Læsetid: 4 min.

Fergies fjerde generation

Fergies fjerde generation
Moderne Tider
3. september 2011

Det var en eftermiddag tilbage i august 1995, efter at et ganske ungt Manchester United-hold netop havde tabt 3-1 til Aston Villa i sæsonens første kamp, at BBC's ekspertkommentator Alan Hansen udtalte de legendariske ord:

»You'll never win anything with kids.«

Bemærkningen var rettet mod United-træner Alex Ferguson, der havde brudt sit mandskab fuldstændig op i forhold til den forgående sæson og installeret en stamme af unge spillere på holdet. De bar navne som David Beckham, Paul Scholes, Nicky Butt, Ryan Giggs samt Phil og Gary Neville, og de kvitterede for Hansens ord med at vinde både mesterskabet og FA Cuppen samme sæson. Og næste sæson med i øvrigt, hvilket aldrig er sket hverken før eller siden.

Efterfølgende er introduktionen af Den Gyldne Generation som Beckham og co. er blevet navngivet på Old Trafford blevet betragtet som skoleeksempel på Fergusons usentimentale livsindstilling og evne til ufortøvet at bryde succesrige mandskaber op, når nye talenter trænger sig på.

Siden sin ankomst til Manchester i 1986 har den iltre skotte skabt tre store United-generationer:

Den første havde sin storhedstid fra 1988 til 1993 og erobrede UEFA Cuppen, F.A. Cuppen samt klubbens første mesterskab i moderne tid. Stammen på holdet bestod af spillere som Bryan Robson, Denis Irwin, Gary Pallister, Paul Ince, Brian McClair og Steve Bruce.

Den Gyldne Generation

I 1995 ankom så Den Gyldne Generation og skabte det United-mandskab, der den dag i dag stadig regnes for det bedste i hans trænertid. Holdets store bedrift var den såkaldte treblei 1999, hvor en trup med de ovenfor nævnte talenter samt Roy Keane, Jaap Stam, Peter Schmeichel og Dwight Yorke vandt mesterskabet, FA Cuppen og Champions League i samme sæson.

Fergusons tredje store generation tog form i 2006 og vandt tre mesterskaber i rap med spillere som Wayne Rooney, Cristiano Ronaldo, Rio Ferdinand, Patrice Evra, Edwin van der Sar og Nemanja Vidic på holdet.

Og nu er det altså skiftetid på Old Trafford igen. Det blev klart for hele fodboldverdenen, da Ferguson til sæsonens første hjemmekamp mod Tottenham for et par uger siden sendte et hold på banen med kun to overlevere fra Champions Leaguefinalen mod Barcelona for tre måneder siden.

Brutal udskiftning

Det kan virke underligt, at skotten skifter så voldsomt ud på et mandskab, der trods alt netop har vundet det engelske mesterskab samt kvalificeret sig til Champions League-finalen; men det er netop finalenederlaget til de spanske tiki-taka-eksperter, der er katalysatoren for forandringerne i truppen. På Wembley i maj blev Fergusons tropper spillet så langt ud af banen, at han indså, at der måtte radikale forandringer til, hvis holdet atter skal komme helt til tops i Europa.

Manchester United fremtrådte som et stivnet og alderspræget mandskab over for de livlige spaniere, og derfor har Ferguson i løbet af sommeren brugt 420 millioner kroner på at skyde en dosis ungdommelig energi ind i truppen.

Det 20-årige målmandstalent David de Gea er blevet hentet i Atletico Madrid, og 19-årige Phil Jones og 26-årige Ashley Young er ankommet fra Blackburn og Aston Villa, ligesom 22-årige Tom Cleverley er vendt hjem fra en lejeaftale i Wigan.

Samtidig er unge navne som forsvarerne Jonny Evans, Chris Smalling og frontløberen Danny Welbeck rykket op i truppens interne hierarki. Og som konsekvens af disse ændringer sendte Ferguson i hjemmekampen mod Tottenham et hold på banen med en gennemsnitsalder på 23 år og en måned, hvilket er det næstyngste mandskab, han nogensinde er startet med i en Premier League-kamp. (Det yngste bestod af reserver og talentholdsspillere, der fik lov at spille et betydningsløst opgør med Hull for et par sæsoner siden.)

Skræmmende resultater

Og resultatet var skræmmende i hvert fald for Uniteds rivaler i den bedste engelske række. I samfulde halvfems minutter blev Tottenham revet rundt af Fergusons unge himmelstormere. Og Harry Redknapps tropper var heldige med, at det kun stod 3-0 til United på lystavlen, da kampen sluttede.

Så nådigt slap et skadespræget Arsenal-hold som bekendt ikke ugen efter. Og i det hele taget må man sige, at åbenbaringen i de første uger af af Premier League-sæsonen har været den nye generation, som Alex Ferguson har stablet på benene.

Den iltre skotte, der efterhånden nærmer sig de 70, har tydeligvis foretaget endnu et vellykket vagtskifte på Old Trafford og endda uden at nyde samme økonomiske dominans i forhold til sine konkurrenter, som han gjorde tidligere i sin karriere.

Op gennem 1990'erne og frem til og med købet af Rio Ferdinand i 2002 brød Ferguson den britiske transferrekord seks gange. Men siden har han ikke brudt den. Og det kommer heller ikke til at ske foreløbig. Dertil er klubben på den økonomiske front sakket for langt bag rivalerne fra Manchester City og Chelsea.

Satser på talenter

De råder i dag over langt større pengekasser end United, og denne udvikling har man på Old Trafford taget konsekvensen af og indført en regel om, at man ikke længere investerer i spillere over 26 år. Deres videresalgsværdi står ikke mål med de summer, som det koster at hente dem til klubben. I stedet satser man entydigt på at opspore og udvikle unge talenter.

Konsekvensen af denne strategi blev åbenbar i rundbarberingerne af Tottenham og Arsenal: Ferguson råder i dag over sin stærkeste stamme af unge spillere i mands minde. Og når man betænker, at de lyseblå fra Manchester City også er kommet flyvende ud af startblokken, tyder meget på, at kampen om det engelske mesterskab i denne sæson bliver et opgør mellem de to Manchester-mandskaber; to klubber med hver sin tilgang til, hvordan man opbygger et konkurrencedygtigt fodboldhold:

City har brugt Sheikh Mansours oliemilliarder til at håndplukke nogle af kontinentets største galacticos, mens United bygger på en stamme af yngre, britiske talenter.

Om Fergusons nye kuld i længden kan hamle op med City-træner Mancinis etablerede stjerner det vil sæsonen afsløre. Èn ting er i hvert fald sikker:

Det bliver ikke kedeligt!

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her