En scene viser, hvad han ville, og hvad han ikke kunne. Lars Løkke Rasmussen fik to et halvt år statsminister: Han endte med at falde med det regime, han selv prøvede at gøre op med.
Som formand for Venstre vandt han: Vælgerne anerkendte, at han havde gjort op med den kontraktpolitik, der prægede den borgerlige regerings alliance med Dansk Folkeparti. Efter 10 år ved magten ender Venstre som landets største parti. Ingen regeringer holder evigt, så spørgsmålet er ikke, om de falder, men hvor dybt de falder, når de taber. Enhver politisk sejr er foreløbig, fordi spillet ændrer sig, mens man spiller. Og Venstre ender med et nederlag, som kan ses som sejr: Som et største parti i dansk politik.
Men som statsminister tabte Lars Løkke Rasmussen valget: Han var leder af en regering, som ikke længere var i stand til at regere. De populære ministre blev smidt ud. Alle forsøg på store reformer blev til latterlige sager om personer og symboler. Og de konservative var så opsatte på at sænke Dansk Folkeparti, at de hamrede løs på deres skude indtil det til sidst gik op for dem, at de selv sad i samme båd og druknede.
Venstre vandt valget, men regeringen mistede magten.
Det er status for Lars Løkke Rasmussens to et halvt som formand for Venstre og statsminister for Danmark.
Sharia i ghetto
Scenen fra valgkampen er et sammenstød mellem verdensbilleder: Under en afsluttende debat pegede den socialdemokratiske leder mod de danske ghettoer. Helle Thorning-Schmidt gentog en historie fra Ekstra Bladet om, at sharialoven styrede i danske ghettoer. Man forstod, at dansk lov og orden var sat ud kraft i belastede boligområder! Som et socialt faktum sagde hun, at integrationen var mislykkedes. Alt for mange flygtninge og indvandrere var kriminelle.
Akkurat sådan talte de borgerlige for 10 år siden: De pegede mod virkeligheden og sagde, at der var undtagelsestilstand derude. Byerne brænder, og de brune bliver forbrydere. Den måde at se verden på kræver det, de kalder 'konsekvens'.
Det er klart: Hun sagde det som kritik af den borgerlige regering, men det blev til en karakteristik af umulige indvandrere og uduelig integration.
Lars Løkke Rasmussen svarede med det modsatte billede: Det er lige så klart, at han sagde det som et forsvar for sig selv. Men han skitserede et andet Danmark: Han bad hende om ikke at tale udviklingen ned og gøre den sort. Han fremhævede alle de flygtninge og indvandrere fra ikke-vestlige lande, som er kommet i arbejde, og alle de kvinder med anden etnisk oprindelse, som tager en uddannelse. Og han gjorde det efter en valgkamp, hvor han har talt til indvandrere og flygtninge, mens Helle Thorning-Schmidt har alt om dem.
Da Naser Khader fortalte om en episode, hvor han var blevet chikaneret af muslimske ekstremister, svarede Lars Løkke Rasmussen med en fortælling om et besøg hos en tyrkisk familie i Aarhus, som bliver chikaneret af danske nationalister.
Det borgerlige verdensbillede fra 2001 af en verden i flammer og en indvandring i ruiner blev afløst en borgerlige statsminister, som tror på, at de fleste af de andre meget gerne vil, og at det danske samfund godt kan få det til at fungere i et nyt fællesskab.
Det er den statsminister, som han gerne ville være.
Det lykkedes ikke
Men han var det ikke: Han stod stadig for en regering, som vil fastholde den starthjælp, der sparker flygtninge ud, inden de er kommet ind. Og mens han har været statsminister, har vi fået et pointsystem, der chikanerer dem, der gerne vil giftes. Mens han har budt de nye borgere velkommen, har han stadig været leder i et land med det, der er blevet kaldt den barskeste udlændingepolitik i Europa.
Han kunne ikke realisere sit opgør med Foghs politiske kynisme.
Ansvarlighed talte han om, men kom alligevel med et tåbeligt forslag til forkælelse boligejerne, da valgkampen startede. Hans efterlønsdiskussion endte med et konservativt formandsopgør, og hans tilbagetrækningsreform blev til en latterlig sag om grænsekontrol. Det lykkedes ham at skabe en alliance med de radikale, som skulle have splittet de røde. Men i stedet splittede de radikale de borgerlige, som drømte offentligt om en alliance, de ikke kunne få.
Som statsminister ville Lars Løkke Rasmussen det, han selv regner for det bedste for nationen. Hans tilbagetrækningsreform er socialt problematisk, men den viser politisk mod. Han turde tage det såkaldte fjumreår fra de studerende, som over et livsforløb er så privilegerede med høj løn og gratis uddannelse, at det ikke er solidarisk, at de andre skal betale for deres ekstra studieår. Han ville gøre det, han regnede for det rigtige, og han prøvede at tale politik med borgerne i Danmark. Men han havde ikke den personlige karakter til at skabe de alliancer, som hans projekter krævede.
Lars Løkke Rasmussen er den første statsminister, som er født i den moderne velfærdsstat. Politik er for ham ikke en kamp for eller imod den socialdemokratiske stat, men et spørgsmål om, hvilken velfærdsstat man vil have. Det borgerlige er for ham ikke modstand mod velfærdsstaten, men troen på, at markedet kan løse statens problemer, og konkurrence kan optimere den offentlige sektor.
Dette regime, denne tro på den borgerlige velfærdsstat falder ligesom VKO-regimets verdensbillede med regeringsskiftet. Det paradoksale er, at Lars Løkke Rasmussen træder i karakter, netop som han taber. Han vinder det valg med Venstre, som han taber som statsminister. Det er ikke usædvanligt: Først som taber får han sit folkelige gennembrud.
Venstre tabte både regeringsmagten og folketingsvalget. De gik til valg på en bevarelse af VK og gik 9 mandater tilbage. I 2005 gik VK 8 mandater tilbage og i 2007 gik VK 6 mandater tilbage. I 05 og 07 blev de reddet af lidt fremgang for DF, samt den borgerlige presses nedgøring af Ny Alliance, der ønskede en anstændig indvandrepolitik. VK manglede rettidig omhu. Hvilket ministerium har ikke været udsat for en skandale? Løkkes vision om at være blandt de 5 rigeste lande m.m., mindede for meget om et medarbejderkursus på handelsskolen. For 1 år siden skulle efterlønnen ikke røres, men da man ingen ideer havde og stod til et valgnederlag, fulgte man de radikale og spillede økonomisk ansvarlig. I partilederrunden kun Vestager gå ind for borgerlig økonomisk politik, men ønske sig en anden leder af landet. Tydeligere kunne det ikke siges. Et VK der førte os ind i en ulovlig krig med Irak. Et VK der mente, at man kunne fodre den indre svinehund via DF. Et VK, der havde en minimalistisk grøn politik og forplumrede COP 15. Et VK der svigtede højskolevenstre. Et VK der kun ønskede at bevare magten og derfor lad sig korrumpere og manglede værdier.
Derfor kunne Jørn Poulsen melde sig ind i Det Radikale Venstre. Gitte Seeberg kunne være til fest hos socialdemokraterne. Naser Khader røg ud. Anders Samuelsen fik femgang og Britt Schall Holberg vidste ikke, hvad hun skulle stemme. 8 anstændige mandater gik til rød blok, fordi Løkke og Barfoed bestandigt kom for sent.
Løkke mangler fortsat at træde i karakter
Det eneste Løkke ønskede var at overbetale vennerne, så han kunne blive inviteret til de fine fester.
Hvis det er nogen der har vundet valget for Venstre er det først og fremmest den blå presse.
Hvor bliver man dog træt af den blå presses primitve og ulidelig personfiksering.
Vil Lykkeberg nu til at løbe med på den nye medieskabte myte? V har været største parti siden 2001. Ved de to foregående valg blev V decimeret, og denne gang gik de marginalt frem og genvandt et enkelt af de 11 mandater, de havde tabt siden 2001. Hvordan Lykkeberg og Co. kan få det til at blive til, at Løkke vandt valget er en gåde. Specielt i lyset af en tredobling af ELs mandater og næsten en fordobling af både R og LA. Skammeligt!
Med den presse Løkke og kumpaner har været og stadig er velsignet med, så er det simpelthen et mirakel at de har tabt valget.
Løkke vandt valget for V
EL gik kun frem pga. SF's dårlige strategi
Mærkeligt som det kun er pga. god og dårlig taktik, at politikere kan vinde og tabe.
Jeg er træt af den slags spil/strategi-analyser. Hvad med at tale lidt om politik i stedet.
drop statstilskud til de nuværende kanaler...og opret en statsejet lille kanal der upolitisk viser de vigtigste ting der sker i danmark, og feks...katastrofer osv.
la den bare være analog, så alle kan se den alle steder.
venstre fik nogle af DF's vælgere, radikale fik fra konservative.. er det ikke bare det.
hsk venstre er liberale, de er faktisk værre end DF rent samfundsmæssigt set.
5. maj 1945 - 15. september 2011
/O
Mon ikke man med sindsro kan konstatere, at Venstre havde uendelige midler til rådighed for at bevare regeringsmagten. Hvad de har kastet ind i valgkampen, må være store beløb. En kampagne af den karakter man her lancerede, er aldrig før set i landets historie. Det er i sig selv bemærkelsesværdigt, hvor effektiv den var. Stemmetallet er helt utroligt, når man betænker hvor indholdsløs en debat, der var tale om. Så få emner, så lidt viden. At LLR nåede at sidde med et fuldstændig sikkert flertal i de år, uden overhovedet at skulle stå til regnskab for økonomien, er markedsføring af høj klasse. Venstre har vist sig som landets mest effektive brand. Det er mere værd end Coca Cola. LLR kunne uden videre være erstattet af en hvilken som helst anden Venstre-mand. Markedsføringen havde klaret resten.
Vi har været en hårsbredde fra den totalitære politistat.....Det er vel egentlig ikke så liberalt,
at det gør noget?
Og at Rune Lykkeberg forsvarer status quo, er ingen nyhed. Th
Men nu var det altså Løkke som stillede op. Den nød kunne markedsføringen ikke knække.
Spændende betragtninger fra Lykkeberg uden de mange fordomsfulde konstateringer, som andre (læs: Georg Metz) klubbeskribenter på Information bruger i flæng.
Og så bliver man ved at læse kommentarerne endnu en gang bekræftet i at den socialistiske paranoia over for dagbladede lever i bedste velgående. Det er næste lige så komisk som når den anden fløj skriger op om DRs røde lejesvende.
Nu har S og SF fået lidt hug af Rune Lykkeberg, så nu skal den anden side også have. Man skal ikke kunne beskyldes for partiskhed.
Længere er den ikke.
Det undrer mig, at BT og EB har villet sætte troværdighed på spil for at nedgøre en statsministerkandidat. Nedgørelsen var uden hold i virkeligheden, men som gode journalister ved de, at billedet bliver stående selv om det er forkert.
Hvis man havde jagtet Lars Løkke, så havde det haft bund i virkeligheden.
Ja, det er rigtigt, at pressen har alt for stor indflydelse på, hvorledes det hele går.
Jeg er ligeledes dybt beskæmmet over, at valget bliver fremstillet som en "fodboldkamp"!
Det drejer sig om Danmarks fremtid, fremtiden for 5 mio. mennesker. Det skal køres i overskrifter.
Lars Løkke og co. har nu bevist gennem 10 år, at de ikke har kunnet løfte opgaven.
Da der var opgangstider internationalt, da betalte man blot gælden og lod forretningen stå stille.
Enhver god virksomhedsleder ved, at man i opgangstider skal betale på gæld, men først og fremmest bygge op, så man er klar til de dårlige tiden. Det sidste har VKO forsømt.
Vi har oplevet utrolig megen magtarrogance de sidste 10 år.
Hvorledes vælgere har kunnet acceptere ovenstående forhold er mig uforståeligt. Skal vi dermed konstatere at heller ikke vælgerne for Venstre er gode virksomhedsledere?
Jeg har været dybt rystet de sidste 10 år.
Måske er socialdemokrater bedre til at drive virksomhed end virksomhedsledere.
Den fjerde statsmagt har en helt afgørende indflydelse på resultatet af valgene, og i Danmark har de borgerlige monopol på massemedierne.
Derfor er politisk magt noget man kan købe for penge. I Danmark er det med andre ord markedskræfterne og ikke folket der træffer beslutningerne.
Derfor er Danmark et formelt demokrati men absolut ikke et reelt demokrati.
Hvis Danmark man ville indføre et reelt demokrati, ville det være en forudsætning, at man nationaliserede massemedierne og at de blev underlagt en folkelig og demokratisk kontrol.
