Klumme
Læsetid: 5 min.

Sex, magt og mænd over det hele

Er der tale om en bølge, eller er det helt tilfældigt, at så mange af magtens mænd i disse uger bliver fanget med bukserne nede eller helt oppe eller med de ædlere dele stramt betrukket? I hvert fald udløser det debat om den evige sammenhæng mellem sex og magt og dørmåttens endeligt
Moderne Tider
4. juni 2011
Arrogance? Tidligere formand for IMF, Dominique Strauss-Kahn (t.h.), er anklaget for voldtægtsforsøg på en stuepige.

Arrogance? Tidligere formand for IMF, Dominique Strauss-Kahn (t.h.), er anklaget for voldtægtsforsøg på en stuepige.

Emmanuel Dunand

De erigerede skeletdele formelig vælter ud af skabene for tiden i et rent ud sagt rasende tempo. Der er faktisk ingen ende på, hvor mange magtfulde mænd, der enten har forgrebet sig på deres personale, haft elskerinder, gjort deres husholdersker gravide, haft udenomsægteskabelig sex i Argentina, gået på stripklubber, set på kaffepiger, danset bunga-bunga, forsøgt at tiltvinge sig sex med mere eller mindre modvillige stuepiger eller har sendt billeder af deres veludrustede, men underbuksebeklædte lem ud på Twitter.

Forpustet? Yes, her i huset er overtegnede helt ør i hovedet over at holde styr på den svenske konge, Arnold Schwarzenegger, Dominique Strauss-Kahn, Silvio Berlusconi, Tiger Woods, John Edwards, Mark Sanford eller An-thony Weiner. Og så videre.

Skulle De, kære læser, nu ikke kende de to sidstnævnte, så kan jeg oplyse, at Mark Sanford er en nu forhenværende guvernør fra South Carolina, der opnåede en kortvarig og midlertidig men ikke desto mindre enorm berømmelse på den dårlige måde her i USA i juni 2009, hvor han forsvandt fra magtens overflade i seks dage.

I den lille uge, hvor guvernøren var væk, anede ingen hvor han var, han tog ikke telefonen og havde ikke efterladt anden besked til sin stab, end at han muligvis agtede at go hiking in the Appalachian Trail. Vendingen om at tage på vandretur i de appalachiske bjerge indgår i dag i amerikansk hverdagsslang og sådan kan man ende med at give sit lille bidrag til den nationale kultur om end sikkert ufrivilligt.

Da Sanford endelig dukkede op på tv og i lufthavnen, viste det sig, at han havde besøgt sin argentinske elskerinde, som han til kollektiv forargelse i USA benævnte sin »soul mate«. Herefter lod han sig skille fra sin tålmodige hustru, der også er moderen og eneopdrageren af parrets fire sønner. For faderen havde haft alt for travlt på jobbet. Jenny Sanford skrev en bestseller om sin umodne og egoistiske eksmand, der gennem hele deres ægteskab havde svigtet både hende og familien på det usleste. I dag er hun en både rig og efterspurgt foredragsholder, mens den tidligere guvernør er både persona non grata i sit parti og lidt til grin.

Kongresmand Weiners wiener

Anthony Weiner (der udtales wiener som i wienerpølse, hvilket ikke er helt ligegyldigt i denne sammenhæng) er fra New York og et yderst liberalt i betydningen venstreorienteret medlem af den amerikanske kongres.

Han er kendt i USA som en evigt tweetende, højtråbende og passioneret politiker. Muligvis er han også på andre fronter passioneret og i hvert fald potentielt særdeles veludrustet, når det gælder hans ædlere dele.

Hvor ved vi det fra? Well, det gør vi egentlig heller ikke, men sagen om Weiners wiener (der er slang for tissemand, vil vi lige nævne for de tungnemme læsere, hvoraf Information kun har ganske få) har totalt fortrængt alle andre historier i det amerikanske i disse dage. Hvis De ikke tror på mig, så søg på blot på sagen på Google en sag, der i øvrigt naturligvis prompte er døbt Weinergate.

Historien er, kort fortalt, at den ret nygifte (2010) Weiner tilsyneladende for nogle dage siden sendte et billede af et par grå, stramtsiddende herreunderbukser ud på Twitter. Underbukserne understregede eksistensen af ikke bare en wiener, men en gedigen Bockwurst, der kun med nød og næppe var holdt i skak af bemeldte buks. Modtageren af billedet var en 21-årig studine, en Twitter-fan, som i forbifarten kaldte sig selv for politikerens 'kæreste', hvilket hun senere fortrød og sagde ikke passede.

Weiner lagde ud med at sige, at han aldrig havde tweetet sit skridt, og at hans Twitter-konto »åbenlyst var blevet hacket«. Uheldigvis var han ude af stand til at afvise, at billedet rent faktisk var af ham, hvilket medførte en tsunami af latterliggørelse på nettet og på tv, hvor samtlige amerikanske komikere havde travlt med at gøre sig lystige over, hvor svært det mon var at genkende sine egne underbenklæder (eller det der er indenunder) samt spekulere over, hvor mange billeder, Weiner mon havde taget af denne slags, siden han havde så svært ved at huske, om han havde gjort det.

Tilbage til overtegnedes lettere svimle tilstand. Lavinen af mænd med hang til magt og sex på den illegitime facon har sat en vis refleksion i gang i omgangskredsen og i det lille hjem (og her skal jeg politisk korrekt indskyde, blot for at foregribe forargelsen på Informations netdebat og på min egen Facebook-væg, at jeg er fuldt ud klar over, at der er forskel på affærer mellem voksne mennesker, der ved, hvad de gør, også selv om den ene er yngre, fattigere eller sågar ansat i ens hus, og så trusler, vold og anklager om voldtægt. Men der er ikke desto mindre en fællesmængde, der handler om magtfulde mænds arrogante omgang med udsatte kvinder og de samme mænds tilsyneladende rastløse og umættelige seksuelle behov).

Mine amerikanske veninder er f.eks. rørende enige om, at retssagen mod den nu afgåede formand for IMF, Dominique Strauss-Khan for voldtægtsforsøg mod en stuepige i New York, viser en ting: At USA kan rette ryggen og være stolt, fordi »her i landet er en vestafrikansk stuepige med flygtningestatus nøjagtigt lige så meget værd som en af verdens mest magtfulde mænd. Hvilken behandling tror du lige, hun havde fået i Frankrig?«, lyder det retoriske spørgsmål.

Farvel dørmåtte

Når jeg spagt forsøger at sige, at dobbeltmoralen og den berøme amerikanske snerpethed også kan kamme over hvad ragede det f.eks. andre end Hillary, der med rette kunne være såret, at Bill Clinton fik oralsex af sin praktikant i Det Ovale Værelse? så køber de amerikanske kvinder ikke argumentet:

»Det handler ikke om at være snerpet og fordømmende. Clinton forlod jo præsidentembedet med approval ratings over 60 procent. Han er tilgivet af det amerikanske folk. Det er selve princippet om, at magt er et privilegium, der forpligter, og ikke skal anvendes til misbrug,« siger den kendte journalist Nancy Gibbs i sidste uges nummer af Time i magasinets bærende historie, »Sex. Løgne. Arrogance. Hvad får magtfulde mænd til at opføre sig som svin?«.

Man kan muligvis konkludere, som den tidligere redaktør for Vanity Fair Leslie Bennetts gjorde på sin blog i the Daily Beast i forrige uge: »Mænd har voldtaget kvinder og bedraget deres hustruer i årtusinder. Det er der intet nyt i. Det nye er konsekvenserne. Det er slut med at se på det som slemme drenges uheldige opførsel. Mænd forbliver mænd, men kvinderne er helt færdige med at agere dørmåtte«.

Næste akt i Dominique Strauss-Kahns retssag er på mandag i retten i New York.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Henrik Brøndum

Ja jeg personlig er jo blot glad for at vi Vikingers gode rygte med hensyn til Krig, Drab, Plyndringer, Brandstiftelse og Voldtaegt er blevet stoettet lidt igen af den Svenske Konge.

Alle mulige smaa franskmaend, oestrigske immigranter og amerikanske bedsteborgere var ved at stjaele billedet!

Jesper Wendt

Det kunne ikke tænkes at kvinderne har et par aktier i det?

mariann offersen

Ophobning af ligegyldigheder!!

Leif Højgaard

Min salige farmor blev i 1942 af en domsmandsret ledet af en dommer Lucas i København idømt 6 måneder i Vester Fængsel for, hvad man kaldte injurier og pengeafpresning mod folketingsmand Sejlflod-Sørensen, som havde gode forbindelser indenfor retsvæsenet. Der var tale om at folketingsmanden havde gjort sin husholderske gravid og 'presset hendet til fosterfordrivelse, hvilket dengang var forbudt.

Det skal tilføjes, at hun var formand for en forening ved navn 'Den Personlige Hæderligs Værn', som i 1935 havde været medvirkende til at få fjernet dommer Eide. Hendes erindringer desangående benævnt 'Lucas' kan hentes her.

http://www.jawico.net/Lucas.pdf

Ved at beskæftige sig med øvrighedspersoners anliggender pådrager man sig en vis risiko for at møde modstand fra 'systemet' af personlige netværker.

Bente Simonsen

»Mænd har voldtaget kvinder og bedraget deres hustruer i årtusinder. Det er der intet nyt i. Det nye er konsekvenserne. Det er slut med at se på det som slemme drenges uheldige opførsel. Mænd forbliver mænd, men kvinderne (flere og flere) er helt færdige med at agere dørmåtte«.

Nemlig!

"Hvad får magtfulde mænd til at opføre sig som svin?"

Det bliver altid represalier, mod den som går i mod dem, derfor stoppes de sjældent.

Magt korrumperer uanset køn.