Læsetid: 4 min.

De ordinære mestre

Alex Ferguson henter Manchester Uniteds rekordsættende mesterskab nummer 19 med sit mindst prangende hold i to årtier, og mandskabet står foran en større udskiftning, hvis det også fremover skal kunne følge med sine pengestærke rivaler
Alex Ferguson henter Manchester Uniteds rekordsættende mesterskab nummer 19 med sit mindst prangende hold i to årtier, og mandskabet står foran en større udskiftning, hvis det også fremover skal kunne følge med sine pengestærke rivaler
14. maj 2011

For nu at bruge hans egne, så ofte citerede ord var det Alex Fergusons udtalte ambition to knock Liverpool off their fucking perch (løseligt oversat: at vælte Liverpool af deres forbandede trone, red.) da han rejste ned fra Skotland for at blive manager for Manchester United i 1986.

Medmindre en meteor rammer Storbritannien i de kommende dage, vil den ambition nu gå endeligt i opfyldelse. Manchester United skal kun bruge ét point i de sidste to kampe for at vinde Premier League og dermed erobre sit 19. engelske mesterskab, hvilket vil løfte klubben over Liverpools, der har 18 af slagsen.

En fantastisk præstation af den skotske manager, der har gjort Manchester United til den dominerende kraft i engelsk fodbold i de sidste to årtier og som igennem den periode har opbygget og demonteret adskillige titelvindende mandskaber.

Det hører imidlertid til skæbnens ironi, at det nuværende mandskab, som han slår den længe efterstræbte rekord med, uomtvisteligt er det mindst prangende af de hold, den iltre skotte har ført frem til mesterskabet.

Denne sæsons udgave af Manchester United har i lange perioder optrådt overdrevent resultatorienteret og spekulativt, fastlåst af taktisk disciplin og viljen til at gøre, lige netop hvad der kræves men heller ikke mere.

Behov for udrensning

Det har rent ud sagt været dødens pølse at overvære mange af Uniteds kampe i denne sæson; og sådan en anklage har man trods alt aldrig tidligere kunnet rette mod Fergusons tropper.

Statistikken taler da også sit tydelige sprog. United ligger lige nu nummer ét med 76 point i tabellen og kan maksimalt nå 82 point; et bemærkelsesværdigt lavt antal for en engelsk mester. Ofte kræver det 90 point at hente guldet i England, og så sent som i sæsonen 08-09 erobrede Liverpool 86 point uden at slutte øverst.

Uniteds problemer har især været at finde på udebane, hvor de kun har vundet fem ud af 18 kampe hidtil, og de er dermed på vej til at blive det hold, der vinder det engelske mesterskab med færrest udebanesejre, siden Premier League blev indført i 1992. Kun 24 point har United samlet op uden for Old Trafford i denne sæson, hvilket er 12 færre end sidste år, hvor de sluttede som nummer to efter Chelsea.

Af samme grund oplever man også det sælsomme, at den britiske presse ivrigt diskuterer behovet for udrensning på og fornyelse af det hold, der lige nu fører ligaen og er på vej mod et rekordsættende mesterskab.

Især er den gal med de røde djævles midtbane, der i alt for høj grad er befolket af boldflyttere som Fletcher, Carrick, Park og Gibson. Brasilianske Anderson, der i sin tid blev indkøbt som Uniteds nye, store midtbanestrateg, har leveret endnu en skuffende sæson, og veteranerne Ryan Giggs og Paul Scholes har for første gang udvist synlige træthedstegn og haft brug for pauser mellem deres optrædener.

Gældsbyrde

Det har været Uniteds held, at en pointmæssig mellemsæson alligevel har været nok til at sikre dem guldet, fordi Arsenal og Chelsea har været fanget i endnu større kriser. Men den går ikke til næste år, hvor rivalerne herunder også Manchester City vender styrkede tilbage, og derfor er det påkrævet, at Ferguson finder muldvarpen frem i sommerpausen og styrker den blodfattige midtbane, ligesom der også skal indkøbes en erstatning for 40-årige Edwin van der Sar i målet.

Spørgsmålet er imidlertid, om Ferguson har viljen og ikke mindst bemyndigelsen til at foretage de påkrævede indkøb. Siden erhvervelsen af Dimitar Berbatov for 330 millioner kroner i 2008, har United ikke foretaget virkeligt markante investeringer på transfermarkedet, og det begynder efterhånden at virke tvivlsomt, om klubben overhovedet har pengene til at konkurrere med de allerrigeste klubber i den engelske liga.

Således er de knap 700 millioner kroner, som klubben fik for salget af Cristian Ronaldo til Real Madrid, aldrig blevet reinvesteret i nye spillerkøb, og det må betragtes som uvist, om pengene overhovedet står til Fergusons rådighed, eller om de er blevet brugt til afbetalingen på den kæmpe gæld, som klubbens ejer, Malcolm Galzer, har læsset over på de røde djævle.

Fart på bussen

For nylig kom det frem, at klubben afsluttede regnskabsåret 2010 med et underskud på 895 millioner kroner. Dermed overstiger Uniteds samlede gæld nu fem milliarder kroner, hvilket pålægger klubben en invaliderende rentebyrde.

Til trods for dette har Ferguson flere gange bedyret, at han har midler til rådighed til at foretage selv ganske store indkøb, hvis han ønsker det, men sandhedsværdien i dette udsagn kan først siges at være blevet efterprøvet, når sommerens transfervindue er lukket.

Hvis den skotske manager ikke får lov at indhente forstærkninger fra den dyre ende af markedet i de kommende måneder, vil United inden længe få svært ved at følge med konkurrenter som Manchester City og Chelsea, der utvivlsomt vil opruste markant i sommerpausen. Både Chelseas ejer Romas Abramovich og Citys Sheikh Mansour har indikeret, at de vil foretage betydelige udlæg til indkøb af stjernespillere i det kommende transfervindue.

Manchester United is a bus that waits for no one, lyder Fergusons klassiske og kyniske forklaring på, hvorfor han ved flere lejligheder uden videre sentimentalitet har smidt veltjente stjerner bort, når de ikke længere har været i stand til at yde det nødvendige for holdet.

Spørgsmålet er imidlertid, om han også fremover vil kunne holde den nødvendige fart på bussen. Eller om klubbens økonomi tvinger ham til at sænke hastigheden!

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu