Klumme
Læsetid: 4 min.

USA's nye Tea Party-dronning

Republikanerne leder efter en præsidentkandidat til 2012. En ny, radikal højrepopulist har nu meldt sig, efter Sarah Palins popularitet er falmet: Michele Bachmann er det nye konservative håb og journalisternes drøm om underholdning og sexede photoshots
Moderne Tider
9. april 2011
Efter Palin. Michele Bachmann har overtaget rollen som det populistiske højres håb ved det kommende præsidentvalg. Selv demokraterne er begejstrede. Men som en af dem siger: Så heldige er vi næppe.

Efter Palin. Michele Bachmann har overtaget rollen som det populistiske højres håb ved det kommende præsidentvalg. Selv demokraterne er begejstrede. Men som en af dem siger: Så heldige er vi næppe.

Kevin Lamarque

Kedelig bliver amerikansk politik aldrig. Og slet ikke kapløbet om at nå Det Hvide Hus. Det er nøjagtigt som Hollywood. Bare lidt bedre. Og det kan man med al respekt ikke sige om Christiansborg.

Med andre ord: Just som klummeskriveren havde taget en dyb indånding og indstillet sig på, at Sarah Palin var fuset ud i meningsmålingerne har en ny højrerepublikansk, kvindelig supernova katapulteret sig selv ind på det politiske firmament.

Og sikke et held; hun kommer som manna fra himlen. Eller helvede vil Informations læsere sikkert mene. Men ikke vi skribenter, der producerer hakkelse i døgnets rejsestald. Man skal lede længe efter noget mere forudsigeligt end den foreliggende hitliste over sandsynlige konservative kandidater til næste års præsidentvalg. Selv om republikanerne vandt midtvejsvalget i november, har partiet indtil videre kun haft kedelige halvgamle (mest) hvide mænd at byde på.

Og selv om det er dybt uretfærdigt over for de kedelige, halvgamle (mest) hvide mænd hvem siger, at de ikke kan være gode præsidenter? så er de politiske kommentatorer dødtrætte af såvel favoritterne Mitt Romney og Mike Huckabee som af de mulige udfordrere, der alle er eller har været guvernører eller senatorer: Tim Pawlenty (Minnesota), Haley Barbour (Mississippi), Mitch Daniels (Indiana), Marco Rubio (Florida) og Jon Huntsman (Utah).

Så derfor velkommen til Michele Bachmann.

Larmende og højreorienteret

Bachmann er ikke kendt uden for USA. Men husk, at Sarah Palin var totalt unknown quantity, ikke bare i resten af verden men også i USA, før nomineringen som vicepræsidentkandidat i 2008. Bachmann er allerede til sammenligning nået langt videre i sin vej mod Det Hvide Hus end the soccer mom fra Wasilla var på det tilsvarende tidspunkt.

Bachmann er republikansk medlem af Repræsentanternes Hus på sjette år, valgt i Minnesota, hvor hun siden 2000 har været en markant politiker i sin stats lovgivende forsamling. Og hun er en endnu mere konservativ, smukkere og utroligt nok endnu mere højtråbende version af Sarah Palin. Velbekomme. Dog uden Palins berømte mangel på beherskelse af det engelske sprog, ja det vides at Bachmann rent faktisk ejer et pas og har besøgt flere lande uden for USA.

Hun er anbefalet af samtlige konservative græsrodsorganisationer fra de fremmeste anti-abortforsamlinger til the National Rifle Association og er mor til fem (»og de blev alle ammet«). Den tidligere skatteadvokat har været plejemor for 23 teenagepiger; hun er tidligere aktivist og fortaler for etableringen af private charter schools som alternativ til de pressede amerikanske statsskoler. Sammen med sin mand har hun drevet en katolsk rådgivning for mennesker i nød; fra ægtepar i krise til selvmordstruede eller stofmisbrugere.

En kristen pengemagnet

Hun er naturligvis radikal modstander af abort, skatter, klimalovgivning, homoægteskaber og af præsident Obamas sundhedsreform. Hun har kaldt Obama »antiamerikansk« og regeringen for »en samling gangstere«, lige som hun ikke har villet tage afstand fra sladderspalternes evige teorier om, at præsidenten er muslim eller født uden for USA og følgelig regerer i strid med forfatningen.

Bachmann var som hjemmesiden the Daily Beast skrev det sidste år med andre ord »Tea Party-dronning længe inden nogen havde opfundet den bevægelse«. Til den republikanske partiledelses slet skjulte ærgrelse holdt den dybt troende verbale flammekaster da også Tea Party-bevægelsens alternative State of the Union over for Obamas tale i januar. De store tv-netværk dækkede den troligt ved siden af det officielle republikanske svar.

Bachmann var yderligere den kandidat, der høstede langt det største bifald under de konservative græsrodsaktivisters årlige og altid tæt mediedækkede konference i Washington for nylig. Og endnu vigtigere: op til midtvejsvalget var hun den kandidat af samtlige republikanere, som indsamlede flest penge: 13,5 millioner dollar over to år fra 160.000 registrerede donorer. De fleste af dem i øvrigt enkeltpersoner, nøjagtigt som Obama, der dog har sat barren højere op til sin genvalgskampagne næste år. Han agter at blive den første præsident, der rammer en milliard dollar, har hans talsmænd meddelt. Bachmann tror, hun kan matche ham, om end hun endnu ikke har besluttet sig for, om hun vil stille op.

Cheerleader?

»Jeg finder ud af det inden for de næste to måneder,« sagde hun i denne uge til tv-kanalen MSNBC, der uanset sin liberale (læs: venstreorienterede) holdning er lige så vilde i varmen ved udsigten til en Bachmann-kampagne, som de øvrige medier. Samtlige store tv- og radionetværk havde portræter og interviews med den fotogene kongreskvinde i denne uge, og magasinet Time trykte en profil med titlen The Minnesota Clipper, hvor det skrev, at den »upolerede konservative politiker« kunne »piske en stemning op som var hun en fodboldtræner ved et pre-game rally« på en måde, »ingen af de etablerede republikanske kandidater« formår.

CNN henåndede tirsdag henført, at Bachmann havde »elektrificeret« valgforsamlingen i New Hampshire og i Iowa, den første stat, hvis caucus udpeger sin kandidat, og hvor de fleste eksperter mener, Minnesota-politikeren har en god chance. »Det er absolut tid til forandring i USA,« proklamerer hun, tilsyneladende upåvirket af Obamas forkærlighed for samme slogan i 2008.

Klovn eller klamt

Demokraterne ville være begejstrede for et Bachmann-kandidatur. En ven, som Deres klummeskriver har i Det Hvide Hus, som arbejder direkte for præsidenten, sagde i denne uge til mig med et smil, at »så heldige er vi næppe«.

Han tror på en »Romney-Rubio« pakke, som langt mere spiselig for de afgørende, moderate midtervælgere end Bachmanns flammende retorik. Seriøse kommentatorer som Newsweeks Jonathan Alterman kaldte tilsvarende i denne uge Bachmann for en »klovn, en gimmick« og en kandidat, der »ser det hele som et spil«. Andre har haft travlt med at drømme om en cat fight mellem Palin og Bachmann, der begge påstår, at de er veninder. Den hopper klummisten ikke på hverken den med veninderne eller på mestendels mandlige kommentatorers klamme ønskedrømme om to lækre kvinder i (verbal) mudderkastning.

I stedet siger jeg: watch out for Bachmann. Den populistiske ged er ikke barberet endnu. Substansen er uhyggelig, men showet, det bliver helt vildt underholdende.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Karsten Jachs

Håbløs artikel

Altså Annegrethe, først vil jeg sige jeg synes palin er smukkere, men når det er sagt, så må jeg erkende, at jeg har tilstrækkeligt lidt tillid til den demokratiske proces's fornuftsbasering her i USA til at hun ikke kunne vinde. Palins åbenlyse stupiditet had fået hende kørt ud på et sidespor, ellers ville de såmænd nok have stemt på hende. Så hvis Bachmann er intelligent, hvilket jeg endnu ikke selv har havt lejlighed til at evaluere, så skal den gryende sieg heil-mentalitet såmænd nok bringe hende i hus. USA længes efter at eksplodere i højreekstremisme.

Annegrethe, kan du ikke bede sin ven i Det Hvide Hus om at sige til Obama at han skal se at offentliggøre sin
rigtige fødselsattest så vi kan slippe for al det sladder ?

Ja, det er da en dame amerikanerne kan være stolte af.

http://www.buzzfeed.com/mjs538/the-10-craziest-michele-bachmann-quotes

LOL