Læsetid: 6 min.

Endnu er Spanien et ungt demokrati

Det spanske ungdomsoprør handler om meget mere end krise og arbejdsløshed. Søndagens lokalvalg med en million blanke stemmer blotlagde en enorm afstand mellem befolkningen og magthaverne. Protesten er et opgør med de sidste rester af Franco-diktaturet og begyndelsen på et nyt kapitel i det spanske demokrati
/b> Det er ikke krav til, hvad politikerne skal gøre, men stikord til en ny demokratisk kultur, der præger Puerto del Sol-pladsen i Madrid. Og det er ikke kun de unge, der har fået nok.

/b> Det er ikke krav til, hvad politikerne skal gøre, men stikord til en ny demokratisk kultur, der præger Puerto del Sol-pladsen i Madrid. Og det er ikke kun de unge, der har fået nok.

Creative Commons

28. maj 2011

Klokken 20 minutter i 10 om aftenen rejser en ung fyr sig op på kanten af et springvand på pladsen Puerta del Sol i Madrid. Gennem megafonen råber han: »Vi er indignerede, vi er indignerede,« med tryk på vi. Med knyttet næve slår han takt til kampråbet ud i luften. Grupper af mennesker vender sig om mod ham og råber med. Der lyder hujen og klappen.

»Og nu vi nærmer os aftenmadstid, så lad os tage denne her: Der er ikke nok brød til al den chorizopølse,« gjalder han så blodårerne står frem i tindingerne på ham.

Chorizo'en, der i daglig tale også er synonym med tyveknægte, refererer til de spanske politikere, mens brødet repræsenterer landets økonomiske midler i den simple, men effektive metafor. De nærmest italienske tilstande i niveauet af politisk korruption sammen med den alarmerende høje ungdomsarbejdsløhed har samlet tusindvis demonstranter landet over.

Ifølge samfundsdebattør og politolog Victor Sampedro er protesterne udtryk for, at det spanske demokrati aldrig rigtig er blevet voksent.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Leif Højgaard

»De har opdaget, at politikerne plejer deres allieredes interesser, som er kirken, bankerne og de store virksomheder, fremfor folkets. Og det nægter de unge at acceptere.« - en god pointe - i en god artikel

Robert Kroll

Efter diktatoren Francos død i Spanien spillede socialistlederen Filipe Gonzales en vigtig rolle i overgangsperioden på vej mod demokrati. Siden 1977 var han medlem af parlamentet - Cortes. Han blev premierminister i 1982. En post han kom til at beklæde de næste 14 år, indtil venstrefløjen i 1996 blev slået af Partido Popular. I 2004 kom PSOE (socialisterne) tilbage til magten igen..

Artiklen går helt uden om de 14 år med Gonzales- Spanien ryddede op efter Franco med valget af Gonzales i 1982.

( Og kupforsøget i 1981 var iøvrigt ret operetteagtigt.)

Esben Bøgh Sørensen

"Det er en reaktion på det pseudodemokrati, der hersker i Spanien. De unge prøver at gøre op med topartisystemet, der favoriserer det socialistiske PSOE og det konservative PP."

Det er simpelthen for ærgerligt, hvis det der sker nu i Spanien ikke breder sig og blot ender med en finpudsning af den borgerlige parlamentarisme.

Er du også en af de 170/180.000 ledige,der har fået halveret dagpengeperioden på det seneste? En af disse arbejdsløse der bliver kontrolleret i hovede og røv? Hvor du, hver 7. dag, skal bekræfte,du stadig er jobsøgende. Møde til samtaler i jobcenter og A-kasse medbringende kopier af søgte stillinger. Skønt du og sagsbehandlerne ved, der ikke er arbejde til alle.

Vi, de ledige,der mærker stramninger og mistænkeliggørelse fra især borgerlige partier. Der som bekendt mest taler kapitalismens sag...

Så er du, den jeg søger. Lad os vise politikerne, vi er utilfredse med tingenes tilstand. Vise, at vi også gerne vil have et arbejde. Men denne mistænkeliggørelse og nedladenhed vi møder fra politisk side, skal vi ikke længere finde os i.

Lad os starte et oprør som i Spanien. Mød op ved Christiansborg og indtag pladsen.Giv din/jeres utilfredshed til kende. Også du der er beskæftiget og måske stresser gennem en lang arbejdsdag. Måske i frygt for selv at miste job, indtægt og status.

Mød op I tusindvis af ledige. Uanset om I blev fyret. Eller som jeg, har valgt ledighed og opsagt mit job i utilfredshed med en stressfuld arbejdsdag.

Mød op I tusinder af unge der får beskåret SU'en, og ikke har mulighed for at flytte hjemmefra. Der er ikke lejeboliger til jer. Alt skal købes. Et job kan I heller ikke forvente, uanset hvilken uddannelse I har.Velfærd er døende.

I der ikke har råd til at foretage jer noget i sommerferien: Mød op og omdan pladsen til en festival.

Har du alligevel overvejet at stemme "rødt" ved det kommende valg. Så eftertænk om ikke Enhedslisten skal have dit kryds?

Skal der ske nogen radikal ændring i samfundet. Begynder det med dig og mig.

Se mere på "min sag" -ekstrabladet.dk

GLEM IKKE, at Diktator Franco indsatte den spanske konge Juan Carlos og, at Franco styrede Spanien i næsten fyrre år!

Med støtte af EF, USA og Vatikanet.