Læsetid: 3 min.

Vege-næsten-tar

Moderne Tider
6. august 2011

Oh, at vanke gennem vangen og sanke søde saftspændte sommergrønsager i sin lille økologiske og hjemmeflettede kurv.

(Sandt at sige har vi ingen idé om, at hvad det vil sige at vanke gennem vangen, hvis noget sådant overhovedet er muligt på dansk. Men hvis det kan lade sig gøre at kaste runer på spange, skulle man vel også kunne vanke lidt, når trangen melder sig. Og at traske gennem urtehaven lød ret meget mindre poetisk, og poesi kan man jo godt have brug for, når vanvittige mænd går løs på fredelige folk med automatvåben og gældskriser, tsunamier og skybrud kappes om at skylle os væk fra planetens overflade. Sidespring? You bet!)

Anyway, en stor lyserød og glinsende kok ringede forleden morgen og erklærede, at han var i et vegetarisk hjørne, og det skulle gå ud over Informations læsere, som man ellers kunne mene var prøvede nok.

»Jo,« sagde han, »kantarellerne er på deres højeste lige nu, tomaterne er fantastisk flotte, og de nye løg smager overdådigt.«

Kokken har aldrig været bange for store ord, og det faktum, at de fleste mennesker på supermarkedsindkøb kun har adgang til sjapvåde russiske eller bulgarske kantareller uden antydning af smag, afficerer ham ikke voldsomt.

»Folk må ud i skoven og plukke deres egne kantareller, eller også må de kende nogen, som kender nogen. Bliv mig fra livet med den slags petitesser!«

Det var lige før, han kastede sig ud i en omelet med alle tre ingredienser, men gudskelov kom han til at tænke på, at tomater og kantareller på samme æggebaggrund nok ikke ville være et ægteskab velsignet i himlen, og tomaterne blev skyndsomt pillet ud igen.

Men en omelet med kantareller og finthakkede helt nye løg det er der absolut ingen ben i, selv om det vel teknisk set er svært at kalde det for en vegetarret, når der både indgår æg og smør.

Pyt.

Noget helt andet er en tomatsuppe, som man virkelig en gang imellem burde unde sig selv at opleve i sin reneste form fremstillet af tomater, der har suget sig store og fede i en dejlig solstråle, mens de har hygget sig op ad en lun mur. Tag et kilo eller to af disse røde guldklumper og gå i gang:

Tomatsuppe

Du skal bruge 10 supermodne tomater, 2 nye løg, det hvide af en porre, et par stilke timian, en gazepose med 5 laurbærblade og 20 hele peberkorn, et helt (frisk, ikke kinesisk) hvidløg, 2 skiver røget flæsk, 1 moden rød peberfrugt og 2 liter lys hønsebouillon. Urterne, tomaterne, peberfrugten og flæsket sauteres i olivenolie, bouillonen kommes på. Koges til passende smag og konsistens. Smag til med en teskefuld pulveriseret spidskommen. Suppen blendes og sigtes, varmes op til lige under kogepunktet og monteres med lidt koldt smør og mørkt øl.

Flæsk? Hønsebouillon?? Smør??? Det er sgudda ikke vegetarisk, tænkte jeg og ringede til kokken, som fra sit feriedomicil i det nordligste Nordjylland lod gjalde: »Altså, det var da bare, fordi jeg synes, grønsagerne er så fine lige nu. Det behøver da ikke være vegetarisk som sådan ... Men så lad da være med at bruge flæsk og brug hvidvin i stedet for hønsebouillon. Manner!«

I øvrigt skal tomatsuppen i anledning af sæsonen smages til med masser af frisk estragon fra haven og serveres med en klat tyk cremefraiche eller fløde på toppen, skulle vi hilse og sige.

Løgene, som virkelig er aldeles dejlige i denne tid, kalder også på eksperimenter med løgtærter (som teknisk set også godt kan fremstilles uden flæsk, og man kan praktisk taget starte en lille krig, hvis man går det rigtige eller forkerte sted hen i Alsace og erklærer sig for tilhænger (eller modstander) af ost i tærten. Vi siger: Kom alt undtagen klaveret derned og husk for himlens skyld, at det ikke gælder om at have ret, men om at få retter nok.

Fik vi nævnt løgsuppe? Ligesom tomatditto vil du blive eksalteret over, hvor ufatteligt godt simple ting smager, når de bliver fremstillet af de friskeste og mest sublime råvarer. Det bliver så dejligt nemt på den måde.

Til sidst lidt insiderinformation: Langs lande- og biveje sælges der i disse uger frilandsdyrkede drueagurker. Køb så mange du kan slæbe, de er der kun en uge eller tre endnu. Så kommer vi tilbage om 14 dage med en lage, der vil gøre dit fadebur mere gyldent end Ali Babas røverhule. Eller sådan noget ...

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her