Læsetid 3 min.

Boykot ølvalget!

Calsberg skrotter sine to smukkeste klassikere for ligegyldige nye fidusøl, mens Mikkeller og Meyer redder sæsonen med to nye mesterværker
2. juli 2011

Du magelige sæson for hængekøjekrimier, strandliv og weissbier ad libitum, du er tilbage! Summertime and the livin' is easy.

Også i det politiske liv, hvor sommerballonerne plaffes lige så hurtigt ned, som de sendes op af Christiansborgs backbenchers. Folketingsvalget kom aldrig denne sommer. Så meget desto bedre, thi så skal årstidens glæder ikke forpestes af hul retorik og grimme plakater.

Diktatorens valg

Til gengæld fik vi så ølvalget. For tredje gang i ølhistorien mobiliserer Carlsberg-koncernen det øldrikkende folk til at stemme. Og her pånødes vi ikke et valg mellem rød og blå blok, men mellem tre nybryggede kandidater.

Som anmelderkollega Ole Madsen pointerer: »Det er logisk at sammenligne et sådant valg med et valg i en bananrepublik, hvor det kun er diktatorens kandidater, der kan stille op, og det kun er diktatoren selv, der tæller stemmerne.«

Skindemokrati eller ej, der er gode ting at sige, om det første ølvalg i 1997, at det gav os fuldgode nyklassikere som Carls Special og Masterbrew (1997) noget af det bedste i prissegmentet. Old Bond, en fortrinlig engelsk inspireret ale, var min egen kandidat, men fik desværre ikke stemmer nok.

En skandale

Forrige ølvalg, i 2003, blev et flop. Den tjekkiskinspirerede pilsner Pivo var god bedre end en Hof men i stedet vandt Carlsberg Dark foran frugtøllen Capo. Carlsberg Dark var kedelig og udgik da også af sortimentet i 2007.

Ølvalget 2011 afholdes på baggrund af en renlivet skandale. For nok skaffer det plads til en ny øl i Carlsbergs produktsortiment, men udvalget bliver ikke større. Carlsberg vil ifølge Madsen skrotte 47 og Carls Lager (tidligere Gamle Carlsberg). Et oprørende anslag imod to af de ældste klassikere i dansk ølkulturarv, som er til at tude over. Det er med velberåd hu, at 47'eren er medtaget på øl-kenderne Carsten Berthelsen og Rolf Nielsens all time best-liste over »50 øl, du skal smage, før du dør«.

Boykot

Derfor denne opfordring: Boykot valget. Det gør jeg. Der kommer nul evaluering af Carlsbergs nye kuld her, så kan det onde imperium, der øjensynligt beherskes af industrielle kvotenormeringer og marketingfiduser, lære pietet og pli. Måtte der samle sig folkebevægelse for bevarelse af 47'eren og Gamle Carlsberg.

Bizart navn

Hvilke øl skal man så drikke i sommeren 2011. Jeg vil anbefale følgende to.

Som en frugt af kultbrygger Mikkel Borg Bjergsøs udviklingssamarbejde med det genialske kokkepar Nikolaj Kirk og Mikkel Maarbjerg lyder Vesterbro Toiletbajer ikke akkurat appetitlig. Hvad ligger bag bryggets bizarre benævnelse? Mit bud er, at bouqueten i denne skummende belgisk inspirerede witbier har et syrligt pift af urinalkugler, hvori blander sig mængder af hvid peber, grønne æbler og citrus. Kulsyren er sparsom, men konsistensen cremet og mundfølelsen tør. I smagsbilledet forener god hvedesødme sig med mere peberfrugt, citronsyre og koriander.

En tung sag

Et kok og brygger-makkerskabs kongenialitet udfolder sig også i Claus Meyers og Anders Kissmeyers Jaz Black Dubbel, en porter-variation over en dubbel, som er brygget med fem forskellige malte, tjekkisk aromahumle, tysk bitterhumle og uraffineret roesukker fra Lolland samt et koldtvandsekstrakt af arabica-kaffe fra et præmieret nicaraguansk kaffekooperativ. Et kraft- og karakterfuldt bryg, der crossoveragtigt kombinerer belgisk klosterøl og engelsk porter. Måske et lidt underligt udspil for årstiden, selv om det må siges, at der også er rig sødme, masser af bærnuancer og krydret frugt. Den vil helt sikkert egne sig fint som ledsager til bassoli-sessioner ud på de små timer af Copenhagen Jazzfestival.

0/6 Carls Plzner. Carlsberg. 33 cl. 4,5 pct. Bedømmelse boykottet

0/6 Carls Bock. Carlsberg. 33 cl. 7,2 pct. Bedømmelse boykottet

0/6 Carls Gylden. Carls Gylden. 33 cl. 5,7 pct. Bedømmelse boykottet

6/6 Vesterbro Toiletbajer. Mikkeller. 75 cl. 6 pct. Pris ikke oplyst, fås hos Kihoskh, Sdr. Boulevard, København V

5/6 Jaz Black Dubbel. Meyers. 75 cl, 8 pct., pris ikke oplyst, fås hos Meyers Madhus

Bliv opdateret med nyt om disse emner

Prøv en gratis måned med uafhængig kvalitetsjournalistik

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu