Læsetid: 9 min.

Queer'en er blevet en del af Vestens fortælling om sig selv

EuroPride i Rom denne weekend indvarsler sæsonens parader for homo- bi-, og transseksuelle i storbyer verden over – et fænomen, kritikere mener, har forvandlet sig fra revolte til fejring af status quo, i hvert fald i Vesten. Jasbir Puar, kultursociolog og politisk aktivist, taler om en direkte relation mellem liberal rettighedspolitik og racistisk ’undtagelsestilstand’
EuroPride i Rom denne weekend indvarsler sæsonens parader for homo- bi-, og transseksuelle i storbyer verden over – et fænomen, kritikere mener, har forvandlet sig fra revolte til fejring af status quo, i hvert fald i Vesten. Jasbir Puar, kultursociolog og politisk aktivist, taler om en direkte relation mellem liberal rettighedspolitik og racistisk ’undtagelsestilstand’
11. juni 2011

Engang var queers terrorister i imperialismens centre nu er de blevet både hovedrolleindehavere og medforfattere i Vestens fortælling om sig selv.

Det mener den amerikanske kultursociolog og politiske aktivist Jasbir Puar, forfatter til bl.a. Terrorist Assemblages. Homonationalism in Queer Times fra 2007. Hun taler om en 'sammenknytning' mellem liberal rettighedslogik og statsracisme en forbindelse, der er blevet forstærket siden 11. september og den såkaldte krig mod terror, men som har rødder langt tilbage:

»Under kolonialismen skulle den hvide mand redde de brune kvinder fra de brune mænd. Nu har vi så hvide queers, som vil redde brune queers fra brune heteroseksuelle ... Det er, som om historien om den borgerlige feminismes partnerskab med kolonialismen gentager sig i nye former,« siger Jasbir Puar. Hun mener, at den måde queers bliver brugt på i nutidens »vestlige, imperialistiske dagsorden«, også hænger sammen med en politisk logik om »liberal inklusion«, som har afløst borgerrettighedsæraen. »I den logik produceres 'den seksuelt anden' som hvid og 'den racielt anden' som heteroseksuel,« siger Puar.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer