlig ud fra en betragtning om, at det hele tiden gælder om at have procenterne på sin side.

Ved hjælp af computerbaserede beregningsmodeller har han analyseret fodboldspillets strukturer til bunds og er kommet frem til den holdning, at fodbold i bund og grund er et spørgsmål om tilfældigheder, og at det gælder om at indrette sig sådan, at de fleste af tilfældighederne falder ud til ens egen fordel.

For eksempel opdagede Drillo gennem sine studier, at boldtab på midtbanen er en af hovedårsagerne til, at fodboldhold indkasserer mål. Altså annullerede han opspil gennem midten.

Han fandt også ud af, at de fleste mål scores efter opspil med færre end fem afleveringer. Altså skabte han et system, der skulle føre fra ganske få afleveringer og frem til en afslutning.

Spildræberen

Og gennem alle disse radikale til- og fravalg opstod den berømte og berygtede Drillo-bold; en form for defensivt og forsvarsorienteret fodbold, hvor Norge frivilligt afstår hovedparten af boldbesiddelsen til modstanderen og forsøger at slå kontra ved hjælp af aggressivt boldpres på midten af banen. Og når nordmændene selv bliver nødt til at føre bolden fremad, sker det som oftest gennem lange diagonalafleveringer i anden sals højde fra centerforsvaret og frem til en fysisk stærk centerforward, der så skal heade bolden videre til de fremadstormende midtbanespillere.

For enhver, der måtte sætte pris på blot en smule variation og kreativitet i spillet, er Drillos system migrænefremkaldende, men den stædige mand i gummistøvlerne skammer sig ikke, og man må da også give ham, at han har resultaterne på sin side.

To gange i 1993 og i 1995 har han ført Norge frem til en position som nummer to på verdensranglisten. Og hans seneste periode som landstræner, der blev indledt med genansættelsen i januar 2009, har også budt på nærmest ubrudt fremgang.

Kan blæse på kritikken

Drillo overtog et kriseramt landshold, der sejlede rundt som nummer 59 på verdensranglisten, men på under halvandet år har han løftet Norge til en position som nummer 11, ligesom holdet ligger nummer et i kvalifikationspuljen efter tre sejre i rap i starten af turneringen.

Derfor kan han se stort på interne kritikere som Vålerengas forsvarsspiller Erik Hagen, der har frabedt sig at blive udtaget til landsholdet, så længe Drillo er træner, med ordene:

»Drillo har ødelagt norsk fodbold de sidste 20 år, og nu er han i gang igen. Det drejer sig kun om at ødelægge modstandernes spil, og sådan synes jeg ikke, fodbold skal spilles.«

Der er mange andre norske spillere, der gerne stiller op, når Drillo kalder, og hans system må bekomme dem vel, for Norge er i fin form og derfor en ubehagelig modstander for et dansk landshold, der allerede nu og til trods for, at vi kun er knap halvvejs gennem kvalifikationsturneringen står med ryggen mod muren. Hvis vi taber til Norge på Ullevaal Stadion, så er de i praksis stukket af og efterlader os og Portugal til at kæmpe om andenpladsen i puljen.

Det er altså først og fremmest overlevelse, det drejer sig om for de rød-hvide i aften. Og til det formål kan landstræner Morten Olsen ikke bruge det til særligt meget, at han mand for mand råder over et langt bedre spillermateriale end sin norske kollega. Norge er specialister i at nedlægge mandskaber, der på papiret fremtræder bedre end dem selv, og intet ville glæde Drillo mere end at give Danmark og især Morten Olsen en dukkert.

Kulturkamp

Gennem mange år har den norske landstræner haft en fejde kørende med sin danske modpol, der kun dårligt har kunnet skjule sin foragt for nordmændenes måde at spille fodbold på. Og derfor er det lige så meget en kulturkamp som en fodboldkamp, der bliver afviklet i Oslo i aften.

Det er de aristokratiske danskere med deres forfinede og centraleuropæiske spillesystem mod de norske bønderkarles primitive kick and rush.

Det er verdensmanden og fodboldæsteten Morten Olsen mod hjemmefødningen Egil Olsen. Gummistøvlerne mod jakkesættet. De tidligere herremænd mod de norske husmænd.

Og når kampen er overstået, vil vi vide, om Norge for første gang nogensinde har haft held med at vinde over Danmark i en betydende landskamp, eller om det er lykkedes os at modstå presset fra de norske stormtropper. Under alle omstændigheder bliver det spændende. Og herfra skal der blot lyde en stille bøn til de højere magter:

Kære Gud, lad os ikke tabe til Drillo!

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her