Læsetid 2 min.

Det er lidt som at være på stoffer

- ikke at jeg har prøvet det, siger Alberte Clement Meldal, vært på DR2's nye litteraturprogram
24. september 2011

Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse - og hvorfor?

Primo Levi's bøger om Auschwitz. Hvis dette er et menneske og Tøbruddet. De er den sandeste beskrivelse af 'det ubeskrivelige'. Levi forklarer, hvordan man kan dehumanisere mennesker, og ikke mindst hvordan dehumaniserede mennesker tænker og handler. Om internalisering af undertrykkelse og ydmygelse. De burde være pensum i et hvert menneskes liv, fordi faren for forbrydelser mod menneskeheden og folkemord er altid overhængende i den moderne verden.

Hvilken bog har haft størst betydning for dig - og hvorfor?

Herman Hesses Sol og Måne. Jeg læste den på flyet fra København til New York for mange år siden. Jeg græd (nej hulkede) hele vejen. Det var som at gennemleve hele livet på blot seks timer i store bølger af sanser, følelser og begær for så at ende ved døden. Bum! Jeg tror simpelthen, jeg indså, at jeg var dødelig.

Den værste bog, du har læst?

Bibelen. Det var en sand ørkenvandring, om man så må sige. Jeg udviklede en form for allergi over for den bog. I dag er jeg glødende ateist. Kort opsummeret så synes jeg, at Gud er barnlig, hævngerrig og selvretfærdig. Jesus er en grandios selvovervurderende narcissist med offermentalitet. Jeg åndede lettet op, da jeg endelig kom til Nietzsche!

Hvilken type læser er du?

Jeg kan lide at få noget, jeg ikke vidste, jeg ville have. F.eks. er det fedt at komme til et lånt sommerhus og så bare starte på reolen fra en ende af. Derudover har jeg altid lyst til at læse spritnye bøger, fordi de siger noget om den tid, vi lever i. Og jeg synes, det er spændende at læse /se/høre debatter om bøgerne. Mennesker skaber bøger, men bøger skaber jo også mennesker og samfund.

Hvornår læser du?

Det bedste - eller næstbedste - er at gå i seng kl. 20.30 med en god bog. Det ender godt nok altid med, at jeg falder i søvn med bogen i hovedet. De stærkeste læseoplevelser har jeg dog haft på ferier. F.eks. læste jeg Pesten og Den Fremmede af Albert Camus, da jeg rejste rundt i Algeriet. Bøgerne og landet skabte tilsammen en tredje virkelighedsdimension. Det var lidt som at være på stoffer (ikke at jeg har prøvet det), men det var fedt!

Bliv opdateret med nyt om disse emner

Træt af forstyrrende annoncer?

Få Information.dk uden annoncer for 20. kr. pr. måned

Køb

Er du abonnent? Så slipper du allerede for annoncer. Log ind her

Forsiden lige nu

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu