Læsetid: 3 min.

Hvem vandt?

Det giver ingen mening at gentage en valgaften, men menuen er til mere end engangsbrug
Moderne Tider
17. september 2011

I torsdags var en gruppe af demokrati- og flæskeelskende hædersmænd og

-kvinder samlet omkring et komfur i den indre by. Formålet var at festligholde valgaftenen.

Den ene halvdel af befolkningen har set frem til i torsdags som forløsningen efter 10 års mørke, mens den anden halvdel har betragtet den som et irriterende, men nødvendigt ophold, inden maskineriet kunne kværne videre i normaltempo.

Hvem der fik sine forhåbninger indfriet, er i skrivende stund uvist, og vi kan intet andet end at gemme os bag et gammelt visdomsord om, at man skal passe på med, hvad man ønsker sig fordi man risikerer at få det. Ord, som rummer en grum sandhed for enhver, der nogensinde har vundet en valgsejr.

Menuen er til gengæld kendt, og hvis din valgaften gik med porretærte, panikangst og pinefuld venten, er du forhåbentlig kølet så meget af nu, at du kan søge lidt nydelse i din weekends fredsommelighed. Uanset hvad der sker på den politiske scene, kan denne menu forhåbentlig give trøst, eftertanke og inspiration til nye giftigheder.

Grønkålssuppe

Første ret var grønkålssuppe, som skulle illustrere, at håbet trods alt som udgangspunkt var lysegrønt. En stok grønkål plukkes, og bladene skylles i koldt vand. Blancheres i 2,5 liter lys bouillon, som kan være kogt på høns, kalv eller gris. Tages op, køles af og presses over gryden. Hakkes fint med kniv. Så udskæres to løg, to gulerødder, tre stilke blegselleri, det hvide af en porre, en persillerod, en pastinak og en håndfuld persillestilke og sauteres i smør. Tilsættes gazepose med peber, laurbær og tørret koriander. Den lyse bouillon, hvori kålen er blancheret, hældes på. Koges godt og grundigt igennem. Sigtes og tilsættes den finthakkede grønkål evt. en anelse citronsaft eller eddike, hvis du savner lidt syre. Hvis suppen ønskes mere homogen, kan den blendes sammen med grønkålen. Skal som alle supper serveres rygende varm, men den må ikke koge, da den så vil miste farven og ligne noget, der skal til vask i en fart. Garnituren er et æg pr. kuvert, og da vi ikke vil støde nogen fra os, gør vi det smilende.

 

Flæskesteg

Et måltid modnes med sin hovedret, og vi er klar til, at diverse svinagtigheder kan komme frem på bordet. Vi laver gammeldags flæskesteg med hele udtrækket, og du er nødt til at begynde hos en slagter, som uanset din åbenhed, tolerance og integrationsparathed ikke kan være halal. Det går bare ikke. Gå ind til en rødmosset dansker med bowlerhat og rødstribet jakke og køb en flæskesteg, der består af såvel kamstykke som stege- og kogeflæsk. Få ham til at fjerne benene og ridse sværen få benene med hjem.

Hjemme krydrer du stegen indvendigt og dækker den med æbler og svesker. Så ruller du den sammen, snører den, krydrer den udvendigt og stikker den med laurbærblade. Op på en rist over en vandfyldt bradepande med den og ind i ovnen ved 200 grader den første halve time. Herefter dæmpes varmen til 160 grader, og midtvejs i de to en halv til tre timers stegetid (vi taler trods alt om en fætter på fire-fem kilo) må den gerne hvile en halv times tid. Hvor god din steg bliver, afhænger af, hvor omhyggeligt du drypper og vender den undervejs. Og hvor god din sovs bliver, afhænger af, om du har husket at brune benene og lade dem simre med i bradepanden, som naturligvis aldrig må koge tør. Til slut skal kødet hvile, mens skyen affedtes (ikke for hidsigt), koges ind eller fortyndes, jævnes og smages til. Hele udtrækket er efter vores begreber rødkål, hjemmesyltede asier, agurker og grønne tomater, to slags kartofler og iskoldt guldøl, men her må læserne dele sig efter anskuelser og træffe deres egne valg.

Sorte pærer

Desserten illustrerer, hvor rodet og mørkt der gerne er i dagene efter et valg. Vi serverer sorte pærer og nougatcreme for selv om sejren er sød, er der altid et bittert element i den. Og den, der har bidt struben over på sin opponent, har som regel sortere tænder end samvittighed. Kog en lage af hyldebær og sukker og vand. Pochér heri pærer uden skind, men med stilk de bliver nærmest sorte. Kog lagen ind til sirup (måske en dråbe citronsaft?), der hældes over pærerne. Servér med en nougatcreme, således: Hasselnødder ristes på panden med lidt rørsukker. Når de er glaserede, køles de af, knuses og blandes med en chantilly creme.

 

»I don't care who'll win, 'cause it's gonna be a politician«

Amerikansk nihilist forud for et præsidentvalg

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her