Nyhed
Læsetid: 6 min.

Det er først nu, det bliver alvor

Thor Möger Pedersen er Danmarks yngste minister nogensinde og skal fremover styre statskassen i et presset samarbejde med de radikale og Socialdemokraterne. Han er blevet kaldt et politisk og strategisk naturtalent – et kritisk bagland oplever ham mere som en, der splitter mere, end han samler
Klar til magten? Hvis man ikke kan følge hans ræsonnementer, bliver han frustreret. Han vil gerne have, at folk tænker ligesom ham. Og så virker det ikke til, at han helt har overvejet, hvad SF vil med magten, siger en kilde der var tæt på regeringsforhandlingerne.

Klar til magten? Hvis man ikke kan følge hans ræsonnementer, bliver han frustreret. Han vil gerne have, at folk tænker ligesom ham. Og så virker det ikke til, at han helt har overvejet, hvad SF vil med magten, siger en kilde der var tæt på regeringsforhandlingerne.

Moderne Tider
8. oktober 2011

Trods sine kun 26 år er landets nye skatteminister mere end blot ét af sit partis unge håb. Han er kaldt chefarkitekten bag indfrielsen af SF's livslange drøm: regeringsdeltagelse. I dag er han den yngste nogensinde til at passe det mest voksenklingende job: skatteministerens.

For kort tid siden kunne han i utvetydige vendinger fortælle, at der kun findes 'to veje i dansk politik': den borgerlige, der forgylder de rigeste, og den røde blok, som hellere vil indføre millionærskat. Som nyudnævnt minister aflyser han beskatning af bankerne og taler om lettelser af topskatten.

Mange giver ham en stor del af æren for, at SF nu sidder i regering, ligesom pressen har døbt ham komet, chefstrateg og naturtalent. Imens er utilfredsheden ulmet på partiets venstrefløj. Her er opfattelsen, at hans politiske og strategiske snilde er overdrevet, og at SF's syv tabte mandater ved valget er tegn på, at den midtsøgende linje har fejlet. I dag skal SF evaluere valgkampen, og her forventes han og resten af ledelsen at blive mødt med hård kritik. Tumulten var til at føle på allerede i den forgangne uge, hvor skatteministeren blev kritiseret for også at sidde som næstformand i SF, indtil han trak sig fra denne post.

Den dygtigste

Ingen tvivler dog på, at den nyudnævnte skatteminister er yderst energisk. Da han og kæresten Nanna Westerby købte et rækkehus i Vanløse i år, knoklede Thor Möger Pedersen med at sætte det i stand.

»Hvis vi skal have ordnet noget i haven eller huset, så gør han det. Mange andre kan ikke få deres kæreste til at lette sig fra stolen, jeg bliver nødt til at bede Thor om at sætte sig ned og slappe af. Han stopper ikke, før han segner,« siger Nanna Westerby, der er tidligere medlem af SF's folketingsgruppe og blandt andet har siddet som formand for boligudvalget.

Professionelt er han også kendt for at være særdeles arbejdsom. Han var en af hovedkræfterne bag planerne Fair Løsning og Fair Forandring, og han var blot i starten af 20'erne, da han som kampagnekoordinator var med til at sikre en fordobling af partiets mandater under valget i 2007.

Det er energien og ambitionerne, der har ført ham frem i det nye regeringsparti, vurderer politisk kommentator Hans Engell.

»Jeg var ikke sikker på, at han ville blive skatteminister, men nu er han kommet ind i magtens allerinderste cirkel,« siger Hans Engell og sigter her til Thor Möger Pedersens rolle som medlem af regeringens koordinationsudvalg.

»Hans placering i udvalget ser jeg som udtryk for, at når Villy Søvndal som udenrigsminister ofte vil være forhindret i at deltage, så kan Thor Möger træde til. Det betyder, at han sandsynligvis ofte vil komme til at bære de store politiske afgørelser,« siger Hans Engell.

Villys wonderboy

For godt nok er Thor Möger Pedersen forbløffende ung, men han er valgt, fordi han er den dygtigste, mener Hans Engell.

»Han er Villy Søvndals wonderboy, som kan meget af det, Villy ikke selv mestrer særlig godt. Thor Möger er god til tal, til at tænke i modeller og finde løsninger og kompromiser. Du kan finde mange politiske talenter, der har forstand på meget, men talknusere er en sjælden og efterspurgt vare,« siger han.

Netop skattepolitikken vil blive et svært område at balancere mellem regeringspartierne, mener Kasper Bjering Jensen, der er medlem af SF's landsledelse og mangeårig ven af Thor Möger Pedersen.

»Meget tyder på, at Thor kommer til at få tæsk i sin nye position. Det kræver sin mand at hoppe ind i slagsmålet, men han ved, hvor man skal slå til, hvor man rammer bedst, og han kan selv tage de slag, han skal have,« siger Bjering Jensen.

Den nye skatteminister er vokset op i bofællesskabet Trudeslund i Birkerød. Her gik han til fodbold i klubben Skjold og var engageret i teatertruppen Limenas. I Trudeslund mødtes familierne over aftensmaden i fælleshuset, og Thor Möger Pedersen fik lejlighed til at diskutere hen over fællesspisningen.

Hans mor, Janne Gry Poulsen, er chef for national afdeling i Røde Kors, og hans far, Torben Möger Pedersen, er direktør i PensionDanmark. I barndommens bofællesskab var han omgivet af politisk orienterede og veluddannede mennesker. Blandt andre den tidligere socialdemokratiske skatteminister Carsten Koch, hvis job Thor Möger Pedersen allerede som dreng fandt interessant.

Står til faglige hug

På skiferier i 80'erne trak Carsten Koch en lille Thor Möger Pedersen rundt i pulk, og siden er de blevet skatteministre i hver deres socialdemokratisk ledede regering. Carsten Koch, der i dag er formand for Beskæftigelsesrådet, husker ham som en særdeles opvakt dreng. Udnævnelsen af den unge minister kom dog bag på Koch, der tror, at Thor Möger Pedersen risikerer at få hug for sin korte politiske erfaring.

»Om han vil kunne overbevise en samling skeptiske skatterevisorer med korslagte arme, er et godt spørgsmål. Det er nogle hårde gutter. De har respekt for folk, der fagligt kan matche dem, og sådan opfatter de næppe en 26-årig stud.scient.pol. Men der må han bare vise intellektuel overlegenhed i diskussionerne,« siger Carsten Koch.

Også Thor Möger Pedersens gamle matematiklærer på Frederiksborg Gymnasium, Orla Petersen, husker ham som en kvik elev.

»Selvom han var sproglig student, var han en af klassens bedste til matematik. Han klarede andengradsligningerne til eksamen, dog mest på baggrund af at have læst op inden, for han havde vist ikke så meget tid til det undervejs,« mindes Orla Petersen.

Han husker, at han til sin egen irritation noterede, at Thor Möger Pedersen ikke gik så meget op i, om stolene blev sat op på bordene efter timerne. Elevrådsformanden var mere optaget af elevbevægelsens kampe.

Økologiske hakkebøffer

I dag er kampzonen også flyttet hjem i rækkehuset i Vanløse, hvor Thor Möger Pedersen har faste principper for opdragelsen af datteren Björg på 14 måneder. Blandt andet om madvaner og sukkerindtag. Da datteren i foråret faldt og slog læben, så det blødte, fik hun en is som trøst og smertedæmper. Det gik ham på i lang tid, fortæller kæresten Nanna Westerby.

»Thor har et meget bestemt forhold til mad og sukker. Vi har ikke praktiseret økologi så meget herhjemme tidligere, men nu hvor vi har fået en datter, er Thor meget principfast om, at alt fra hakkebøffer til tøj skal være økologisk,« siger hun.

På hjemmefronten går den unge minister for at være nærmest konfliktsky, mens det er et andet billede, der tegner sig i partiet, hvor han er kendt for sit temperament.

Thor har svaret

Det har flere i partiet fået at føle. En kilde fra SF-baglandet sætter spørgsmålstegn ved hans strategiske begavelse og vurderer at hans linje har betydet, at SF er gået syv mandater tilbage:

»Han er dygtig til at bygge sig selv op om som image. Alle snakker om talentet og kometen, men få kender egentlig til det. Han er god til at være der, hvor tingene sker,« siger kilden og fortsætter:

»Men han kan virke meget arrogant og til møder hævde, at 'det virker, som om du ikke forstår, hvad der bliver sagt'. Det handler altid om, at andre ikke forstår, mens Thor har svaret.«

En anden kilde tæt på forhandlingerne om regeringsgrundlaget påpeger, at Thor Möger Pedersen er godt begavet og analytisk stærk, men også en kyniker, der er parat til at tilsidesætte politik for strategi:

»Han er utålmodig og indrømmer ikke fejl. Hvis man ikke kan følge hans ræsonnementer, bliver han frustreret. Han vil gerne have, at folk tænker ligesom ham. Og så virker det ikke til, at han helt har overvejet, hvad SF vil med magten. Det er en naivitet, hvor magten bliver et mål i sig selv.«

Også Hans Engell genkender samme naivitet:

»Han kan være lige lovlig kålhøgen og naiv i sine forestillinger om, hvad der kan lade sig gøre i en regeringsposition som mindretal. Og så har han været arrogant over for en række folk i S og SF, og det har de noteret. Så han har nogle anmærkninger i karakterbogen, og derfor er det ikke sikkert, at han lige står over for at skulle være Villys arvtager.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Et lille citat om madvaner og sukker...

"Blandt andet om madvaner og sukkerindtag. Da datteren i foråret faldt og slog læben, så det blødte, fik hun en is som trøst og smertedæmper. Det gik ham på i lang tid, fortæller kæresten Nanna Westerby."

Is er faktisk rigtig godt som smerte-dæmper; tandlæger anbefaler det når man har fået en operation i kæben eller i en af sine tænder...eller får lavet noget ordentligt...

Og dette her mine damer og herrer er præcis det som kommissærer er lavet af; principperne for princippets egen skyld. Ikke at ville indse og erkende egne fejl, men altid søge fejlene i andre.

I virkeligheden tror jeg at denne person, Thor Möger, er et magt-menneske, som ikke mente, han kunne klare cuttet hos f.eks. Venstre eller Socialdemokratiet, men som så mente, han godt kunne blive SF'er. Og dermed stige i graderne.

Lige fra SF's start i 1958-1960 har Socialdemokratiet ønsket at opsluge SF; dette sker snart, tror jeg. Og Thor har været førende i denne strategi, denne taktik, set fra SF's side. Hele denne taktik fra Søvndals og Mögers side viste sig nu at være ---- forkert. SF tabte 7 mandater.....

Og så er jge bekymret for hans ungdom, hvilke politiske resultater har han opnået, hvilke politiske kampe har han kæmpet og vundet? I virkeligheden? Ikke i SF, men i virkeligheden. Ingen. Overhovedet.
Man kan godt have en masse erfaring selvom man kun er 26 eller 28 eller 31; det er altså noget at være minister end at sidde som menigt folketingsmedlem.

Og han kommer helt sikkert til kort i diskussionerne med 50-årige skatterådgivere og revisorer....

Tja - rød blok kastede sig frådede over VKO´s skatteminister fordi han ikke havde nogen uddannelse men "kun" erhvervserfaring. Thor har ingen af delene ? hykleriet har nået nye højder på venstrefløjen

Jeg har aldrig kastet mig frådende over troels lund poulsen, blot påpeget at manden ikke havde færdi-g-gjort sin uddannelse, fordi hans medlems-skab af folketinget kom i vejen. Dernæst havde manden faktisk siddet i folketinget i 5 eller 6 år, før han blev udnævnt til minister.

Thor M. har hverken uddannelse, eller siddet i folketinget i 5-6 år; en ting er teroi, en anden ting er altså den praktiske erfaring udi politikken.

OMG - en halvstuderet gymnasieelev med 684 stemmer - som om det ikke var ringe nok i forvejen!?

