Interview
Læsetid: 2 min.

At læse langsomt gennem livet

Lars Mikkelsen, aktuel med La Bête på Grønnegårdsteatret, læser gerne den samme bog flere gange og langsomt
Moderne Tider
13. august 2011

At læse langsomt gennem livet

Hvilken bog ville du ønske, alle ville læse?

Dostojevskijs Forbrydelse og straf er den dybeste kriminalhistorie, jeg nogensinde har læst. Jeg læste den første gang, da jeg var 17-18 år, og den flyttede så meget inde i mig. Mange teenagere vil kunne identificere sig med hovedpersonen Raskolnikov og hans rejse gennem bogen i forhold til at tage sine egne handlinger på sig. Det er noget, jeg også selv har skullet lære.«

Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»Det må være Stanislavskijs En skuespillers arbejde med sig selv. Et meget nørdet værk, der rummer alle de skuespillererfaringer, han har indsamlet gennem livet, men den er skrevet, som om det drejede sig om to år på en teaterskole. Jeg læste den første gang, da jeg selv lige var kommet ind på skuespillerskolen. Det skal man ikke gøre. Man skal læse den langsomt gennem hele livet.«

Hvad er den værste bog, du har læst?

»De bøger, jeg ikke bryder mig om, smider jeg hurtigt fra mig. Men der er én, jeg er startet på igen og igen, og som jeg simpelthen ikke kan komme igennem, men som jeg ved, jeg skaligennem, og det er Idiotenaf Dostojevskij. Men når jeg kommer til side 40, er jeg så tung i hovedet af al den namedropping, at jeg simpelthen ikke kan mere.«

Hvilken type læser er du?

»Jeg læser ekstremt meget lyrik. Digte er ikke noget, man bare læser én gang. Dem kan man læse igen og igen og det kan jeg godt lide. Når folk siger, at de har læst dit og dat, så lyder det næsten, som når amerikanerne siger: I've done Europe I've been to Rome, Paris, London...For mig er det vigtigere, at tingene får lov at gøre noget ved mig. Det tempo, vi oplever i i dag, kan jeg ikke holde til. Derfor læser jeg også typisk en bog flere gange, hvis den er god. Jeg har altid 5-6 liggende, som jeg læser i løbende. I øjeblikket læser jeg noget af Halfdan Rasmussen, nogle sonetter af Shakespeare, Rune Lykkebergs Kampen om sandhederne,Kafkas Processenog så nogle Shakespeare-biografier.«

Hvornår læser du?

»Typisk om morgenen efter træning eller sent om aftenen.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

læs langsomt
den er jeg med på

jeg tror også jeg vil
skrive langsomt