Læsetid: 2 min.

Rystende og rensende

Kirsten Thorup blev både rystet og renset, da hun første gang læste 'Idioten'. Hun er aktuel med romanen 'Tilfældets gud'
9. april 2011

Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse?

»Elsa Morantes Historien, en moderne klassiker, der har krigen som sit eviggyldige tema. Den foregår under Anden Verdenskrig, men skildrer alle kriges grusomme omkostninger for civilbefolkningen. I bogen oplever en enlig mor og hendes to sønner krigens rædsler sammen med mange af romanens andre personer. Trods den tragiske udgang bliver læsningen livsbekræftende, fordi der nedenunder de voldsomme begivenheder ligger Morantes anarkistiske tese, som romanens titel lægger op til: At Historien med stort H er én lang Krigshistorie helt fra Alexander den Store og endnu længere tilbage. En skandale, der har varet 10.000 år!«

Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»Der er mange bøger, der har haft stor betydning for mig. Hvis jeg skal vælge, bliver det Dostojevskijs Idioten. Jeg læste hans romaner, da jeg var ganske ung som min første 'voksenlitteratur'. Og hver eneste af dem åbnede en ny og større verden for mig. Men særlig Idioten, der er et sjældent helstøbt univers, vender jeg tilbage til gang på gang. Den når dybt ind i sjælens gådefulde afkroge og udfolder et drama, der på én gang er rystende og rensende, med andre ord en katharsisoplevelse.«

Hvad er den værste bog, du har læst?

»Jeg har læst en del bøger, jeg ikke brød mig om, eller som ikke sagde mig noget. Men de forsvinder hurtigt ind i glemslen igen.«

Hvilken type læser er du?

»Det at skrive er tæt forbunden med at læse. Jeg læser alt, hvad jeg kan komme i nærheden af, der har den mindste interesse for mig. Jeg har flere bøger liggende, som jeg læser i på skift. Jeg læser meget skønlitteratur, men lige så gerne faglitteratur, filosofi, politik, sociologi etc. Ikke kun i forbindelse med research, men også af ren nysgerrighed.«

Hvornår læser du?

»Jeg læser om morgenen og om aftenen. Der kan også være perioder, hvor jeg slet ikke læser. Hvor jeg trænger til en pause eller er alt

for optaget af mit arbejde til at fordybe mig i en bog.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu