Læsetid: 5 min.

Læserne spørger: Johanne Schmidt-Nielsen

Johanne Schmidt-Nielsen besvarer læsernes spørgsmål
Johanne Schmidt-Nielsen. Politisk ordfører for Enhedslisten. Valgt til Folketinget første gang i 2007. Opnåede ved det seneste valg 47.000 personlige stemmer, en femtedel af Enhedslistens samlede stemmetal.

Johanne Schmidt-Nielsen. Politisk ordfører for Enhedslisten. Valgt til Folketinget første gang i 2007. Opnåede ved det seneste valg 47.000 personlige stemmer, en femtedel af Enhedslistens samlede stemmetal.

Jakob Dall

24. september 2011

Hvordan føles det, at så mange har stemt på dig og ikke på partiets politik?

Jeg har godt lagt mærke til, at nogle kommentatorer og journalister forsøger at skabe en historie om, at folk har sat kryds ved mig som person og ikke ved Enhedslistens politik. Jeg synes ærlig talt, det er at undervurdere vælgerne. De ting, jeg har sagt i valgkampen, er jo det, Enhedslisten mener og arbejder for.

Hvor adskiller Enhedslistens syv krav til regeringsgrundlaget sig nævneværdigt fra SF's politik og fra Fair Forandring?

Vi har blandt andet ønsket en bindende klimalov, der skal forpligte en regering til årlige CO2-reduktioner, bindende mål for mindre økonomisk ulighed, et stop for privatiseringer og en afskaffelse af pointsystemer. Både det blå og det, Socialdemokraterne og SF kalder rødt. Det er Enhedsliste-mærkesager, som (desværre!) ikke indgår i Fair Forandring. Vores liste over forandringer, vi vil arbejde for, er naturligvis betydeligt længere. Og forude venter finanslovsforhandlingerne. Dem ser vi frem til. Vi forventer ikke at få al vores politik igennem, men vi forventer indflydelse.

Er du kommunist?

Nej. Jeg er socialist.

I vil skabe 20.000 grønne job om året, hvad er det for job?

Vi vil for eksempel lave en fond, som kan give lavtforrentede lån til energirenoveringer. Det vil få rigtig mange bygningsarbejdere i arbejde. Vi har i øvrigt fremlagt en ambitiøs grøn jobplan, som du kan finde på vores hjemmeside.

Information omtalte spøgefuldt »det helt fladt strukturerede Enhedslisten, der kun har én kandidat, der siger noget«. Kan du selv se paradokset?

Egentlig ikke. Jeg er politisk ordfører, men det er altså ikke sådan, at jeg har siddet på vores gruppemøder de sidste par år og bestemt over Line Barfod, Frank Aaen og Per Clausen. Jeg synes, kollektiv ledelse er en god idé. Og nu, hvor vi er blevet flere, kommer man forhåbentlig også til at se flere af os i medierne. Og så lidt bonusinfo: Per Clausen var væsentligt oftere citeret i de skrevne medier sidste år, end jeg var.

Er det ikke snart på tide at få vore soldater hjem fra Centralasien?

Jo. Og så er det i øvrigt på tide, at Danmark igen bliver et foregangsland hvad angår menneskerettigheder. Tidligere var menneskerettigheder minimumstandarder, i dag er der noget, man bare lige skal leve op til. Og jeg ved godt, at vi er bedre til menneskerettigheder end mange andre. Men at andre gør det dårligere end os, er et usselt argument for selv at slække på kravene.

Når du er ude med en mand, kan du så bedst lide, at han betaler, at du betaler, eller at I deler lige over?

Jeg ved ikke helt, om jeg skal svare 'det rager ikke dig', eller at de bredeste skuldre skal bære det tungeste læs. Begge svar er korrekte.

Vil I kigge på SU'en til studerende i udlandet? Hvorfor kan man kun få fire års SU, når man tager ud? Er det ikke netop vigtigt for et lille land som Danmark, at unge rejser ud?

Jeg vidste faktisk ikke, at reglerne var sådan. Det vil jeg se nærmere på. For jo, det er vigtigt, at unge rejser ud og studerer. Af samme årsag har vi tænkt os at gøre, hvad vi kan, for at Socialdemokraterne og SF's plan om en såkaldt kandidatpant aldrig bliver til virkelighed. Og i øvrigt: Hvis man er bange for, at unge rejser ud af landet og aldrig kommer tilbage, ville det være klogt at fjerne 24-årsregel og tilknytningskrav.

Er der udsigt til, at Enhedslistens håbløst forældede partiprogram vil blive revideret og opdateret?

Jeg har sagt meget klart, at vores principprogram trænger til en gennemskrivning. Sproget hører til i en anden tid, og jeg oplever alt for ofte, at folk misforstår, hvad der står. For eksempel er det tilsyneladende uklart, at vi vil forandre samfundet ad demokratisk vej. Det er et problem, vi må tage alvorligt.

Hvordan har du det med at have snuppet så mange SF-vælgere, uden at folkesocialisterne er blevet tilsvarende styrket?

Alle partier er vel glade, når de går frem. Og jo større vi er, jo mere indflydelse får vi også - og jo flere er vi til at arbejde. De multinationale selskaber, Birthe Rønn og alle de andre afslører jo ikke sig selv! Men derudover har jeg faktisk mødt en del mennesker, der tidligere har stemt på Pia Kjærsgaard, men som i år har sat krydset ved Ø. Særligt arbejdsløse og førtidspensionister. Hvis tendensen holder stik, er det interessant. For i hele Europa har venstrefløjen - og især socialdemokraterne - jo mistet stemmer til det yderste højre. Jeg håber, vi er ved at knække koden.

Hvordan prioriterer I offentlig transport? - og skal den være gratis?

I nogle områder af Danmark har det faktisk vist sig, at det er dyrere at opretholde et billetsystem end at gøre transporten gratis. Det er meget muligt, at den model skal udbredes til flere steder. Men her og nu arbejder vi for at få sat prisen ned. Og på at udbyggede og forbedre den kollektive transport. Det er den bedste måde at flytte mennesker fra bilerne over i metro, tog og busser. I øvrigt siger det en del om de borgerlige modstandere af betalingsringen, at de er dybt forargede over, at folk skal betale for at transportere sig via egen bil på arbejde — mens de gennem 10 år har haft det helt fint med, at priserne på bus- og togbilletter er steget markant. Der er faktisk også mennesker, der tager toget og bussen på arbejde. Siden 1980 er et klippekort til tre zoner i København steget med 500 procent. Hvis en liter benzin var steget i samme tempo, ville den koste 27 kroner i dag.

Hvordan vil du sikre, at jeres syv krav bliver realiseret, og at de radikale ikke får for meget indflydelse, især på økonomien?

Det er ingen hemmelighed, at vi helst havde set et rent rødt flertal. Det havde gjort det betydeligt lettere at få vendt udviklingen i en mere solidarisk retning. Det har altid undret mig, at den menneskelighed, der kendetegner de radikales udlændingepolitik, slet ikke er til stede i deres syn på de arbejdsløse og de nedslidte. Men vi vil bruge vores mandater på at trække så langt til venstre som muligt. For eksempel i forbindelse med finanslovsforhandlingen.

Hvorfor er du egentlig ikke vegetar?

Fordi jeg rigtig godt kan lide bøf og spaghetti med kødsovs og frikadeller. Smørrebrød med ål er jeg til gengæld holdt op med at spise, efter jeg har læst i Information, at ålen er lige så truet som orangutangen! Men jeg er med på, at man ikke skal spise for mange bøffer. Danmark er et af de mest kødspisende folkefærd i verden. Hvis vi begyndte at behandle både klima og dyr ordentligt, ville det slet ikke kunne lade sig gøre at producere så store mængder kød.

Hvornår har du sidst været virkelig fuld?

Tror du, det er Se og Hør det her?

Serie

Seneste artikler

 • Læserne spørger: Morten Sabroe

  18. maj 2013
  »Kvindelige litteraturanmeldere, har jeg hørt, skulle være meget tørre. Det gælder også de mandlige. Jeg tror, det var sidste år, at nogle videnskabsfolk gav en mandlig anmelder snorkel og briller på og lagde ham i vandbad i en uge. Da de tog ham op, var han nøjagtig lige så tør, som da de lagde ham i ...«
 • Læserne spørger: Pablo Llambias

  2. marts 2013
  »Jeg tror ikke, at jeg ville blive skudt for mit første kritiske spørgsmål, men jeg ville helt sikkert få internettets kærlighed at føle. Dét er der ikke mange, der kan holde til i længden. Hvad stiller vi op med dén trussel?«
 • Læserne spørger: Carl Pedersen

  22. september 2012
  Carl Pedersen besvarer læsernes spørgsmål
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der kan ikke kommenteres

"Når du er ude med en mand, kan du så bedst lide, at han betaler, at du betaler, eller at I deler lige over?
...
Hvornår har du sidst været virkelig fuld?"

*suk* Ak ja, selv Information har nu endegyldigt påbegyndt degenereringsprocessen som alle dagblade efterhånden gennemgår.

Er det kun mig som gerne så et dansk svar på The Real News (http://therealnews.com) ?

Kære Johanne det er grusomt at putte levende grøntsager ned i kogende vand, bøfferne slår man da først ihjel :-)
Et idiotisk spørgsmål kræver et idiotisk svar - mænd, bøffer og alkohol, har Information ikke noget fornuftigt at tage sig til?

Maj-Britt Kent Hansen

Lad mig sige det sådan: Jeg kan dårligt forestille mig, at det er læserne, der har indsendt disse uinteressante spørgsmål til dette begavede folketingsmedlem, som heldigvis forstår at give svar på tiltale.

Forhåbentlig er indsendelsen af spørgsmål blevet varslet forbandet dårligt. Dette udvalg ligger så langt fra niveauet i avisens daglige kommentatorspor, at de må være udvalgt af avisen efter et besøg i en børnehave.