Når mindre bliver til mere

Øl til damer må være (næsten) uden humle, mener Carlsbergs husbrygger og leverer et fløjlsblødt, perlende bevis
Moderne Tider
7. maj 2011

Når mindre bliver til mere

En amerikansk brygger har fastet i 46 dage og i hele perioden ikke indtaget andet end øl og vand. Fasten varede til påskedag, da J. Wilson fra Iowa fejrede sin bedrift med en baconsmoothie.

Øl på fastende hjerte er sandt at sige en gammel skik: Paulaner-munkene i München-regionen har i århundreder dyrket en sådan tradition, der angiveligt befordrer åndelig indsigt. Wilson hævder da også at have nået brewana ølkunstens svar på nirvana og i processen at have lært ét og andet om afkald, fokus og moderation. Det ene bryg, der indgik i hans spægelse, var dog alt andet end moderat, nemlig en Illuminator Dobbeltbock fra Rock Bottom Brewery.

Fokus, afkald og moderation kan rigtigt doseret, for hvad er værre end umådeholdent mådehold? utvivlsomt være kongeveje til gode oplevelser. Også inden for øl-universet, hvor en fremherskende tendens hos visse avantgardebryggere dog går i modsat retning, alle virkemidler skrues op i de stadige attentater på bestående rekorder. Rasende interessant for forhærdede typer som Deres mundskænk. Problemet er blot, at disse machoattituder skræmmer det bredere publikum, herunder de fleste kvinder.

Mindre humle

Jacobsen er nu gået i en anden retning og har forsøgt at løfte udfordringen: Kan det lade sig gøre at brygge en øl, hvor humle helt udelades? Bagtanken er at skabe en helt ny slags bryg, der kan appellere til det kvindelige segment, hvor skepsissen over for humlens bitterhed er mest udtalt, og vin som oftest har højere stjerner end øl.

Velvet Ale hedder den første frembringelse i denne charmeoffensiv over for hunkønnet, og den er på alle måder indsmigrende. Dog er projektet i dets radikale udformning ikke helt lykkedes, for så vidt at just frigivne gyldne ale ikke er aldeles humlefri: Med minimale doser af den australske kunsthumle Galaxy tilsat ender den dog ikke desto mindre på en bitterhed på kun en femtedel af gennemsnitspilsneren. Velvet Ale forfører med flot skummende perlebrus, der udfolder sig som en slags blivende livlighed i munden, hvilket åbenbarer ét af brygger Morten Ibsens taskenspillertricks: Champagnegær. Duftindtrykkene samler sig i en liflig buket af citrusnoter og passionsfrugt, mens smagen er let-sødlig og syrligt-frisk, fylden rund, mild og blød og helhedsindtrykket decideret sprødt, tørt og vinøst. Velvet Ale er sin egen. Den har ikke oplagte fortilfælde, men selv om den utvivlsomt vil omvende mange damer, er den omvendt heller ikke så tøset, som man kunne frygte: Den har karakter, og machotyperne kan snildt være bekendt at servere den som kongenialt akkompagnement til skaldyr eller hvidskimmeloste.

Mindre alkohol

Moderationsomhu kan naturligvis også afspejle sig i lavt alkoholindhold. Dog kun til en vis grad, for under en eller anden grænse bliver det så skånsomt og fadt, at det bliver uinteressant. Langt bedre end let-øl og light-udgaver er den engelske ølgenre, bitter, der ligger på den rigtige, dvs. nedre side af fire procent. Et fremragende bud og månedens anden store ølnyhed er Vlakvark, et af to nye udspil fra Christian Skovdahl Andersens nye sydafrikanske øleventyr, Bierwerk. Afrika er lidt af en hvid plet på verdensølkortet hvad jeg har smagt af afrikanske øl (senegalesiske og egyptiske) har været rædselsfuldt men det rådes der virkelig bod på med denne tørstslukkende, letdrikkelige, og dog komplekse, kobberfarvede klassikerfortolkning. Malten er sydafrikansk, og det er humlen, som er af den morderligt lækre sort Southern Promise, også. Så velkommen tilbage, oh milde bitterhed! Der er stor smag i dette akoholsvage bryg: ristet flødekaramel, nyslået græs, mild abrikos og jordagtige eller metalliske humlenoter. Lige noget at bælle umådeholdent i sommervarmen for et ordentligt mandfolk, skulle jeg mene!

Højt skum

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her