Læsetid: 3 min.

Brevkassen@information.dk: Skal jeg lade mig sterilisere?

11. juni 2011

Mikkel, Østerbro

Min kone er kommet med et forslag. Jeg er 42 år og far til to drenge på syv og 10 og har ingen tanker om at skulle have flere. For et par måneder siden sagde hun så, at hun i 40-års fødselsdagsgave godt kunne tænke sig, at jeg lod mig sterilisere. Vi har i vores 15 år sammen ikke fundet en præventionsform, som er ideel for os begge, og når nu vi ved, vi ikke skal have flere børn, så tænkte hun ... det med fødselsdagsgaven var selvfølgelig for sjov.

Vi erenige om ikke at skulle have flere børn, så det er ikke det og det er heller ikke det, at det er hendes forslag, men jeg synes, det er voldsomt og definitivt. Og det tvivler jeg alvorligt på om er klogt.

Jeg har to venner venner, der er steriliseret, og jeg har også talt med min læge om det. Alle fornuftsargumenter taler for at gøre, det. Men hvad stiller jeg op med det, der ikke er ren fornuft fornemmelsen, følelsen? Er det ikke for tidligt i livet at sige at noget så grundlæggende er forbi? Hvad siger panelet?

Svar II:

Jeg forstår godt , du synes, det er et drastisk skridt at lade dine sædledere blive snørret sammen og vinke farvel til reproduktion af dine gode gener, men I er flere, end du tror: Over 5.000 danske mænd gør det hvert år, siger statistikken. Jeg ved ikke, hvor mange kvinder, der får tilbudt sterilisation i 40 års fødselsdagsgave af deres mænd. Men I har besluttet, at det er dig, der skal under kniven. Og da det er blevet konkret, er du kommet i syv sind.

I gør det af præventionsgrunde efter at have fået to dejlige børn. Men du skal vide, at de næste par måneder skal I til at bruge kondom og deslige hver gang, indtil du har fået tømt posen, om man så må sige. Som ethvert kirurgisk indgreb har det visse følger og smerter. Du skal holde dig fra hårdt fysisk arbejde og voldsom sport den første tid. Samleje og onani står også på forbudt-listen. Men alt det ved du vel.

Nogle, der er blevet steriliseret, oplever det som en stor lettelse og en frihed, at man kan gå til vaflerne uden at skulle tænke på en ny baby, et års afbrudt søvn, anskaffelse af større bil etc. Mens andre synes, det giver et knæk i deres mandighed og den sidder som bekendt ofte ikke kun mellem benene, men i høj grad mellem ørerne.

Du kan hvis du fortryder eller f.eks. møder en anden, der vil have børn jo altid blive reopereret, men det er uden garanti for fertilitet. En særlig teknik kan også trække sædceller direkte fra testiklerne. Men det er krævende, og du skal selv betale.

Jeg har ikke løsningen til dig, men vil råde dig til at vende det med din læge eller med andre, der har taget skridtet fuldt ud og høre deres version af, hvad det har betydet.

Jens-Arne Sørensen

Svar I:

Jeg tror ikke, der findes mænd, for hvem det at lade sig sterilisere ikke kalder på dybe følelser i forhold til at miste noget af den manddom, der er forbundet med at kunne forplante sig. Evnen til at få børn er noget grundlæggende for et menneske, og selv om der bliver flere og flere, der ikke mener, at børn er et attraktivt valg, så har det trods alt ikke ført til, at folk bliver steriliserede i stor stil.Så jeg forstår godt dine overvejelser, men det er åbenbart vigtigt for din kone, og så må du jo gøre op med dig selv, om du vil give hende den 'gave'. Overvejelsen, som du ikke nævner eksplicit, om, at du måske en dag møder en anden kvinde, som du ender med gerne at ville have børn med, er du dog også nødt til at forholde dig til. Du bliver 'mindre værd på markedet'. Den tror jeg bare ikke, din kone køber, og hun vil sikkert blive såret, hvis du bruger det som begrundelse for et nej til at lade dig sterilisere.

Måske hun vil respektere dine følelser og bekymring for det definitive valg. Men det afgørende spørgsmål er, om du også kan respektere dig selv ved at nægte at hjælpe hende med at løfte din del af ansvaret for, at I har besluttet jer for ikke at få flere børn.

Mette-Line Thorup

P.S. Præventionsmidler til kvinder er ikke uden konsekvenser for deres helbred. Tjek eventuelt p-pillens bivirkninger eller spiralens gener.M-LT

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Tom W. Petersen

Kære Mikkel
Jeg var i 1975 i en situation ganske lignende din. Min daværende kone og jeg var enige om, at da det er et betydeligt mindre operativt indgreb at sterilisere en mand end en kvinde, lod jeg mig sterilisere.
Det var ubehageligt, naturligvis; men efter en uge eller to var det ubehagelige overstået. (Jeg forestiller mig, at kirurgerne nu er blevet dygtigere, end de dengang var!)
Jeg har aldrig, hverken i ægteskabet eller som enlig (Oh, nej - single, hedder det på dansk!), haft anledning til at fortryde; tværtimod.

Majbritt Nielsen

Hvis din kone skal have snøret æggestrengene.
Så betyder det fuld bedøvelse, da der skal arbejdes på det indvendige rørlægning. Betyder det også der er større risiko for hende.
For en mand, hvor rørlægningen næsten er på ydesiden, er det i lokalbedøvelse.