Interview
Læsetid: 2 min.

Vil ikke rakke ned på andres bøger

Stig Andersen, aktuel med Tøger-biografien, lader andre om at rakke ned på andres bøger
Moderne Tider
25. juni 2011

Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse?

»Dag Hammarskjölds Vejmærkerfra 1964 har været ude af reolen mange gange, især i mine yngre år. Manuskriptet blev fundet på den tidligere FN-generalsekretærs bopæl i New York efter hans død ved en flyveulykke i 1961.
Vejmærkerhar intet med hans virke som diplomat og embedsmand at gøre. Det er en personlig bog, som rummer en række refleksioner over livet gennem 35 år. Og er en bog, der i mange situationer har givet stof til både eftertænksomhed og inspiration.«

»Jeg læser i det hele taget gerne biografier. Er man til det, vil jeg fremhæve Mærsk manden og magten. Det er en verden, jeg som journalist selv har beskæftiget mig meget med, og bogen har en grundighed og en journalistisk tilgang, som gør den både læseværdig og til det bedste opslagsværk om den markante skibsreder. Også Bo Lidegaards Jens Otto Krag-biografi hører til mine absolutte favoritter. Jens Otto Krag står for mange i min generation som den markante, men menneskeligt komplicerede politiker, og biografien er på et højt niveau med til at fuldstændiggøre en historie, jeg selv voksede op med.«

Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»Jeg var ung, da Rifbjerg indtog en hel generation. I lang tid bildte jeg mig ind, at jeg skulle have alle Rifbjergs udgivelser i min reol men gav op på et tidspunkt. Nogle af hans første romaner, Den kroniske uskyld, Operaelskerenog Arkivethusker jeg som bøger, der havde stor betydning for mig i mine unge dage, og de var med til at definere mig selv i min ungdom.«

Hvad er den værste bog, du har læst?

»Vil lade andre om at rakke ned på andres bøger.«

Hvilken type læser er du?

»Min læsning er meget forbundet med mit arbejde. Jeg er mest til samfundslitteratur. Peter Øvig Knudsens Blekingegadebandener lige mig, men jeg kan også falde i ét med f.eks. Stieg Larsson. På sengereolen står lige nu også biografien på Olof Palme og Carsten Jensens Vi de druknede

Hvornår læser du?

»På denne tid af året gerne til det bliver lyst.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her