Læsetid: 9 min.

Hun ville bare have ret til at rejse

Selv om Sozda Abdalla som statsløs havde retten på sin side, nægtede myndighederne gennem mere end to år at give hende et pas, så hun kunne komme ud at rejse. Hvad der begyndte som en fejl, udviklede sig til systematisk afvisning af en borgers retskrav
Retskrav. I mere end to år forklarer Sozda Abdalla forgæves de danske myndigheder, at hun er statsløs. Først da en avis henvender sig, får hun det pas, hun har retskrav på.

Retskrav. I mere end to år forklarer Sozda Abdalla forgæves de danske myndigheder, at hun er statsløs. Først da en avis henvender sig, får hun det pas, hun har retskrav på.

Sofie Amalie Klougart

29. oktober 2011

Det er april 2009: 20-årige Sozda Abdalla taber sit danske fremmedpas i S-toget mellem Hundige og København.

Hun ærgrer sig, men hun ved endnu ikke, hvor mange problemer, der venter forude.

Sozda har taget passet med ind til byen som billedlegitimation for at få et studiekort, da hun netop er begyndt på en uddannelse til klinikassistent på Tandlægehøjskolen. Det burde være en formsag for de danske myndigheder at udstede et nyt fremmedpas til hende. Som statsløs kan hun nemlig ikke få noget pas fra sit oprindelige hjemland, Syrien, og derfor har hun ret til at få et i Danmark.

Men det bliver alt andet end en formsag. I løbet af de næste måneder og år viser det sig, at hun som sagesløs borger står over for et system, der konsekvent træder hende under fode.

Det fremgår af dokumenterne i hendes sag, som Information har fået aktindsigt i. Dokumenter, som endnu en gang illustrerer, hvordan statsløse i Danmark bliver frataget basale rettigheder.

Det skyldes alt sammen, at Sozda er blandt de mange statsløse kurdere, der, som Information har afdækket, er blevet registreret som syriske statsborgere.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

Det er oprørende at læse ovenstående artikel.
Man glæder sig dobbelt over, at Integrationsministeriet er blevet nedlagt.
Man kunne så håbe på, at de berørte embedsmænd samtidig blev sparket ud af offentlig tjeneste, eller i det mindste opnoteret som uduelige; men det er nok for meget at bede om.

Det er mig stadig en gåde, hvorfor det hedder Udlændingeservice! Hvad består servicen af?

Bliver simpelthen så flintrende arrig når jeg læser sådan en artikel, fordi det stinker jo langt væk af et system, som tilsyneladende bevidst administrerer rundt om lovgivningen (igen!) og tilsyneladende slipper af sted med det. Embedsmændene er jo desværre nok fredet i klasse A, så reelt er det ingens ansvar. Jeg væmmes!!!

Det må være den onde selv, der er løs i det såkaldte udlændingeservice. Nedlæg det og afsked hele banden af sadister og psykopater.

Hvad består servicen af?
At servicere Dansk Folkeparti!

Man burde faktisk bryde alle principper og offentliggøre navene på de personer der har holdt dette cirkus kørende i årevis.

Med sådan en - desværre ikke enestående - historie, går tankerne til George Orwell og Franz Kafka.

Og hvilken satire: Udlændinge"service" ???

Lennart Kampmann

Staten er ikke folkets ven - staten skal holdes i stram snor for at personlige rettigheder ikke tilsidesættes.

Det budskab har dog svært ved at trænge igennem til dansk lønmodtager- og forbruger-mentalitet, hvor staten opfattes som ens ven og godgører.

Med venlig hilsen
Lennart

Frej Klem Thomsen

Jeg undres over om der virkelig kan være straffrihed for magtmisbrug og (antageligt) bevidst fejlforvaltning af denne karakter. Hvis embedsmænd udelukkende risikererer fyring eksisterer der ingen sanktioner så længe de ulovligheder de begår sker efter ministerens ønske. Det er jo indlysende uholdbart. En sag af denne type burde kunne meldes til politiet og rejses som en strafferetslig sag hvor det konkrete ansvar fastslås og de relevante personer idømmes fængsel. Hvis det virkelig ikke kan lade sig gøre, så trænger straffeloven til at blive udvidet. Kanske man skulle tippe den nye justitsminister...

Fantastisk beretning, - man tror næsten det er løgn, kan myndighederne virkelig være så tumpede og bruge så megen tid og papir på noget der er så indlysende?
Hvad med en person pr person, der altid følger sagen, så man blev fri for at den ene efter den anden der kun sætter sig ind i en lille bitte bid af sagen hver gang..
Måske skulle man ansætte nogle journalister, det ser ud som om de er bedre til at følge en sag grundigt!

@ Pia Qu;

Det system havde man i kommunerne førhen, hvor man havde én sagsbehandler der behandlede ALLE ens sager; vedr, arbejde, bolig, hjælp til enkeltydelser, ansøgning om pension, og meget, meget mere.
Så skete der nemlig sjældent fejl, da vedk. kendte deres klienters personlige forhold ret godt.

Dét var noget rigtig skidt!!
Det betød, at mange fik hvad de havde krav på, og dét måttes stoppes. Og blev effektivt stoppet!!

Forstår godt, set udfra et VKO-synspunkt, at man var nødt til at gøre også/især "servicen" for udlændinge så upersonlig som muligt, da det gjorde det nemmere for de enkelte medarbejdere at bryde alle moralske koder og vedtagne love.

Man måtte jo tage hensyn til medarbejderne, når de blev nødt til (tvunget) til at fejlbehandle personsager, og påtvinge i forvejen udsatte personer stor og ofte invaliderende gener. I år efter år efter år.

Håber i det mindste, at medarbejderne har værdsat denne gestus...

ØV!!

Niels G Madsen

Vi må simpelthen forlange at nogen i "Udlændingeservice" holdes ansvarlig for dette modbydelige svineri. Før det sker, kan ingen have tillid til staten. Personligt er det efterhånden min grundantagelse, at statslige organer er min fjende indtil det modsatte er bevist. Denne nødvendige antagelse ser jeg dog gerne i fremtiden modbevist, så jeg igen kan have en hvis grad af tillid til dem.

John Houbo Pedersen

Grundet administrationernes uduelighed, bevidst eller ej, er det tilrådeligt altid at økonomi til advokatbistand, forhåbentlig bliver det bedre!

Jette Abildgaard

Søren Lom,

Det med offentliggoerelsen af navnene paa disse korrupte sv......, er faktisk den bedste ide jeg laenge har hoert!!

Mareine Saberudo

Jeg har har kun en ting at sige: AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAARGH!
Ok lidt til så, offentliggør embedsfolkets navne offentliggør! lad dem ikke gemme sig bag papirbunkerne!
Jeg er ikke dansker men har boet mit halve liv der. heldigvis er jeg kun skandinav, og har tak gud ske lov aldrig været afhængig af et dansk pas. men helt ærligt man kan s'gu godt mærke det alligevel, det der med at man ikke hører rigtig til, uanset hvor hvid man er, hvor ren ens accent er, hvor meget man kan om bamse og kylling, slaget ved dybbøl og rend mig i nummeren . hvis man endelig skulle få en kompliment, er det sånoget som 'nåh men Mareine, du jo blevet dansker nu'. veeel, tjaaaeh. er det det, der skal til? kan jeg ikke nøjes med lidt stægt flæsk? persillesovsen er osse hjertlig velkommen det er kun en vej for danmark nu, og det er opad! unskyld, men jeg har venner der sidder i lignende situationer, så jeg blev en smule agiteret. men osse på Sozdas vegne, hun skal uddanne sig og finde sin vej i livet, ikke sloges med en forbandet papirmølle!

Anne Marie Pedersen

Jeg håber at nogen fortæller Sozda Abdalla og andre dårligt behandlede, at vi er nogen, som slet, slet ikke finder det i orden. Shame on you embedsfolk!!!

Det er til gengæld mega sejt, når nogen bliver ved med at kæmpe mod systemet og ikke bare tager et nej for et nej! Det håber jeg ligeledes at nogen fortæller Sozda Abdalla.

Forstå mig ret, det er på ingen måde et forsvar af embedsfolk i Udlændingeservice. Men med udgangspunkt i hvad jeg oplever til dagligt, påstår jeg at disse embedsfolk bliver desværre betragtet som ”helte” i en stor del af Danmark! Jeg tror at det er mange af os her der har brug for en ”reality check”.

Jette Abildgaard

Ivan Hansen,

Fakta Ivan er, at disse individder er SYGE og mangler hjaelp...UANSET hvor mange Danskere der ser dem som 'helte'!???

Er det 'helte-agtigt' at oedelaegge mennesker?? Ja...i Danmarks offentlige og statslige regi er det sgu sikkert :(:(

Fy for satan!!

Jeg kan godt huske da jeg fik problem med Udlænding"service" to år siden.

De bad mig om at sende et par dokumenter relateret til min udstationering i Norge (det som giver problem med min opholdstilaldelse i Danmark), og de blev bare ved med at spørge hvornår jeg først rejste til Norge når datoerne og alle informationen stod allerede på dokumenterne som jeg har sendt.

Det er rigtigt hvad I har sagt her. Dem som arbejder i Udlændingeservice er ingen andre end sadister og psykopater, og nogle retarder, det er

John Vedsegaard

Utroligt så mange timer der er blevet brugt på den sag.
Man kunne da bare have givet hende det pas tilbage der var bortkommet, lige som alle andre kan få deres pas tilbage.

Vi taler jo ikke om en dybt kriminel, men om et menneske som prøver at skabe sig et liv - der er da forskel.

@ Ivan Hansen:

Jeg forstår ikke helt din kommentar...?

Du vil ikke, at vi skal tro, at du forsvarer embedsmændende...?
Men alligevel mener du, at nogle "her" har brug for et realitycheck...?

Ét med, at mange i DK anser disse embedsmænd og ministerierne, samt VKO regeringen der mulig gjorde (el. direkte befalede) disse ulovligheder for "helt-agtige".

For det ér jo desværre den stigende og åbenlyse tendens/praksis vi har set gennem de sidste 10 år ísær.

Men det lyder godt nok som om, at du med "her" mener, at det er noget vi (der har kommenteret dette her i Information) har overset, eller hvordan mener du, at vi "her" trænger til et realitycheck?

Hmmm....

@ Pia Konstmann

Min kommentar var i forbindelse med forslaget om at offentliggøre disse embedsfolks navne. Hvad nytter det at offentliggøre deres navne når en stor del af offentligheden i Danmark ser dem som helte?

Disse embedsfolk kommer ikke fra det blå luft, men de er en del af det danske samfund. Racisme er meget mere institutionaliseret og udbredt i det danske samfund end man ønsker at indrømme. Holdninger og handlinger, som man ikke tolererer i mange andre vestlige lande, er ganske almindelige i Danmark.

Christian Olesen

Uden tvivl endnu et eksempel på den bevidste chikane fra den tidligere regerings side. Godt at der nu bliver ryddet op. Det lyder til at der er nogle embedsmænd, som er modne til spændende arkiveringsopgaver frem til pensionsalderen. Embedsmandsansvar er de i hvertfald ikke i stand til at bestride!!