Vi vil først have ægte folkestyre i Danmark den dag massemedierne bliver frataget mediemogulerne og overdraget til folket.
@Thorvald Andersen
Hvorfor skal folket stjæle, kan de ikke bare starte deres egne massemedier? Og hvis de ikke kan det, hvordan skal de så køre de massemedier, de stjæler?
Der er faktisk håb for at i hvert fald Danmarks Radio bliver givet fri. Måske er der oven i købet flere der tør udtale sig, uden at blive beskyldt for at være smagsdommere, eller bukke der skal udskilles fra fårene.
Thorvald Andersen:
Overdraget til "folket"?????
Hvem er det? -Er det de 95% af befolkningen, som har en anden mening end dig om nationalisering. -Er det nu et tankepoliti, vi skal have?
Og var det nu liiiige markedskræfterne, der satte Helle for enden af forhandlingsbordet?
Det er bemærkelsesværdigt, at Rune Lykkeberg kan skrive Lars Løkkes politiske karriere som statsminister, uden at nævne betalingringens falske argumentation fra Lars Løkkes side.
Jeg sad oppe i Nordjylland og så valgaftenens resultater løbe ind på skærmen.
Min overraskelse blev større og større som tiden gik. Venstre og Konservative gik markant tilbage. På et tidspunkt havde rød blok 94 mandater mod blå bloks 81.
Hos os der var samlet til valgaften, var der almindelig enighed om ,at det ville blive et katastrofevalg for blå blok, efterhånden som valgresultaterne nærmede sig de store valgkredse på Sjælland og især København. Traditionelt et mindre borgeligt område end Nordjylland.
Pludselig begyndte prognoserne mod vores forventning at gå i retning til fordel for blå blok. På et tidspunkt var mandatfordelingen 90 til rød og 89 til blå incl de Nordatlantiske mandater. Reporterne talte om dødt løb.
En i selskabet bemærkede; ja man kan godt se, at vi nærmer os de områder der rammes af betalingsringen. Lars Løkkes 27500,00 kr. havde haft sin virkning.
Hele valgkampen havde gået på, at betalingsringen, uneforstået skulle starte straks efter valget.
Ingen i debatterne havde holdt Lars Løkke oppe på, at først skulle den kollektive trafik øges og gøres billigere. Der skulle også laves parkeringspladser så billisterne kunne gå over til den kollektive trafik. Det hele inden betalingsringen fysiskt blev etableret.
Sådan har de fleste Nordjyder forstået indførelsen af en betalingsring.
Forståelsen var og er, at betalingsringen kommer til sidst, og først når al anden infarstruktur er klar.
For hvordan havde man tænkt sig en betalingsring inden nogen kollektiv trafik eller parkeringspladser var etableret.
Men sjællændere og københavnere blev skræmte, desværre ikke kun af Lars Løkkes udfald ved debatterne, men også ved at Venstres Ungdom i Københavnsområdet, begyndte at lægge regninger/billetter for betaling for en tur over betalingsringen, i stemme boxene.
Det er nok mere betalingsringen end Rune Lykkebergs analyse af valgresultatet, der er årsag til, at Lars Løkke ikke blev klædt mere af.
Smart og beregnene som sædvanligt af Lars Løkke, men utroligt dårligt af S og SF, at de ikke havde gennemskuet ærindet med de 27500,00 kr., især også i lyset af R's larmende tavse støtte omkring betalingsringen i debatterne.
Faktisk skal man ikke blive spor forbavset, hvis Marianne Jelved toner frem på tv-skærmen og siger, at det er et krav fra DRV at betalingsringen skal til folkeafstemning – for det er de gået til valg på.
Endnu en begavet og velskrevet klumme fra Rune Lykkeberg - tak for den. Endnu en række idiotiske indlæg fra informations dogmatiske læserskare, som farer i flint såfremt man ikke i hver eneste sætning siger noget nedsættende om VKO.
Helt enig med Johannes Nielsen. Det er fint med disse nuancerede analyser, og jeg blev mere og mere trist på vegne af den såkaldte venstrefløj, da jeg begyndte at læse kommentarerne. Man må åbenbart ikke forsøge at forstå dynamikken i den borgerlige ideologi, som Rune Lykkeberg forsøger det her. De blå er bare dumme. Æv bæv.