Læsetid: 1 min.

Den var af Bent Jensen...

Formanden for Kommunistisk Parti, Jørgen Petersen, har læst Marx mange gange. Den 1. maj holder han tale i Fælledparken
Moderne Tider
30. april 2011

Hvilken bog ville du ønske, alle ville læse?

Det kommunistiske Manifest. Det har jeg læst mange gange, første gang som ganske ung. Det var i høj grad med til at påvirke mine grundlæggende politiske holdninger. Det er en af de mest læste bøger i verden. Selv med mere end 160 år på bagen har den bevaret en aktuel appel.

Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

Marx og Engels starter det kommunistiske Manifest med at konstatere at »alle tidligere samfunds historie er klassekampens historie«. Siden dengang har skiftende magthavere stået på nakken af hinanden for at afblæse klassekampen. Mange afviser at tale om Danmark som et klasseopdelt samfund. Men Marx havde ret. Selv om mange af de ting der tages op i Manifestet er forældede, så er der stadig al mulig grund til at rette en grundlæggende anklage mod den kriseplagede kapitalisme, udbytningen og undertrykkelsen. Kig ud af vinduet og døm selv.

I Danmark har toplederne fået lønstigninger på 400 procent de sidste 16 år. De selvsamme direktører kræver offentlige nedskæringer, afskaffelse af efterlønnen og løntilbageholdenhed for alle andre. Det får mig til at huske, hvad Karl Marx skrev i Manifestet om klasser og klassekamp.

Hvad er den værste bog, du har læst?

Jeg må indrømme, at jeg ikke husker titlen, men forfatteren hed Bent Jensen!

Hvilken type læser er du?

Jeg læser meget. Bøgerne spænder over et bredt spekter fra fagbøger om den danske velfærdsmodel til politiske krimier, som jeg især nyder i mine ferier. Henning Mankell, Jan Guillou eller Liza Marklund er gode, både i bagende solskin med tæerne i vand og i bidende vinterkulde under et varmt tæppe. De har alle evnen til at trække læseren med ind i deres velskrevne plot.

Hvornår læser du?

Når jeg har tid, hvilket vil sige mest i weekenderne og når jeg holder ferie.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her