Læserbrev
Læsetid: 5 min.

Frank Aaen

»Der har været mange formodninger fremme om, at jeg blev presset af et bagland til at droppe støtten til aktionen. Det er ganske enkelt noget sludder,« svarer Enhedslistens udenrigsordfører og ærgrer sig over at skulle svare på spørgsmål om superliga-fodbold
Moderne Tider
9. april 2011
Frank Aaen. F©™dt 1951. Medlem af °©Folketinget og udenrigsordf©™rer for °©Enhedslisten. F©™r Murens fald fremtr©°dende medlem af DKP og bl.a. redakt©™r af partiavisen 
 Land & Folk.

Frank Aaen. F©™dt 1951. Medlem af °©Folketinget og udenrigsordf©™rer for °©Enhedslisten. F©™r Murens fald fremtr©°dende medlem af DKP og bl.a. redakt©™r af partiavisen
Land & Folk.

Jacob Nielsen

Hvordan kan det være at Enhedslisten ikke støtter et folkeligt oprør imod en despot, når der står i jeres partiprogram, at I » ... arbejder for at skabe et socialistisk demokrati i Danmark og internationalt. Et samfund, hvor frihed, lighed, solidaritet og økologisk ansvarlighed er i højsædet.«?

Vi støtter absolut det libyske og andre folks kamp for demokrati og retfærdighed. Men det er afgørende for os, at det er libyerne selv og ikke NATO, som gennemtvinger et regimeskifte. Der er kun dårlige erfaringer med regeringer, som er bombet til magten af Vesten. Tag udviklingen i Irak med utallige tusinder af døde. Det er derfor, at vi har slået så hårdt på en våbenhvile og forhandlinger, der kan åbne mulighed for demokratiske reformer. Det bliver ikke let, men alternativet kan være en lang og blodig borgerkrig. I forhold til de andre oprør i Mellemøsten bør Vesten hjælpe meget mere med våbenembargo, økonomiske sanktioner og embargo i stedet for hele tiden at tænke på olie og økonomiske interesser.

Prøvede I at slå rekorden for historiens korteste krig, da I talte om at indstille den efter få dage?

Nej vi ønskede slet ikke en krig. Vi ønskede at stoppe en truende massakre i Benghazi og Tobruk. Det lykkedes. Men i ugerne efter blev NATO en del af en borgerkrig og glemte FN-resolutionens krav om våbenhvile. Vi støttede FN, da vi sagde ja til operationen, vi sagde fra, da NATO brød FN-mandatet.

Er det ikke lidt underligt, at I er de eneste, der læser FN-mandatet på den måde?

Det er vi heller ikke. Den diskussion, vi har rejst i Danmark, kører på højeste gear i de andre lande i koalitionen. Og herhjemme har bl.a. den sikkerhedspolitiske tænketank RIKO kritiseret den manglende indsats for våbenhvile og forhandling. Det er vigtigt, at FN respekteres, ellers får vi en global junglelov, hvor dem med de største kanoner bestemmer.

Med hvilket formål trækker I jeres støtte tilbage? For jeres egen skyld eller for sagens?

Der har været mange formodninger fremme om, at jeg blev presset af et bagland til at droppe støtten til aktionen. Det er ganske enkelt noget sludder. Jeg tog beslutningen efter et møde i Folketingets Udenrigspolitiske Nævn, hvor der fra regeringen var nej til at arbejde for FN-resolutionens krav om våbenhvile og et nej til at garantere imod NATO-bistand til angreb på byer, der støttede Gaddafi. Derfor gik jeg til baglandet og fremlagde et forslag om at trække støtten, fordi NATO er kommet i strid med FN's resolution. Og fordi jeg frygtede, at NATO's ændrede linje kan ende med at øge risikoen for civile ofre.

Hvad er den største fejl, Vesten har begået i forhold til Libyen?

Den største fejl var, at man i årevis understøttede Gaddafi. Undertrykkelse og forfølgelse af oppositionen er jo ikke noget nyt i Libyen. Mange af de våben han nu bruger, er leveret af Vesten, og hans mange milliarder kommer fra salg af olie og gas til Italien. Regimet skulle have været presset til reformer langt tidligere. Det sørgelige er, at man gentager fejlen i forhold til f.eks. Bahrain og Saudi-Arabien. Her tillader vesten endda Saudi-Arabien at besætte Bahrain for at hjælpe den af Danmark ordensbesmykkede konge med at fastholde sit diktatur.

