Læsetid: 3 min.

Velsmag og umami i dit eftet køkken

Den femte grundsmag er den, der får os til at sige uhmmm!
21. maj 2011

Når mad smager godt, er der balance mellem forskellige grundsmage. De kendte er sur, sød, salt og bitter. Den knapt så kendte femte kaldes umami. Et japansk ord, der lidt forenklet kan oversættes til velsmag. For nylig udkom en omfattende bog om umami. Umami har været kendt meget længe og blev foreslået af en japansk kemiker for 100 år siden i forbindelse med fundet af glutamat i japanske supper. I dag bruges begrebet bredere, og aber har længe brugt umami som pejlemærke for at finde god næringsrig mad. Umami spiller en vigtig rolle i smagsoplevelser både i klassiske køkkener verden over og i de mere moderne industrielt fremstillede retter.

Smag er her det, vi smager i munden og ikke de dufte og aromaer, vi oplever igennem næsen, og som giver ekstra fine 'smags'oplevelser. Smag er i mange andre sammenhænge også påvirket af kultur, religion og er i særdeleshed subjektiv.

Grundsmagene kan betragtes som et slags fundament i maden, og det er vigtigt, at de fem grundsmage er tilstede og i balance. Selv om mange ikke har hørt om umami, kender de den ubevidst, når maden er rigtig velsmagende, og siger vi uhmm, er der helt sikkert umami i den.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu