Interview
Læsetid: 5 min.

Marianne Jelved

»10 år uden indflydelse i Folketinget har været lærerigt,« siger Marianne Jelved, der aldrig har overvejet at blive SF'er: »Men jeg holder meget af dem ...«
Marianne Jelved. Tidligere radikal partileder, tidligere minister, tidligere statsministerkandidat. Medlem af Folketinget siden 1987.

Marianne Jelved. Tidligere radikal partileder, tidligere minister, tidligere statsministerkandidat. Medlem af Folketinget siden 1987.

Claus Bech Andersen

Moderne Tider
10. september 2011

Hvordan har du det med de radikales store fremgang efter et rigtig dårligt valg under din ledelse?

Jeg glæder mig da selvfølgelig over fremgangen og vil gerne minde dig om, at det sidste valg under min ledelse var 2005, hvor vi fik 17 mandater. I 2007 fik vi igen ni. Der var sket markante ændringer i sommeren 2007, da Naser Khader dannede sit nye parti. Det slog hårdt på os, og det har jeg da lært af.

Hvordan skal man som ung genfinde tiltroen til de danske politikere? De sidste år med VKO har smadret det, og jeg har svært ved at se, at alternativet er bedre.

Det vil være en fordel for en mere nuanceret debat om samfundets indretning, miljøets genrejsning, meningen med vores uddannelser m.m., at blokpolitik og kontraktpolitik erstattes af de samarbejdende partiers dialog med organisationer, frivillige foreninger, kommuner med flere om opgaverne i samfundet. Derfor er det godt at komme væk fra en blok, der med et lille flertal bestemmer rigtig meget uden at drøfte det med dem, der har skoen på og ved, hvor den trykker i den praktiske hverdag. Vi vil insistere på at afprøve viljen til et bredt samarbejde.

Hvad mener du om, at mange af jeres vælgere i virkeligheden gerne vil have 'blå' økonomisk politik og ikke kan se Thorning som den rette statsministerkandidat?

Jeg er ikke sikker på, at vores vælgere 'gerne vil' have 'blå' økonomisk politik. De vil have reformer, men dem har vi ikke haft så mange af på det økonomiske område. Vores vælgere er ikke for skattestoppet eller for, at der spares mere end fem milliarder kroner på uddannelse og forskning, og de mener, at der er ført en uansvarlig økonomisk politik under højkonjunkturen i 00'erne med ufinansierede skattelettelser og usunde stigninger på boligpriserne. Vores vælgere vil gerne have en ny politik og et nyt lederskab.

Giver det mest indflydelse at have giftet sig med rød blok på forhånd?

Det har vi heller ikke. Vi har holdt fast i vores egen politik. Det er mandaterne efter et valg og deres fordeling, der afgør ens indflydelse. S og SF må afgøre med sig selv, om de vil have os med i en regering. Hvis de vil, må de være forberedte på, at alle tre partier skal blive enige om en regerings politik. Det er sket før i historien, så hvis man vil, så kan man. Under alle omstændigheder vil vi pege på Helle Thorning-Schmidt. Der er brug for en ny politisk ledelse.

Hvordan har I det med at blive kaldt et borgerligt parti?

Som socialliberale er vi jo halvborgerlige, så det går nok.

Hvorfor vil I ikke være med til at beskatte nordsøolien mere, når nu både Ø, SF og S står klar?

Fordi vi holder de aftaler, vi indgår.

Vil I være med til at styrke musiklinjefaget. Og hvordan?

Vi overvejer, om vi skal kræve, at et læreruddannelsessted skal kunne oprette linjefag i de praktisk-musiske fag. Det er for få, der får linjefag i musik, så der skal ske ændringer. Ingen skole uden musik.

Har du et personligt forbillede?

Måske!

Har Margrethe Vestager større chance for at blive statsminister i år, end du havde, da du erklærede dit kandidatur?

Nej, det kræver nu som dengang 90 mandater.

Har Johanne Schmidt-Nielsen ikke ret i, at man skal stemme på hende, hvis man vil trække S-SF til venstre og på jer, hvis man vil til højre?

Venstre eller højre? Nu har højre i 10 år ført det, de tror, er venstrepolitik. Det er der ikke kommet ret meget godt ud af. Hvad med at stemme på os i midten, så vi kan få brede og holdbare løsnnger

Hvordan føltes transformationen fra radicool ved valget i 2005 til radi-ikke-længere-så-cool i tiden efter?

Det er ikke let at beskrive, så ... jeg afstår.

Hvilken politisk modstander har du haft størst respekt for?

Poul Schlüter, der kunne sætte sig ud over egne partiinteresser af hensyn til landet. Det viste han bl.a. ved sin håndtering af det nationale kompromis i 1992.

38.000 arbejdsløse står til at miste understøttelsen som følge af dagpengenedskæringen. Hvad skal de familier leve af?

Målet er at skabe nye virksomheder. Og det kan kun gå for langsomt.

Har det været kedeligt at være i Folketinget i 10 år uden indflydelse?

Nej, det har været lærerigt.

Tror du, at udlændingepolitik som det store slagnummer i dansk politik har spillet sin rolle?

Den vil stadig spille en rolle, men mange synes nok, at nu er det nok.

Er velfærdsstaten blevet mere eller mindre solidarisk i din tid som politiker?

Den er stadig solidarisk, men den er truet af individualisme og markedsgørelse, hvor mennesker vurderes ud fra deres økonomiske nytteværdi. Det slider på velfærden, og det er sporene af de små skridts politik (jævnfør Claus Hjort Frederiksen), som vi ikke har diskuteret grundigt for og imod.

Er det rigtig, at man mister forbindelsen til virkeligheden, når man arbejder fra Christiansborg?

Nej, selv på Christiansborg kan man ikke slippe for virkeligheden.

Hvad er det første, du vil lave om, hvis I får indflydelse efter valget?

Én person får ikke lov at bestemme, men hvis nu, så ville jeg afskaffe fattigdomsydelserne, pointsystemet ved familiesammenføring og ved tidsubegrænset ophold samt skattestoppet.

Har du nogensinde overvejet at blive SF'er?Nej, men jeg holder meget af dem.Er pressen blevet værre eller bedre med årene? Kan man som politiker bruge de danske intellektuelle til noget? Er der kommet for mange eksperter i medierne?

Pressen er blevet som et censorkorps, der giver eksaminanden karakter morgen, middag og aften; og de intellektuelle holder sig langt væk (desværre) mens de fleste eksperter er noget med økonomi. Så det kunne være meget bedre det hele.

Håber du inderst inde, at Naser Khader ikke bliver valgt ind i Folketinget denne gang?

Oprigtig talt mener jeg, at alle, der stiller op til valget, må have en fair valgkamp. Vælgerne bestemmer jo selv, hvor de sætter deres kryds.

Hvad er din største sejr som politiker. Og dit største nederlag?

Det kan jeg først svare på, når jeg ikke længere er politiker.

Næste uge:

Jesper Langballe

En af Dansk Folkepartis store profiler Jesper Langballe forlader Folketinget ved valget på torsdag.

Send dit spørgsmål senest tirsdag til

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her