Interview
Læsetid: 12 min.

’Vi har skabt et reality-monster’

Kristoffer Eriksen og Nicolai Achton opfandt den falske popsanger og reality-stjerne Ciano. Projektet skulle kulminere med en stor afsløring af hans sande identitet og var tænkt som en kritik af reality-kulturen og mediernes manglende kildekritik. Men bedst som Ciano var blevet kendt, og projektet skulle til at blive politisk, sprang han fra. Ciano er nu en af de mange reality-stjerner, som projektet oprindeligt var en kritik af
Stjernen. Selv siger Ciano, at han blev usikker på, om projektet kunne bære. Idefolkene bag er dog sikre på, at han bare fik smag for livet som stjerne.

Stjernen. Selv siger Ciano, at han blev usikker på, om projektet kunne bære. Idefolkene bag er dog sikre på, at han bare fik smag for livet som stjerne.

PR-foto, da Ciano kun lader sig fotografere mod betaling

Moderne Tider
16. april 2011

Det var tænkt som en kritik af medierne. De etablerede mediers manglende kildekritik skulle udstilles. Den overfladiske reality-kultur, hvor unge mennesker bliver kendte og kommer i tv uden at have noget egentligt talent, skulle latterliggøres.

Men projektet som for snart et år siden opstod i Kristoffer Eriksen og Nicolai Achtons hoveder, endte som en fiasko.

De to studerende fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole fik blot skabt endnu en reality-stjerne uden talent. Eller som Nicolai Achton formulerer det:

»Vi har skabt et reality-monster.« Det nye reality-monster hedder Marc Ciano Marra, eller bare Ciano. Han er ung, høj, flot og kan ikke synge. Derfor var han som skabt til rollen. Rollen som den falske popsanger og reality-stjerne, der skulle tage røven på en stor del af ungdommen og det meste af mediebranchen. Stjernen, der skulle udstille de tabloide mediers ukritiske svælgen i talentløshed og de seriøse mediernes manglende kildekritik.

Smid bandanaen

Projektet tog for alvor fart i det tidlige efterår 2010. Nicolai Achton og Kristoffer Eriksen var som mange andre trætte af de mange kendte, der omtales og behandles som stjerner, selv om de reelt ikke har noget talent:

»Vi synes, at det er pinligt, at der findes så mange unge mennesker, der er fans af talentløse klovner at de skal stilles op på samme side som dem, der rent faktisk kan noget,« siger Nicolai Achton. Kristoffer Eriksen nævner konkret Amalie fra TV3-programmet Paradise Hotel som et eksempel:

»Min niece er fan af Amalie, hvis eneste kvalitet er, at hun er dum og ikke kan tale. Hende skal vi bare grine af, fordi hun kommer i nogle situationer, fordi hun er dum. Det irriterer mig, at det er dem, der kan noget negativt og er klar til at overdrive det, der bliver kendte,« siger han. Derfor ville de skabe en falsk reality-stjerne. Og det er her, Ciano kommer ind i billedet. Han skulle etableres som en selvglad, usympatisk og smådum popstjerne han skulle med i reality-programmer og blive kendt for sin arrogante personlighed. Go' aften Danmarks aprilsnar i år mindede faktisk om det, som Kristoffer Eriksen og Nicolai Achton gerne ville opnå. I Go' aften Danmark lod reality-stjernen Sidney Lee som om, han i virkeligheden var psykologistuderende fra Aalborg og at hele hans karriere bare var skuespil:

»Vi havde faktisk snakket om, hvor sjovt det kunne være, hvis Sidney Lee en dag pludselig tog bandanaen af hovedet og sagde, at det hele bare var en joke. Man kan sige, at det faktisk var den aprilsnar, som vi gerne ville lave i virkeligheden. Det var det, Ciano skulle ende med at gøre,« siger Kristoffer Eriksen.

Desuden skulle projektet vise, hvor let det er at manipulere med de seriøse medier også. Planen var, at Ciano skulle optræde som case i TV2, Politiken, Information osv. Han skulle efter at han var blevet kendt optræde som trækkerdreng, sexmisbrugt, offer for racisme og desuden skarp kritiker af krigen i Afghanistan. Undervejs ville de filme Cianos færden med henblik på at lave en dokumentarfilm om projektet sluttende med den store afsløring på live tv.

Men den store afsløringen udeblev. For lige som projektet var ved at lykkes og få kant, valgte Ciano at springe fra, droppe den højpandede mediekritik og i stedet dyrke sin nye karriere som realitystjerne for tiden kan man blandt andet se ham i For Lækker til Love på TV3.

Tilbage stod Nicolai Achton og Kristoffer Eriksen med et kuldsejlet projekt og en ny reality-stjerne, der ikke har noget talent, men alligevel er kendt blandt unge.

»Det er jo dybt ironisk,« siger Nicolai Achton, som sammen med Kristoffer Eriksen i dag kan grine af fiaskoen.

»The joke is on us,« siger Kristoffer Eriksen.

Den første del af projektet forløb ellers planmæssigt. Ciano var som skabt til projektet. Han var den perfekte falske reality-stjerne:

Nicolai: »Han havde udseendet. Og det var vores eneste kriterium. Han skulle endelig ikke have noget talent.«

Kristoffer:» Ja, hele præmissen ville ryge, hvis han rent faktisk var dygtig til et eller andet.«

Nicolai: »Og det var han ikke. Han var ikke god til at danse, og som sanger havde han ikke nogen stemme overhovedet.« Realitystjerner laver ofte musik. Amalie, Peter og Tammie fra Paradise Hotel har alle lavet numre og det ville være en naturlig start på Cianos karriere, hvis han lavede en sang.«

On tour med Sidney Lee

»Vi skulle i de tabloide medier, og der virker det godt med en sang. Sådan en har alle de andre også. Desuden ville det være sværere at skjule hans manglende talent, hvis han eksempelvis skulle være skuespiller,« siger Kristoffer Eriksen. Så de to skrev en sang til ham og fik en af deres venner, som kan synge, til at indspille den. Både musikalsk og tekstmæssigt er den spækket med klicheer:

»Vi har selv skrevet teksten, hvor vi med vilje trådte på alle de pop-klicheer, vi kunne komme i nærheden af. Vi brugte metaforer, der slet ikke betyder noget,« siger Kristoffer Eriksen. Senere lavede de en video, hvor modellen og tv-værten Ibi Støving og Ciano har hed sex tanken var naturligvis, at sex i kombination med en kendt person ville skabe omtale.

Sofie Amalie Klougart

Det lykkedes og der var ikke nogen, der gennemskuede, at det var for sjov. Se & Hør bragte blandt andet en stor historie om popstjernen Ciano. Selv Ibi Støving var ikke klar over, at det var en falsk sanger, hun havde hed sex med i videoen. Også det unge publikum, som var Cianos målgruppe, åd det råt:

»På Cianos fanside, var der gymnasieelever, der skrev, at de var helt vilde med ham, og at de hørte hans sang i alle frikvartererne,« siger Nicolai Achton.

Og popstjerner tager selvfølgelig på turne:

»Vi skulle have en turbus så vi måtte få sponsorater og spurgte Lej Et Lig, om de ikke ville sponsorere en stationcar til Ciano den nye popstjerne. Det ville de gerne de lånte os den vildeste skrotbunke,« husker Kristoffer Eriksen.

Og Ciano begyndte at få job på dierse provinsdiskoteker. I starten syntes klubberne ikke, at Ciano var kendt nok, så Ciano, Kristoffer og Nicolai allierede sig med Sidney Lee.

»Så vi løj også over for Sidney Lee. Han syntes bare, at det hele var vildt fedt, og sagde, at Ciano var den næste big thing. Så kunne man få en pakke, hvor Sidney Lee stod en time i baren, og Ciano sang sin sang. Det kostede 10.000 kroner.«

Han har kun det ene nummer?

»Ja, det stod han og mimede. Og man kunne tydeligt se, at han mimede. Det var med vilje ikke noget, han lagde skjul på.«

Og det begyndte at blive en succes. Sidney Lee og Ciano tog sidst på året på turne i provinsen i deres Lej Et Lig-stationcar. På et tidspunkt blev de endda fløjet til Bornholm. Med fuld hyre, overnatning på hotel osv.

Kristoffer: »Vi var med inde på natklubben K3 i København og se showet. Vi har nogle optagelser fra det, og folk går helt amok fuldstændig kritikløst. De er helt vilde med ham.«

Siden lykkedes det for Nicolai og Kristoffer at få Ciano med i reality-shows. Først i Dagens Mand, som er et datingprogram, hvor manden skal vælge hvilken af 20 kvinder, han vil på date med. Siden kom han også med i TV3's For Lækker til Love. Et program for singler, der selv mener, at de er så lækre, at de ikke kan finde sig en partner.

