Læsetid: 10 min.

Grænser for galskaben

Få har som en franske filosof Michel Foucault analyseret samfundets forhold til sine gale og vanvittige. I år er det 50-året for hans filosofiske milepæl ’Galskabens historie’
Få har som en franske filosof Michel Foucault analyseret samfundets forhold til sine gale og vanvittige. I år er det 50-året for hans filosofiske milepæl ’Galskabens historie’
25. juni 2011

Går man tur på Gl. Kongevej i København, kan man se, at Region Hovedstaden har etableret et Psykiatrisk Center ved Søerne. Det står hen over husfacaden med store bogstaver. Denne massive synliggørelse kan skyldes to hensyn: Enten ønsker Region Hovedstaden at
brandesine aktiviteter på psykiatriområdet, eller også vil man vise, at psykiatrien ikke længere er tabu-belagt og fortrængt til afsidesliggende institutioner, hvor patienterne diskret og med sænket hoved må gå ind ad porten. Nu kan man rank i ryggen gå ind og ud ad døren. Eller hvad er tanken? 2010 blev året, hvor politikere krævede bedre overvågning og sikker indespærring af farlige sindssyge. Det blev også året, hvor Jesper Vaczy Kraghs bog om det hvide snit bidrog til kritik af denne hårdhændede psykiatriske praksis, selv om den hjernekirurgiske operation tidligere resulterede i nobelprisen. Bagsiden af nobelmedaljen er i dag den mest fremtrædende, og grænsen mellem det kloge og det ikke rigtig kloge er hårfin.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Marlice Larsen
Marlice Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Maj-Britt Kent Hansen

Ingen tvivl om, at styring oppefra og udefra, bliver til kontrol og disciplinering, som de fleste vil udøve over for sig selv. Motion, sund kost, mediepauser for forskere osv.

En normopat er altså sygeligt normal. Har ikke stress og andre abnorme tilstande, og samfundet efterspørger i den grad normopater, der kan lede sig selv, styre sig. Kontrol, selvkontrol.

Interessant artikel!

Førhen blev én kaldt for simpel sindssyg, en anderledes, en outfit, men måske behøver verden de meget anderledes:
(P.s.: Er man født med det, er der ingen vej udenom, og det rammer såvel mugglere som "ren blods" :-) .: For de uindviede ;) : En aspie er et menneske
der ikke forstår så meget af det socialt hurtige....´

Som f.eks.: E., kan du se saltet? Svar: Ja.

Æææh, skulle du bruge det? Måske først noget visse kommer i tanke om dagen efter... L.O.L.

Citat fra nettet:

AspIT’s succes hviler bl.a. på en dyb forståelse af, at Aspergers Syndrom er andet og mere end en social funktionsnedsættelse, nemlig en grundlæggende anderledes måde at fungere på. For at forstå Aspie'r, er man, med andre ord, nødt til, at forstå den kultur og det syn, de har på verden, samt på mennesker uden autisme - de såkaldte neurotypikere. Christian A. Stewart Ferrer, som holder dette oplæg, er psykolog, cand.mag., tidl. lektor og fuldblods Aspie. Christian arbejder i Odense Kommunes Team Autisme og Funktion, og er tilknyttet Centerafdelingen for elever med Aspergers Syndrom og tilgrænsende funktionsmåder - en stilling, han undertiden beskriver som "Muggle Relations Officer". Han er mangeårig iagttager af den neurotypiske psyke og vil i dette oplæg give en hurtig introduktion til emnet. Psykolog Chr. A. Stewart Ferrer - Odense Kommunes Team Autisme og Funktion .

Jeg kommenterer ikke evt. svar... God sommer!

Men at blive sat ud på en båd.......

well... bare den er lille,- og gynger :-D

Steen Erik Blumensaat

Norma: snor med lod som håndværkeren bruger til den rette vinkel.
Over mængde af dopamin i forhold til receptorer er fundet hos mange skizofrene.
Kropens frembringelse af tyrosin, dopa, dopamin, noradrenalin har ikke meget at gøre med håndværkerens lodesnor eller djævlens besættelse, mange af behandlerne har været religiøse med et kald, forestillinger frem for viden har indtil idag været behandlingen, de vil ikke opføre sig som rollen er dem givet. rollespillet forstyres, masken passer ikke.

også forandringerne i praksis, mht., og synet på, "de gale", må vel være følger af forandringerne i samfundene's grundlag, basis.

Heksebrænding, Sharia, psykiatri, mobning - - -

alle menneskelige lidenskaber er spil, når psykiatrien legitimerer udskillelse og eliminering
med henvisning til selvopfundne kliniske data,
der meget vel beskriver disharmonier, men ikke
forklarer deres årsager og derfor
virker mere forvirrende end afklarende.

Der er således ingen grænser for psykiatriens galskab, hvilket især er kommet til udtryk før, under og efter Holocaust.

hvis der er captalisme har de fleste gode årsager til at blive gale,
og hvis det så ikke lykkes dem at afskaffe capitalisme,
forbliver de gale
( men så i betydningen af det begreb: gal: ( s.k. ) sindslidende )

en af de bedste artikler der ever har været bragt i Information.

Interessant at læse afsnittet med spejlet. At den normale netop definerer sig selv ved spejlet ved at sige at der er noget der unormalt og derfor må jeg være normal.

At denne definition så fører til udstødelse af det unormale er dybt beklageligt.

Interessant er det også at vor tid i en stigende grad udstøder det "unormale" Romaer, indvandrere, arbejderklassen, psykisk syge, overvægtig og så videre. Listen er uendelig lang.

Tilbage står blot at konstatere at det er et umådeligt
trist samfund vi lever i lige pt. Der er en umådelig trist kultur og arkitektur. Aros er et eksempel på det triste.

Det er klart at kulturen bliver trist og mørkt når den "normale" middelklasse efterhånden har fået fortrængt alle de unormale fra gadebilledet. Den"normale" middelklasse har jo da ikke en reflektion fra spejlet og kan dermed ikke bekræfte deres normalitet hvorfor de er dømt til at hensygne i deres villa med dødtriste Wegner møbler.

Autisme og Aspergers Syndrom er to meget interesante psykiske sygdomme. Asperger er til at forstå da de har et sprog i modsætning til Autister der ikke har et sprog eller taler i gentagelser og riter ...eller måske mere korrekt en kode det såkaldte normale ikke forstår. Der er ikke nogen tvivl om at netop personer med skizofreni, autisme og Asperger i den grad har stået for udviklingen af vores kultur. Eks Vincent van Gogh.Trist er det derfor at vores kultur i dag putter disse mennesker i institutioner og kasser og doper dem med Seroquel

Lykke Johansen

Usmagelig og hensynsløs "reklame" for et sted, hvor sårbare - og ofte miskrediterede - mennesker tvinges til at gå "spidsrod" for at komme ind på dette Center. Det ville svare til, at man på væresteder for (ex)alkoholikere med store bogstaver over døre skrev ANONYME ALKOHOLIKERE.