Nyhed
Læsetid: 2 min.

Dansk Wimbledon-legende død

Kurt Nielsen, det 20. århundredes største danske tennisnavn, grand slam-mester og dobbelt Wimbledon-finalist, blev 80 år
Moderne Tider
18. juni 2011
Kurt Nielsen, det 20. århundredes største danske tennisnavn, grand slam-mester og dobbelt Wimbledon-finalist, blev 80 år

»Som regel er det nu ikke så vanskeligt at afgøre, hvis der er et ægte talent på spil,« har tennisspilleren og jazzmusikeren Torben Ulrich engang sagt om sin ven og doublemakker. »Det er det samme inden for musik: Så såre man hørte Albert Ayler første gang, var man klar over, at det var noget særligt. (...) Og sådan var det også, første gang man så Kurt Nielsen ...«

Sit særlige talent brugte Kurt Nielsen bl.a. til at vinde 49 danske mesterskaber, spille sig frem til Wimbledon-finalen i herresingle både i 1953 og 1955 og vinde en grand slam-titel (stadig den eneste danske af slagsen) i mixed double ved de amerikanske mesterskaber i 1957.

Født på Frederiksberg i 1930 slog Kurt Nielsen sine første slag med en tennisketsjer, han havde fundet i en bunke gammelt ragelse og selv strenget op med sejlgarn. Han blev kendt først i Skandinavien siden i den vide verden for sit angrebslystne spil bygget op omkring en stenhård serv og formidable baghåndsflugtninger. Tennisskribenter beskrev, hvordan han med d'Artagnansk vovemod »stormede til nettet og risikerede alt uden at blinke«.

Selv gik han til spillet med den pragmatiske opfattelse, at der grundlæggende er to måder at vinde en kamp på: »Man kan spille bedre end modstanderen, eller man kan få modstanderen til at spille dårligere end én selv.«

Kurt Nielsen var hurtig og stærk. Han trænede hårdt, tre-fire timers tennis om dagen. Information beskrev hans kræfter som 'vulkanske'. Netop hans store fysiske form hjalp ham til gennembrud, da han i kvartfinalen ved Wimbledon i 1953 sled den førsteseedede favorit Ken Rosewall ned i fem sæt. Det var i amatørernes tid, dengang en tabende Wimbledon-finalist gik hjem med 15 pund for sin ulejlighed halvdelen af hvad en billet til Centre Court kostede.

Efter sin aktive karriere fortsatte Kurt Nielsen sit tennisliv som landstræner for såvel Danmark, Spanien og Vesttyskland, inden han arbejdede som først supervisor for en række internationale turneringer og dernæst tenniskommentator. Han døde sidste weekend efter længere tids sygdom.

Talent for tennis lever stadig i familien. Kurt Nielsens barnebarn, Frederik Løchte Nielsen, er Danmarks bedste spiller på mændenes side. Fra sin placering som nummer 204 på verdensranglisten forsøgte Løchte Nielsen tidligere på ugen at spille sig ind i hovedturneringen ved Wimbledon, men tabte i kvalifikationsturneringens anden runde.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her