Læsetid: 8 min.

En kamp mod fupuniversiteter og diplomfabrikker

En statslig beskyttelse af betegnelsen ’universitet’ skulle have været det helt store opgør med fupuniversiteter og diplomfabrikker, der udbyder falske grader over internettet. Men loven rammer ikke som tiltænkt, og dem der reelt vil udbyde fupuddannelser til danske studerende, kan blot fortsætte virksomheden fra et andet land
En statslig beskyttelse af betegnelsen ’universitet’ skulle have været det helt store opgør med fupuniversiteter og diplomfabrikker, der udbyder falske grader over internettet. Men loven rammer ikke som tiltænkt, og dem der reelt vil udbyde fupuddannelser til danske studerende, kan blot fortsætte virksomheden fra et andet land
13. august 2011

I en lejlighed på Nørrebro i København var der i årevis undervisning, oplæg og diskussioner under titlen Det Fri Universitet i København. Det var åbent for alle, ingen deltagere blev krydset af, og der blev ikke uddelt akademiske grader efter diskussionerne om alt fra situationisme til medieaktivisme og videnssamfundet. Men selvom Det Fri Universitet stoppede tilbage i 2007, er billedkunstner og initiativtager Jakob Jakobsen alligevel blandt dem, der har modtaget et brev fra Universitets- og Bygningsstyrelsen: Det Fri Universitet har nu forbud mod nogensinde at genåbne under samme navn. Ifølge jurister, som universitetet har talt med, risikerer de fogedforbud og dagbøder, hvis forbuddet overtrædes. En trussel, Jakob Jakobsen mener, er en forhindring for en åben diskussion om det danske universitetssystem.

»Vores universitet handlede netop om at diskutere, hvad en institution som et universitet gør ved samfundet, og hvilken rolle det har. Det er en vigtig del af en offentlig debat, at der er plads til den slags selvorganiserede initiativer,« siger han.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Når der er kommet en ny lov, kan man så blive dømt bagud i tid for at være forbryder fordi man har gjort noget engang, der engang var lovligt?!

Hvad er den liste med "Fupuniversiteter"? Er det nogen der er ramt af den nye lov og så skal de også udlægges som fupuniversiteter allesammen?!

For mig er decideret "Fupuniversiteter" dem der vildleder med at de udbyder Bachelor, Master og PhD-niveau og der ifølge artiklen typisk ikke engang har en postadresse.

Det burde være rimeligt åbenlyst for de fleste mennesker med et par brikker at flytte med, at det ikke er alle dem på listen, der har valgt navnet med det formål at vildlede.

Jada, akademia fremviser stadig en imponerende selvtillid, nu også med forsøg på at monopolisere kundskab!

Var jeg ung og ønskede at orientere meg i eksistensen og verden, hadde min skepsis mod den statsdirigerede propagandamaskin ikke blevet mindre efter slike udspil.

Det er intet andet end nok et kulturelt forfalstegn at der foretaes slike fremstøt. Selvkonservering av gammelt mugg. Med en sådan fremferd vilde der aldri ha opstået nogen civilisation overhovedet.