Læsetid: 16 min.

Det bliver i hvert fald en moderne velfærdsdansker

Uanset hvem der om to uger vinder, vil Danmarks statsminister være et privilegeret barn af et selvfølgeligt Velfærdsdanmark. Lidt mere begavet og noget mere målrettet end de fleste, men gennemsnitlig nok til at kunne favne flertallet. Den 15. september vil flertallet have valgt en statsminister, der er pragmatisk, ukontroversiel, uideologisk og midtsøgende
Det perfekte par. Hvis ikke lige det var, fordi der SKAL vælges mellem dem, kunne de to statsministerkandidater fremstå som det perfekte par. Børn af den velfærdsstat, de kæmper om magten over.

Det perfekte par. Hvis ikke lige det var, fordi der SKAL vælges mellem dem, kunne de to statsministerkandidater fremstå som det perfekte par. Børn af den velfærdsstat, de kæmper om magten over.

Uffe Weng

3. september 2011

Ishøj og Græsted var sidst i 1960'erne ikke så forskellige, som de er i dag. To landsbysamfund i den spæde begyndelse af en selvvalgt forvandling til parcelhusforstæder med småindustri og tiltagende børnefamilieinvasion.

I disse år flyttede to familier på hver en far og en mor og tre raske børn til henholdsvis Ishøj og Græsted af nogenlunde enslydende årsager: Nyt hus med have og alle tænkelige moderniteter ventede, kort afstand til både job og fine sandstrande lokkede, og mest af alt var det trygge steder at lade børnene vokse op.

Inden for de tapetserede vægge blev der suppleret med sunde værdier: Vis respekt, pas på tingene, læs lektier, hold aftaler, hold gaden ren og fødderne fra S-togsæderne, lød parolerne fra en kontorchef og en lektor og kommende direktør i Ishøj. Sid pænt, spis ordentligt, man ved aldrig, om man ender til middag hos dronningen, læs avisen og tilgiv aldrig svenskerne deres laden stå til under krigen, lød rådene fra en kontorchef og en hjemmegående mor i Græsted.

Ingen af de to hjem var meget mere politiske end et gennemsnitligt, dansk parcelhus.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Dan Johannesson

"Uideologisk"?

Den tror jeg må være gledet i korrekturen.

Lykke har da i høj grad arbejdet med adskillige stærkt borgerlige ideologier om privatisering, dansk deltagelse i krigsprojekter og hertil medvirket til voldsomme reduktioner af civile og demokratiske rettigheder, hvilket er et neokonservativt projekt, over de sidste ti år.

Hertil er der hele filosofien om centralisering af magt som har været og er ekstremt udtalt i alt hvad VKO, herunder naturligvis også statsministeren har rørt ved.

Og det kan godt være han er barn af velfærdsstaten, men hans politik har jo indikeret at han foretrækker forsikrings og overvågningssamfundet som erstatning.

Håber i lige gir mancheten en tur med retteblækket. :)

Du har misforstået Dan Johannesson. Der findes virkelig et uideologisk standpunkt. Det er rigtigt. Man kan godt føre politik uden at den er politisk. Det er fordi vi i dag er et videnssamfund, hvor produktion slet ikke betyder noget. Og i sådan et lille land som vores er alle så tæt på hinanden, at vi kan lide hinanden og derfor bare er søde ved hinanden og så er der ingen modsætninger mellem klasser og så er der ikke behov for ideologi. Hørte du ikke efter i samfundsfag i skolen. Tsk. Unge nu til dags.

Steen Erik Blumensaat

Denne indre kløft fører altså til den anden store bevæggrund ( den første var adskillelsen fra moderen) for >>totale<< løsninger i livet, grundet på det enkle og dog så skæbnesvangre tese, at intet er vanskeligere at bære end skyldfølelsens uvisse spænding. Af denne grund forsøger nogle personer af og til at overvinde al moralsk uvished ved at blive filendt gode eller helt igennem onde - løsninger, der afslører deres ambivalente natur derved, at >>fuldendt gode<< kan komme til at udøve tortur ad majorem Dei gloriam, mens de >>totalt onde<< undertiden udviser betydeligt loyalitet mod ledere og kliker.
Det er indlysende, at autoritær propaganda bærer ved til dette konfliktens bål ved kollektivt og ugenert at indbyde mennesker til at projicere det totalt onde på en indre eller ydre >>fjende<<, som staten gennem dekret og propaganda udpeger som et umenneskeligt uhyre, samtidig med, at de omvendte kan føle sig totalt gode i deres egenskab af medelemmer af en nation, race eller klasse, som historien har velsignet.

det religiøse, - tilintetgørelsen af konkrete rigdomme >>til Guds behag><<
lønen i den anden verden efter det >>virksomme liv på jord<<
det abstrakte menneskes, kapitalejerens, uhæmmede luksus, private og hellige konsumtion.
Hegels identifecerende sentimalitet ( i arbejdet vender mennesket tilbage til sig selv)

citat: '..et priviligeret barn af et selvfølgeligt Velfærdsdanmark'.

Det er hovedparten af vælgerne også. Af denne årsag er det for dem umuligt at indsé eller erkende, at det fremover nu vil gå ned af bakke for 'Velfærdsdanmark'. Derfor foregøgler man fra alle sider, at man kan skabe vækst, selvom man godt ved, at det er en umulighed, sådan som Danmark idag er skruet sammen. Men det går ikke et valg mere.

Hanne Christensen

Information er ulidelig i sin angst for at tage en holdning.

Selv midt i en valgkamp tør de ikke dele vandene., I stedet kommer de med en biografi af de to kandidater og antyder, at det er et fedt, hvem man stemmer på.

Information, nu må I altså mande jer op! Vi er midt i en valgkamp, og det eneste, I tør udmelde, er en 11 sider, ja, en 11 sider lang beskrivelse af de to kandidaters barndom og ungdom.

Det er simpelthen rystende sølle.