Interview
Læsetid: 5 min.

Henrik Dahl

»I min hverdag føler jeg mig som regel fri og glad, og jeg har en masse planer for fremtiden. Nogle gange faktisk alt for ofte synes jeg, folk har for travlt med at læse mine tekster ud fra deres fordomme om mig ...«
Moderne Tider
4. juni 2011
Henrik Dahl. Sociolog, forfatter og debattør. Har udgivet en række bøger om Danmark, som han har set det udvikle sig. Hans seneste bog 'Spildte kræfter' handler om den venstrefløj, han har et meget skuffet forhold til.

Henrik Dahl. Sociolog, forfatter og debattør. Har udgivet en række bøger om Danmark, som han har set det udvikle sig. Hans seneste bog 'Spildte kræfter' handler om den venstrefløj, han har et meget skuffet forhold til.

Sofie Amalie Klougart

Skal din kritik af venstrefløjen forstås sådan, at vi er bedre tjent med at lade det nuværende flertal regere videre?

Jeg er i tvivl. De faglige argumenter imod Fair Løsning virker meget overbevisende. Desuden har folk i min alder måttet leve med konsekvenserne af de relativt få år i 70'erne, hvor LO bekæmpede en rationel krisepolitik, i hen ved halvandet årti. Det skræmmer.

Det er også vigtigt at huske, at de radikale ikke er enige med S-SF i ret mange væsentlige spørgsmål. Det betyder, at vi vil få en splittet og ikke videre handlekraftig regering. På den anden side er VK-holdet uhyggeligt tyndt. En del værre end det S-SF(-R)-hold, man kan se for sig.

Du har forsvaret dit angreb på Helle Thorning-Schmidt. Var du overrasket over reaktionen?

På en måde ja. Det er en uddybning af en historie, Ritt Bjerregaard og Søren Mørch bragte til torvs allerede i 2009 i en samtalebog med Martin Krasnik. Og selv om jeg er vant til lidt af hvert, var perfidien i modangrebene alligevel overraskende. Men jeg tager det stille og roligt, for historien vil give mig ret.

Hans Hauge skriver i Weekendavisen, at præster plejer at skifte teologi, når de skifter kone og antyder, at det også gælder dig. Hvordan svarer du på det?

Hans Hauges anmeldelse var studentikos og personfikseret til det yderste. Og bemærkningen om Lone Hørslev var toppen eller bunden, eller hvad man nu skal sige.

Hvem tror du lige nu ville være Danmarks mest kompetente statsminister?

Margrethe Vestager.

Hvad synes du om den danske presse?

Det er kun tysk og engelsk, jeg kan godt nok til at få udbytte af lang og kompleks artikel. Men når jeg læser deres aviser, bliver jeg altid meget misundelig på folk i Tyskland, Storbritannien og USA. På den anden side: De samme lande har adskillige etager under det, vi betragter som bunden af journalistikken. Så bliver jeg alligevel glad for Danmark.

Hvad mener du om de politiske kommentatorer?

Jeg læser dem aldrig. For det første husker jeg fra de år, hvor jeg selv havde en masse insiderviden, at de, for nu at sige det lige ud, ikke vidste en skid. For det andet både tænker og skriver de som sportsjournalister. Det sidste hænger nok sammen med det første.

Hvad er det værste ved Danmark?

Vejret. Ubetinget. For mig er tiden fra januar til april ren overlevelse.

Hvor tit er du blevet forvekslet med Henrik Dahl fra 'Rene Ord for Pengene', og hvad er dine følelser omkring det.

Det er kun sket nogle få gange. Derfor sætter det hverken de helt store tanker eller følelser i sving.

Kan du uddybe det citat »'Jeg er enormt træt af at være sociologen Henrik Dahl. Det er en persona, der er ved at have udspillet sin rolle og som står i vejen for mig selv. Så jeg vil gerne lave noget, der ikke tager udgangspunkt i den figur,' siger Dahl lidt opgivende. Vi enes om, at en bog om et usandsynligt emne må være vejen frem. Han griner. 'Måske skriver jeg noget om rumraketter.'«

Jeg er blevet typecastet som sociolog, og det er en stor begrænsning, synes jeg. I 80'erne gik jeg på University of Pennsylvania i to år og tog en MA i film- og medievidenskab. Jeg fik tilbudt at blive og skrive ph.d., og var lige ved at gøre det. Dengang skrev jeg speciale om film noir, men lavede også 16-mm film og var undervisningsassistent på et kursus i eksperimentalfilmens historie. Nogle gange frister det mig at vende tilbage til det spor. Det var faktisk dér, jeg så min fremtid, indtil jeg blev forskningschef i AC Nielsen og fik ansvar for at udvikle Minerva-modellen.

Du mener, velfærdsstaten bør reformeres. Kan du ikke pege på et eller flere velfærdsområder, som man burde ændre/skære ned/fjerne? Efterlønnen tæller ikke! Men er det børnepenge, folkepension, SU, erhvervsstøtte, kulturliv, eller hvad snakker vi om?

Jeg er ikke ekspert. Men folk, der ved mere end mig, siger, at der hverken er nogen områder eller finansieringsmodeller, man på forhånd bør udelukke. Men det handler ikke kun om penge. Det drejer sig også om at stoppe uheldige, moralske følger af velfærdsstaten. Alle de problemer, Ole Thyssen og jeg beskrev i Krigeren, Borgeren og Taberen.

Hvilken sociologisk teori får dig til at stemple børn, der ikke kan rummes af folkeskolen, som 'psykopatbørn' og 'decideret antisociale elementer', som du gør i Politiken den 28. juni 08? Er denne stigmatisering en akademiker værdig?

Det er ikke ord, jeg ville anvende i akademiske sammenhænge. En præst skal også have lov til at udtrykke et ønske om, at en generende medtrafikant genopstår som bænkebider, uden bagefter at være forpligtet til at gøre rede for teologien i det. Den frihed har alle mennesker.

Forhåbentligt bliver du en meget gammel mand, og i så fald er du ca. midtvejs i livet. Føler du, at titlen 'Spildte Kræfter' kunne overføres til dit eget liv? er du ved at blive Den Sure, Gamle Mand..?

Egentlig ikke. I min hverdag føler jeg mig som regel fri og glad, og jeg har en masse planer for fremtiden. Nogle gange, og faktisk alt for ofte, synes jeg, folk har for travlt med at læse mine tekster ud fra deres fordomme om mig. Den Usynlige Verden er den blødeste og mindst krigeriske bog, jeg har skrevet. Alligevel var der anmeldere, der skrev, at jeg var fuld af foragt for ditten og datten. Det ved jeg altså bedst selv, og gu' var jeg ej! Læs teksten i stedet for at skrive om forfatteren.

Du lader til at have fået nok af politik lige nu. Er der sociologiske spørgsmål, du gerne vil tage op (eller vil du i gang med noget helt andet)?

Det er en gammel drøm at skrive noget om orden, fordi det er sådan et gådefuldt fænomen. Men jeg ved ikke, hvordan jeg skal få fat om emnet. Det er meget uhåndterligt. Jeg tror, jeg vil skrive noget helt andet, end jeg plejer, hvis jeg ellers kan finde ud af det.

Hvorfor kalder du dig venstreorienteret, når dine holdninger altid har været og er radikale?

Jeg har altid haft stor sympati for partiet. I min nye bog fortæller jeg om den uforlignelige Thorkild Bork Hansen, min lærer i faget orientering. Han var medlem af RV og sad i en periode i amtsrådet for Sønderjyllands Amt. Partiets syn på uddannelse og integration er bare så verdensfjerne, at jeg ikke kan være med. Desuden er selvhøjtidelighed og højrøvethed på det nærmeste en del af partiets dna. Det har jeg det og her skal ikke grines også svært med.

Hvorfor bliver nedskæringer i stigende grad betegnet som reformer?

Udgifter bliver også kaldt investeringer. Der er meget newspeak i omløb.

Næste uge: Anders Henriksen

Anders Henriksen er juraforsker og aktuel med bogen 'Antiterroren, retsstaten og demokratiet'.

Send spørgsmål senest tirsdag til

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Mustafa Hussain

Du er , for mig at se, en af de meste fordomsfulde sociologer i 20. århundrede i Danmark.
Du skrev i David Trads redigeret afdøde avis noget som virkelige chokerede mig:
”Koranen lugter af blod”. Skam dig før du anfægter alle andre dødelige for fordomme om dine ligegyldige skriverier.

Leopold Galicki

Margrethe Vestager netop i disse uger = ikke skat på finansielle transaktioner i Europa = arbejdsmarkedspolitik venlig over for yderligere socio-økonomiske stramninger af arbejdsløses vilkår = Henrik Dahls udvalgte til statsministerposten = Henrik Dahls interesse for femme fatale udtrykt gennem Dahls valg af film noir som emnet for sit speciale fra Pennsylvania Universitet som gav ham MA i film.

Og hvis nu Henrik Dahl virkelig gik til værks for at opfylde sin latente drøm om at lave film, skulle vi så ikke på forhånd glæde os til, at i en ny version af Casablanca - en klassiker inden for nori film genren – lavet af Henrik Dahl, fik Margrethe Vestager hovedrollen som en værdig afløser af Ingrid Bergman?

Hvad sker der for den mand