Læsetid: 5 min.

Læserne spørger: Jacob Bundsgaard

Jacob Bundsgaard besvarer læsernes spørgsmål
Jacob Bundsgaard. Ny socialdemokratisk borgmester i Aarhus efter Nicolai Wammen. Født 1972, aktiv i kommunalpolitik siden 2002. Gift og far til tre børn.

Jacob Bundsgaard. Ny socialdemokratisk borgmester i Aarhus efter Nicolai Wammen. Født 1972, aktiv i kommunalpolitik siden 2002. Gift og far til tre børn.

Martin Dam Kristensen

Moderne Tider
3. september 2011

Hvornår var du sidst på Aarhus Stadion og se AGF?

Jeg kommer jævnligt på stadion for at følge deres hjemmekampe. Sidst var mandag aften, hvor de slog Horsens 3-0 på udebane. Jan Trøjborg havde inviteret mig til Horsens, så det var en gavmild aften både af ham og Horsens hvor jeg nød at se Peter Graulund score sit superligamål nummer 100. AGF er byens hold og med Peter Graulund og Martin Jørgensen i topform tegner sæsonen rigtig spændende.

Hvad synes du om Aarhus' nye slogan?

Aarhus vil altid være smilets by, men når det er sagt, har Aarhus i en global verden brug for at profilere sig i udlandet for at kunne tiltrække internationale virksomheder og investeringer, studerende, forskere og højtkvalificeret arbejdskraft så vi er nødt til at tænke længere og tænke på engelsk.

Derfor har vi blandt andet i samarbejde med nogle af byens store virksomheder haft en lang og grundig proces for at analysere, hvordan vi bedst brander os internationalt. Resultatet er blevet 'Aarhus Danish for progress', og på linje med vores samarbejdspartnere synes jeg, det fungerer rigtig godt. Jeg noterer mig også med glæde, at flere virksomheder har taget positivt imod det og vil implementere det i deres markedsføring. I øvrigt synes jeg kritikken af ordet 'danish' er malplaceret, når man ved at 'danish' er et stærkt brand i udlandet. Ingen har mig bekendt sat spørgsmålstegn ved Danish Design, Danish Bacon, Danish Dynamite eller Danish Crown for den sags skyld.

Hvad synes du om Bazar Vest?

Bazar Vest er et godt eksempel på mangfoldigheden i Aarhus, og på hvordan vi kan berige hinanden og så er det et inspirerende og sjovt sted at købe ind.

Hvorfor skal Aarhus altid overdrive selvglæde med Store Robert og Olafur Eliasson?

Jeg er ikke enig med præmissen for spørgsmålet, for jeg mener ikke, vi overdriver selvglæden. Jeg kunne omvendt spørge, hvorfor vi ikke skulle være glade i Aarhus, når det f.eks. lykkes os at få opført et så storslået kunstværk som Your Rainbow Panorama af en stor international kunstner, når vi arrangerer en stor folkelig skulpturfestival som Sculpture by the Sea, som flere hundrede tusinde besøger, når store virksomheder som Vestas og Bestseller flytter hertil, når vores universitet får en flot international rating, eller når der står byggekraner overalt i byen, og vi er ved at opføre en helt ny og fantastisk bydel på vores bynære havnearealer?

Det går rigtig godt i Aarhus, og byen er beviseligt kommet bedre igennem den hidtidige økonomiske krise end de fleste andre, så vi har god grund til at glæde os.

I øvrigt glæder jeg mig også over, at det går godt i København, for hvis Danmark skal komme ud af den her krise, har vi brug for, at de største byer i landet skaber vækst og fremgang.

Du har tre små børn. Hvordan kombinerer du familie og karriere?

Nu har vi heldigvis kunnet øve os på at få det til at fungere i de år, hvor jeg har været rådmand, men jeg indrømmer: Det er svært at kombinere et job som borgmester i landets næststørste by med også at skulle være familiefar og ægtemand. Heldigvis er både min kone og jeg gode til at planlægge og strukturere vores tid, og jeg gør en dyd ud af ikke at lade min arbejdskalender fylde al min tid. Jeg prøver så vidt muligt at være hjemme mellem klokken 17 og 21, så vi kan spise sammen og holder som udgangspunkt fri om søndagen. Så må jeg også tilstå, at jeg lykkeligvis både har en enestående kone og nogle fantastiske børn.

Hvad vil du gøre ved højreekstremismen i Aarhus?

Det er vigtigt for mig at sige, at ekstremisme, uanset dens oprindelse, ikke er velkommen i Aarhus og det samlede byråd har taget skarpt afstand fra ekstremisme i enhver form! Når det så er sagt, er det vigtigt at holde fast i, at Aarhus Kommunes indsats må være af forebyggende karakter. Voldelige overfald eller lignende er en politimæssig opgave.

I regi af SSP-samarbejdet har Aarhus Kommune længe haft en bredspektret indsats rettet mod radikalisering af unge, hvad enten den er politisk eller religiøst motiveret, og vi har et forbilledligt samarbejde med Østjyllands Politi om indsatsen.

Siden 2007 har vi f.eks. sammen med Østjyllands Politi haft et særligt projekt netop med det fokus at forebygge radikalisering af unge under 18 år. Projektet har været en del af det eksisterende kriminalpræventive samarbejde mellem Aarhus Kommune og Østjyllands Politi. Og i november 2010 tog vi yderligere skridt til en afdækning af det højreekstremistiske miljø med henblik på fortsættelse af eksisterende og eventuel igangsættelse af nye forebyggende og indgribende tiltag.

Kampen mod ekstremisme er med andre ord et vigtigt indsatsområde for Aarhus Kommune og vil fortsat være det, for den er ikke acceptabel.

Hvilke særlige kvaliteter ser du ved Aarhus, og hvad du gerne opnå på kort og på langt sigt?

Som barnefødt og opvokset i Aarhus og nu som borgmester i byen synes jeg naturligvis, at Aarhus har utrolig mange kvaliteter. Det mest oplagte at nævne er selvfølgelig den nærhed, man har til skov og strand, uanset hvor man bor i byen og det er virkelig et privilegium for byen. Men som researchen til vores nye brand også peger på, så er Aarhus blandt andet unik ved at have en størrelse, så vi er store nok til at have tyngde og gennemslagskraft, men samtidig ikke større end at de fleste af de centrale aktører i byen kender og har tillid til hinanden og det er en utrolig styrke i forhold til at få ting til at lykkes, og giver byen et helt enestående samarbejdsklima.

På kort sigt er jeg mest optaget af, at bringe byen sikkert gennem den økonomiske krise som Danmark og dermed også Aarhus har oplevet de seneste år, og som desværre ser ud til at fortsætte et stykke tid endnu. Landets kommuner er under et stort økonomisk pres i de her år og det stiller hårde krav til vores prioriteringer, ikke mindst i vækstkommuner som Aarhus. Samtidig ved vi, at den demografiske udvikling gør, at vi bliver færre i den erhvervsdygtige alder, som kan bidrage aktivt til samfundet. Vi er derfor i de kommende år ganske enkelt nødt til at modernisere den offentlige sektor og tænke i nye, intelligente velfærds-løsninger som svar på både de svære økonomiske udfordringer og på de forandringer, der er i samfundet. Det er den udvikling af vores velfærd, jeg primært er optaget af på lang sigt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her