Klumme
Læsetid: 4 min.

At ligne Hitler

Med parolen 'Legoland for legolændinge' gjorde tysk tv for nylig tykt grin med den selvgode danske nationalisme. Heraf kan man lære noget meget væsentligt: Man bør altid grine, når der sker noget sjovt
Moderne Tider
18. juni 2011

I Ernst Lubitschs modige mesterværk To Be Or Not To Be fra 1942 finder følgende udveksling sted: En teaterdirektør er ikke helt tilfreds med en af sine skuespilleres udseende. Skuespilleren skal spille Hitler i et teaterstykke, men han ligner ikke rigtig, synes direktøren: »Denne mand ligner jo slet ikke Hitler. Han ligner bare en eller anden tilfældig fyr med et overskæg.« Instruktøren svarer prompte: »Men Hitler er bare en tilfældig fyr med et overskæg.« Direktøren vil dog ikke give op. Han ser sig uroligt omkring, som om situationen ikke rigtig huer ham, og peger til sidst på et billede på væggen: »Se dér! Det er netop sådan, Hitler ser ud.« Den berørte skuespiller siger da: »Men det er jo et billede af mig!«

De seneste måneders forskellige 'sager' om Hitler minder os om, at vi endnu ikke er kommet ud over den besynderlige dobbelthed, der stadig klæber til denne figur i den europæiske bevidsthed. På den ene side er Hitler et almindeligt menneske med overskæg, på den anden side er han alligevel en slags overnaturlig figur, som er omgærdet med både mystik og tabuer.

Kampen om overskægget

Det er, som om der er noget mere ved ham, noget uforklarligt, som vi i virkeligheden selv tillægger ham, så vi kan distancere os fra ham og hans djævelskab. Lars von Triers mumlende forsøg på at udfordre denne dobbelthed i Cannes led en velkendt, krank skæbne. Mere uklart endte Mogens Camres forsøg på at forsvare sin sammenligning af unge muslimer med tyske besættelsessoldater. Hvem lignede egentlig hvem i Camres udtalelse?

Det interessante ved Camre er faktisk, at han kom tæt på at benytte den samme logik som Lubitsch. Hvor finder vi en gruppe, der mere end nazisterne selv (disse flinke, velopdragne mennesker), ligner tyske nazister? Dér, sagde Camre: De unge muslimske ballademagere. De ligner nazister mere, end de virkelige nazister gjorde.

Camre benyttede sig af den besynderligt omvendte logik, som mere og mere kendetegner Dansk Folkeparti; nemlig at bruge den sammenligning, der passer på dem selv, på deres modstandere. Som om de ville sige: »Os!? Vi er da bare nogle tilfældige fyre med overskæg, nej, de virkelige modstandere, de kommer fra Muslimland og andre farlige steder.«

Camre som teaterdirektør

Det giver ofte temmelig absurde udslag. Som da Pia Kjærsgaard for nylig forsøgte at vende den tyske ambassadør Johann Christoph Jessens logik imod ham selv, da han havde udtrykt sin bekymring om Dansk Folkepartis nationalistiske tendenser. Han sagde, at han som tysker alt for godt kendte til de forfærdelige konsekvenser, den slags kan have, hvortil Pia Kjærsgaard replicerede, at det var mærkeligt at høre fra en mand, der tilhørte et folk, der alt for godt kender til de forfærdelige konsekvenser, den slags kan have.

Hos Lubitsch udvises en fin fornemmelse for den besynderlige dobbelthed, der gør sig gældende omkring Hitler. Direktøren, der ikke vil acceptere sin skuespillers udseende, ser sig netop om efter det, der på adækvat vis indrammer denne anden Hitler, og udpeger ... et billede af skuespilleren selv. Den fantasmatiske størrelse Hitler viser sig som det, det er: En simpel fordobling. Noget direktøren selv lægger til. Det er den fantasmatiske figur Hitler, det vil sige vores voldsomme trang efter at projicere denne ondskab op på et lærred, der bliver gjort grin med.

Hos Dansk Folkeparti derimod består Hitler som fantasi. Også hos Camre, selv om det måske ikke umiddelbart ser sådan ud. Camre sagde: »Når man nævner Hitler, får man et hylekor på nakken.« Det lyder næsten, som om han sukker efter, at man blot kan betragte Hitler som bare en tilfældig fyr med overskæg, med en bestemt politik, som man kan være for eller imod. At det alligevel ikke er tilfældet, bliver klart i det øjeblik, vi lægger mærke til, at Camre i høj grad lever af den fantasmatiske Hitler. Især når han hævder, at vore dages muslimer i virkeligheden er meget værre end nazister. Altså: Nazismen var en overnaturligt ond ideologi, men islam er endnu værre.

Camre ser sig om ganske som teaterdirektøren, men han projicerer ikke bare sin fantasi over på et banalt vellignende portræt, det er næsten endnu mere komisk. Han finder et motiv uden nogen umiddelbar lighed med forlægget og tilføjer det en helt ny dimension. »Se, hvor arabiske de er. Det er jo værre end Hitler!« Camre leder efter en fantasi om Hitler og finder ... en fantasi om muslimen.

Det kritiske grin

Hvad sker der, når denne besynderlige opførsel mødes af ellers velmenende humanistiske kritikere? Alle til hobe siger de, »det kan man sandelig ikke tillade sig,« eller »Hitler var i virkeligheden meget værre.« Men dermed accepterer man lige netop den fantasi, som Camre og co. lever af; man sætter blot humanistisk negationstegn foran. Derfra er det den nemmeste sag i verden for denne verdens nationalister at gøre det til en dyd at overskride den humanistiske moralisme.

Opgaven med at bekæmpe nationalisme og lignende onder består derfor ikke i at kritisere, at 'lange hårdt ud' og sige, at »nu går DF over stregen«, som det hedder i overskrifterne, men tværtimod i at vise, hvordan de vælter sig i selvhøjtidelighed og idioti. Et godt forbillede kan findes hos Tina Fey, der lavede en fremragende parodi på Sarah Palin ved ganske enkelt at gentage præcis det, Palin havde sagt i et interview. Det er faktisk komisk, når Pia Kjærsgaard siger til en tysk ambassadør, der lige har sagt, at hans lands erfaringer med nationalismen ikke har været for gode, at han bør vare sin mund på grund af Tysklands erfaringer med nationalismen. Vi mangler bare at lære at grine af det.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

"Det er faktisk komisk, når Pia Kjærsgaard siger til en tysk ambassadør, der lige har sagt, at hans lands erfaringer med nationalismen ikke har været for gode, at han bør vare sin mund på grund af Tysklands erfaringer med nationalismen."

Komisk, njah ... de andre beskrivelser fra artiklen - 'absurd' eller 'selvhøjtidelighed og idioti' passer vist alligevel bedre.

Peter Andreas Jørgensen

Spot on! Problemet er jo ikke de 15%, der ikke er stuerene.Det har de aldrig været - fra Fremskridtspartiet til Fælles Kurs. Problemet er de 85% der lader dem skide på stuegulvet.

Anne Marie Pedersen

Men det er jo rigtig nok, at humor og latter er stærke våben.

Humor mod DF? Det lyder da meget godt.

Andreas Prætorius

Tak fo denne artikel. Jeg har aldrig selv kunne beslutte om jeg skulle grine eller græde, når DF er på banen. Nu har jeg selvfølgeligt svaret: jeg skal grine. Tusind tak!

Grine af DF? Det ville jeg også gerne - hvis ikke det lige var fordi partiet har så forbandet meget magt, og fordi de, der skulle være med til at dæmme op for DF*s vanvid, lader pianisterne få frit løb. Dvs.
alle partier undagen RV og EL.

Anne Albinus

En af de mange centrum-venstre borgmester-kandidater, der vandt over Berlusconis parti ved kommunalvalget fornylig, sagde i italiensk tv 31.5., at grunden til han havde kunnet klare modstanderens grovheder, var fordi han havde valgt at imødegå dem med humor. Husker jeg ret, var det Milanos nye borgmester Giuliano Pisapia.

Læs denne indsigtsfulde artikel igen og igen. Den er så meget på kornet, SÅ klarsynet. Og den rammer os og vores kommentartråde SÅ hårdt.
Hvis det som DF siger kommer ud af andres mund, bliver det alt for tydeligt at det først og fremmest er noget opblæst idioti. Helt til grin.
Den latter er måske det, der skal til for at flytte kryds på stemmesedlerne.
Og ikke mindre væsentligt. Prøve at gentage f.eks. /ritzau/'s telegrammer, tv-interviewernes spørgsmål.
Det er tåkrummende pinligt. Latterligt.
- Alligevel er det et eller andet sted så rædselsvækkende, at det er svært at opleve ens egen latter som lettere hysterisk.
TAK for en knaldende god analyse. Vildt præcis!

Vile Werneby

Det er da langt mere end pinligt, at disse selvbestaltede Dansk Frilandsmuseum's folk får lov til at fylde dansk hverdag anno 2011 ... hvorfor blive ved med at finansiere dem år ud og år ind med midler, der kunne være brugt langt mere effektivt.

Pinligheden består i, at de restende 85% nutidige danske ikke kan finde udaf at sige fra i fællesskab.

Tina Fey ( http://www.youtube.com/watch?v=042b17KpvrM&feature=relmfu ) er ikke alene, George W har "dobbel" hos Will Farrell ( http://www.youtube.com/watch?v=-H15S8BD1xc&NR=1 ) -> samme "intellektuel" familie OMG

Henrik Jensen

Øøøh - inden I nu falder alt for meget i svime over "Tysk Fjernsyns" kritik - det her er virkelig ved at blive latterligt.

1) ZDF er den (næst)mest borgerlige kanal i Tyskland. Kun det bayerske 3. program er vist værre.

2) Heute Show, som lavede "Legoland"-skittet, er en - desværre svag kopi af The Daily Show. (Deres kommentar til Ehec-epidemien: "Brokkede vi os måske, da vi fik bryster af at spise kyllingekød".

Her er snittet - så vi allesammen ved, hvad der snakkes om:

http://www.zdf.de/ZDFmediathek/kanaluebersicht/aktuellste/760014#/beitra...

Arne Jørgensen

Det kan være det højtuddannede Danmark finder DF latterligt, men de underuddannede griner bestemt ikke. DF vinder frem hver gang Pia K sætter de hovne akademikere på plads. Måske er der en grund til at Danmarks Radio ikke længere sender satireprogrammer.

Anne Marie Pedersen

Jeg griner da, når Anne Marie Helger laver politisk satire med udgangspunkt i VKO/VC-regeringens styre. Jeg grinede også, da jeg for nylig genså Peter Larsen i "Mens vi venter på retfærdigheden".

Den slags har selvstændigt politiske betydning. Nogle gange kan det tendere galgenhumor - men den slags har også en vigtig funktion; altså humor i alvorlige situationer.

Mig bekendt er det noget lignende, der gør sig gældende med Daily Show og Colbert Report. Hvilken politisk inflydelse mon John Steward ville have uden humor? Han rammer de unge, som slukker for så meget andet dårligt politisk tv.

Jens Thorning

Problemet er, at danske politikere kun kender USA's historie, omend via Hollywood. Som eneste land i verden troede Danmark, at verden ville blive angloamerikanoficeret straks i starten af 1990'erne.

noget kritik mod nogle df tilhængere minder altså lidt for meget om:

ligesom de adelige tyskere som så ædelt
( og især senere ) tog afstand fra nazisme, trods det at det var deres, og de tyske kapitalister's, modtryk mod at de tyske arbejdere skulle gøre tyskland communistisk, som gjorde at det i stedet slog om i nazisme.

@arne jørgensen

det er vist det samme vi antyder, men det går nok bedre denne gang.