Hvor mange sure mails har du fået fra krigsmodstandere?

Mange. Men også mange fra mennesker, som er enige i vores linje. Jeg tror, at mange har syntes, at det var et stort dilemma. Sådan har jeg også selv haft det.

Hvor vil I ellers gerne i krig?

Helst ingen steder. Men der kan være forhold, hvor militær magt er nødvendig for beskytte civile mod f.eks. folkemord. Men det skal være den sidste løsning, og alt andet skal prøves først. Og der skal være et klokkeklart mandat fra FN.

Hvad har du tænkt dig at gøre med dit liv, når du engang forlader Christiansborg?

Jeg vil selvfølgelig fortsætte med at være politisk aktiv, men helt banalt vil jeg bruge mere tid med min familie. Og så fortsætte med at angribe den økonomiske magt i samfundet. Alt for mange tror, vores samfundssystem er så demokratisk, men det er de liberalistiske økonomiske love, der sætter dagsordenen.

Hvad synes du om Ole Sohns måde at håndtere sin kommunistiske fortid på?

Jeg synes, det er vigtigt at vi, som var i DKP helt åbent erkender, at vi var alt for ukritiske over for den undertrykkelse, som foregik i Sovjetunionen. Men det er vigtigt, at huske, at DKP handlede om meget andet end Sovjet. DKP spillede en vigtig rolle i fagbevægelsen som opposition. Vi var aktive i lærlingebevægel-sen og i solidaritetsarbejdet med Vietnam, Sydafrika og palæstinenserne. Alt det er også en del af DKP's historie. Jeg tror, det var dette arbejde og ikke støtten til Sovjetunionen, som gjorde, at DKP tiltrak mange mennesker lige fra murerarbejdsmænd til professorer.

Hvad er dit største politiske nederlag og din største sejr?

Det er et svært spørgsmål. Det var en stor skuffelse for mig, at de socialistiske lande ikke blev socialistiske og demokratiske, men brød sammen. Jeg er til gengæld rigtigt glad for at have været med til at tage beslutningen om at danne Enhedslisten, så venstrefløjen har fået en klar og samlet stemme.

Og så er jeg da også stolt af at have været med til at få lys på hele sagen om de store multinationale selskaber, der snyder med skatten. I mange år råbte jeg for døve ører, men nu kan jeg da se, at f.eks. SF også gerne vil være med til at gøre noget ved problemet. Det er altid rart, når det lykkes at sætte en vigtig dagsorden.

Hvad betyder Nørresundby og Aalborg for dig i dag?

Når jeg og Bibbe, som jeg er gift med, kommer til Nordjylland, er det fortsat som at komme hjem. Både på grund af familie og venner, men også den der gode fornemmelse, når man er tilbage, hvor man er født og opvokset. Byen udvikler sig i øvrigt meget spændende.

Følger du stadig med i Superligaen? Hvordan synes du, det går for AaB?

Var det nødvendigt at stille det spørgsmål? Jeg var i lørdags på Aalborg Stadion med bror og nevøer. Men det hjalp ikke.

Oplever du, at højredrejningens tid er forbi, og vi nu står over for en venstredrejning?

Desværre ikke. Jeg tror på et regeringsskifte i Danmark, men problemet er, at den liberalistiske tanke har fået sat sig meget fast trods den store økonomiske krise, vi stadig er midt i. Opgaven er ikke at flytte det politiske kompas et par grader. Opgaven er at præsentere forslag, der kan få os helt væk fra den liberalistiske kurs. Det er det, jeg og Enhedslisten vil arbejde for efter et valg.

Næste uge:

Lone Hørslev

Forfatteren Lone Hørslev har netop udsendt sin tredje roman 'Sorg og camping'.

Send spørgsmål senest tirsdag til

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

? til Frank Aaen:
Beskriv din glædesrus ved at have reddet 680.000 mennesker i Benghazi fra død og lemlæstelse.

/Ivan Gullev