I begge programmer var det meningen, at Ciano skulle spille rollen som ekstremt usympatisk og selvoptaget. Og Ciano var med på den blandt andet i Dagens Mand. Da han til sidst skal vælge, hvilken af pigerne, han vil på date med, siger han: »Jeg vil ikke mene, at der er nogen, der lever op til min standard herinde. Men en god bøf og et glas rødvin kan man vel altid bruge.«

Kristoffer: »Efter den optræden, var vi helt vildt glade. Han var perfekt. Han sang sin dumme sang og svinede pigerne til.«

Nicolai: »Ja, der troede vi, at vi havde fået fat i den helt rigtige.«

Alvor

Ciano kom også med i en modelkonkurrence, selv om han ifølge Kristoffer og Nicolai altid har fået at vide, at han ikke havde det rigtige ansigt til at blive model. Men efter musikvideoen var ude, kontaktede direktøren for Miss World, Lisa Lents, ham og spurgte, om han ville med i Mister International 2010 på Bali. Ciano var ved at være kendt i hvert fald i ungdomskredse. Nu var det virkelig tid til at sætte trumf på og bruge Ciano politisk. Nu skulle Ciano være case i de seriøse medier og i øvrigt blande sig i samfundsdebatten.

»En ting var at få ham i Se og Hør og de tabloide medier. Det var nemt nok. Men vi ville også have ham i nogle seriøse. Hvis han f.eks. havde optrådt i Information som case på et eller andet, og folk havde taget stilling til ham, så ville det virkelig være en succes. Det var målet for vores dokumentarfilm.« Blandt andet var det planen, at Ciano skulle fortælle om, at han var blevet misbrugt af en katolsk præst:

»Der var en voldsom debat om de katolske præster, da vi lavede manuskriptet. Og Ciano er halvt italiener, så det kunne jo nok lade sig gøre,« siger Kristoffer Eriksen.

De havde også lavet et videoklip, hvor Ciano bliver overfaldet af nogle muslimer og de havde håbet på, at det ville skabe en debat om ytringsfrihed:

»Han blev filmet i bar overkrop på Nørrebrogade, og så havde vi fået nogle muslimer til at overfalde ham imens. Så var det meningen, at Naser Khader og Dansk Folkeparti de stiller jo op med det samme skulle komme ud og sige, at det også var for galt, at en sanger ikke kan stå i bar overkrop på Nørrebrogade,« siger Kristoffer Eriksen.

»De skulle sådan set bare sige 'ytringsfrihed'. Så ville vi være tilfredse,« tilføjer Nicolai Achton.

Det var også tanken, at Ciano skulle sige, at de danske soldater i Afghanistan var børnemordere og dermed komme i Go' Aften Danmark eller lignende. Her skulle han sige undskyld, men pludselig ombestemme sig og gentage den rabiate udtalelse.

Og efter sådan et par markante tv-indslag og artikler skulle hans sande identitet afsløres:

»Måske ville det afsløre sig selv, når folk begyndte at lægge to og to sammen. Altså når man både har været sexarbejder, misbrugt af en katolsk præst og en række andre ting, så vil folk måske begynde at tvivle på et tidspunkt. Og så ville vi afsløre det i et live-program på et tidspunkt,« siger Kristoffer Eriksen.

Tvivl

Ciano kendte ikke alle detaljerne fra start af, men han havde sagt, at han var med på at gå hele vejen. Men som projektet skred frem, kunne Kristoffer og Nicolai også mærke, at han af og til tøvede lidt:

»Nogle gange kunne man måske godt få den fornemmelse, at det mest af alt var det med at blive eksponeret og kendt, han tændte på. Altså den første del af projektet,« siger Kristoffer Eriksen.

Nicolai: »Forarbejdet syntes han i hvert fald var sjovt. Han nød, når folk diskuterede ham på Facebook osv. Men det skulle jo munde ud i, at vi kunne placere ham i forskellige medier. Det var ligesom tanken med det.«

Kristoffer: »Vi lavede sjov med det hele, når vi var sammen. Men når han gik hjem, så har han nok i virkeligheden tænkt: det var sgu meget fedt at lave den video, for eksempel.«

I hvert fald var det på selve den dag, hvor projektet stod over for sit egentlige gennembrud, at Ciano valgte at trække sig. Kristoffer havde fået Ciano med i Go' aften Danmark, hvor han skulle fortælle om 'sit job som sexarbejder':

»Det var dengang, der kørte den der pseudodebat om sexarbejde med Anne-Grethe Bjarup Riis. Der havde vi fået Ciano til at gå ind og spille falsk sexarbejder. Det var jo guf for Go' aften Danmark. En mandlig sexarbejder, det ville de gerne, og de var klar på at tage ham i studiet helt kritikløst. De ville ikke tjekke noget som helst. Jeg havde bare skrevet en mail til dem og spurgt, om de var interesserede, og det var de i høj grad.« På den måde ville Kristoffer og Nicolai sætte fokus på, hvor let det egentlig er at komme med som case i sådan et program.

»Gad vide, hvor mange af dem, der er derinde, som i virkeligheden er falske,« siger Kristoffer Eriksen.

Men indslaget blev aldrig til noget, for Ciano sprang fra i sidste øjeblik.

Kristoffer: »Han sagde selv, at det var, fordi han var bange for, at de ville smide ham ud af For Lækker til Love. Så gik vi lidt mere til ham og fandt ud af, at han slet ikke var bange for at tage røven på en masse medier det var mere det med at miste sin status som reality-berømthed, han ikke var så vild med.«

Nicolai: »Der fandt vi ud af, at vi havde skabt en monster. Et reality-monster.«

Kristoffer: »Vi troede, vi havde skabt en Sidney Lee, der lige om lidt ville flå bandanaen af ...«

Nicolai: »... ja, og så beholdt han den på og skar os fra.«

Kristoffer Eriksen og Nicolai Achton prøvede at overtale Ciano til at droppe kritikken af de seriøse medier og i det mindste bare at være en falsk reality-stjerne og så siden hen afsløre sig selv. Men det ville han pludselig heller ikke:

»Så det gik op for os, at han bare gerne ville være reality-stjerne. Han bad os om bare at lade ham køre sin reality-karriere i fred,« siger Kristoffer Eriksen.

»Han spurgte os, om vi ikke nok ville lade være med at afsløre det. For han ville gerne tjene penge på det ligesom Amalie og Peter fra Paradise Hotel,« husker Nicolai og fortsætter:

»Så der sad vi med en masse ambitioner om at være politiske og kritiske over for medierne, og så kunne vi bare tørre numse i det.«

Kristoffer: »Ja, det er værre endnu, faktisk. Vi har bare skabt endnu en overfladisk reality-stjerne, som de unge piger kan være vilde med.«

Forpasset mulighed

De to journaliststuderende fordømmer ikke Ciano. Men de undrer sig over, at han valgte, som han gjorde:

»Nu kan han jo ikke tage bandanaen af længere. Nu står han som en idiot. Hans opførsel i Dagens Mand er jo så grænseoverskridende, at det er utroligt, at han vil stå inde for det,« siger Kristoffer Eriksen. Men de har dog bemærket noget, som de ikke havde tænkt over før nemlig at den slags ikke betyder det helt store i reality-verdenen:

»Det er som om, at det ikke er så vigtigt for dem. Sidney Lee kunne jo også vælge at blive rasende på os og på Ciano, fordi vi har løjet over for ham. Jeg ved det ikke, men jeg tror faktisk ikke, han synes, det er så vigtigt, om man lige er ægte eller falsk, for det hele er alligevel en gråzone.« Nicolai Achton mener, at Cianos valg er typisk for unge i hans generation:

»Det er ironisk men også et meget godt billede på vores generation. Han stod faktisk med muligheden for at vise noget relevant og vigtigt og sandsynligvis blive respekteret for det. Men han valgte sin egen berømthed i en ligegyldig reality-verden, hvor han bare er en klovn indtil den næste klovn dukker op. Og hvor han kun får respekt fra 13-årige piger.«

Kristoffer: »Jeg vil ikke sige et ondt ord om Ciano. Han er en god fyr. Vi må vende den imod os selv. Vi har valgt den forkerte mand. Vi var for dårlige til at vurdere ham.« Ciano var med i Paradise Hotel for fire år siden så reality-verdenen var altså ikke helt fjern for ham, og måske burde de to have været mere kritiske i udvælgelsen:

»Vi troede, han var perfekt men han viste sig at være fejlcastet fra vores side. Vi troede, at han havde samme tankegang som os, fordi han snakkede med, når vi snakkede om, hvor opblæst den nye medieverden er,« siger Kristoffer Eriksen.

Nicolai: »Det er ret vildt, at vi mistede vores egen case. Han røg over til the dark side.«

Kristoffer: »Det er den klassiske dobbeltagentrolle. Som når et land sender en spion ud, som ender med at spionere imod landet selv.«

Nicolai: »Ja, han endte med at være præcis det, vi ville modbevise.«

Kristoffer: »Det var skide ærgerligt.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Maj-Britt Kent Hansen

Verden vil stadig bedrages.

Søren Kristensen

Danmark er for lille til to Sidney Lee´er.

- minder om Jacob Haugaards politiske karriere, hvor fulderikken blot mimede til de politiske budskaber, som et par anarkister i Århus skrev og fremførte. Også han kom jo til at tage sig selv alvorligt, hvad der hverken var interessant, kritisk eller underholdende at se på...

Man er nødt til at gøre, som man gør med ægte agenter: vælge nogle, der har en professionel baggrund og på den måde er immune. Dette er jo Pygmalion med en twist - man glemmer at: "den har jo følelser".
En psykologistuderende, der selv kan se et interessant eksperiment i sagen, ikke én, der intet har at tabe.