Morten Kjeldgaard

Jae, nu er Thor blevet en rigtig magthund. Det skal blive interessant at se om han kan bide fra sig, eller om han nøjes med at snuse de andre i røven.

Kristian Schrøder

Denne fuldstændigt pinlige kommentartråd (tråd!) må simpelthen hæve sig en smule over "eb.nationen!.dk"-niveau. Det er pinligt - for alle!

Nej, man kan kritisere Thor Möger Pedersen alt det man vil, og gud, der er grund til det. Han har indtil videre kun vist sig fra sin strengt pragmatiske side, og jeg indrømmer gerne at mit indtryk af ham er lignende; stram, kalkulerende og ligefrem opportunisktisk.

Men alle jeg har mødt (fra begge fløje) har en ganske anden opfattelse. Hvad man så end ellers vil mene, så er han uhyggeligt intelligent og modtagende. At høj intelligens koblet med pragmatisme burde skræmme alle er sandt, men vi burde dog glæde os over at der langt om længe er kommet personligheder til venstrefløjen.
Et helt hold Morten Bødskover, Heller og Villyer er jo at give op på forhånd. Möger Pedersen er måske nok giftig, men ikke fordummende,

Jeg tror faktisk knægten vil gøre det godt, og jo større modstand, jo mere tror jeg på det.

Kristian Schrøder

"Hvad man så end ellers vil mene, så er han (tilsyneladene) uhyggeligt intelligent og modtagende."

Hvilken politiker med indflydelse er ikke pragmatisk?

Lars Kristensen

Ja, jeg er også spændt på, hvad den kære Hr. Skatteminister Thor Möger Pedersen har tænkt sig at få de andre med på, når der skal laves en skattereform.

En reform handler jo om at lave om på noget, der ikke har fungeret tilfredsstillende og det må jeg sige, at det skattesystem vi i dag roder med, i årtier ikke har gjort.

Den forrige regering havde også en skattereform, men kørte videre med samme skattesystem. Ingen nytænkning, blot en ændring af procentsatserne. Det er jo ikke en reform, men kun en justering.

Skal vi have en skattereform, så skal skattesystemet lægges helt om.

Den sidste ægte skattereform der blev gennemført, var dengang der blev indført kildeskat, hvor man gik fra at betale skat efterfølgende til at betale skat forud.

Morten Kjeldgaard

Gaspard Winckler skriver:

Men alle jeg har mødt (fra begge fløje) har en ganske anden opfattelse. Hvad man så end ellers vil mene, så er han uhyggeligt intelligent og modtagende.

Nåååårhh, jamen så stopper al diskussion. Gaspard har talt. Vi andre er jo bare nogen sølle EB-nationen idioter over for hvem man ikke behøver argumentere fornuftigt. Det er nok at udstede paroler. Vi bukker og takker ydmygt.

Jowda, man kan have sine tvivl om, at den unge mand ikke er opmærksom på den erfaringsmasse, som han rent ud sagt ikke foreløbigt er i besiddelse af. Men hvor man førhen i forhold til SF ville dispensere for forholdet, er jeg nok osse' tilbøjelig til at hælde til den opfattelse, at SF's cristiansborgledelse har begået en brøler med den 26-årige. SF har såmænd problemer nok med at rende fra løfterne, ikke kun i valgkampen, men især fra oppositions-perioden.

Det drejer sig om løfterne om tilbageruldningerne og undersøgelserne omkring den forrige regerings udenrigsforhold først og fremmest. Men der kan jo komme flere forhold, som SF's ledelse kan have sine svære problemer med.

Så når man betragter vægten af denne unge mand i politisk regis, må man nødvendigvis erkende, at have med et ubeskrevet blad at gøre. Men tillige at vægten af oprydningen efter den forrige regering ikke er indløst med hans opdukken. Han er hverken skarp nok eller pludselig nok. Han er lærling i offentlighedens optik. Og i samme optik derfor heller ikke nogen genial løsning på problematikker, som har samme karakter, som før valget.

Ovevejer man sit mandat under eller efter valget er SF dermed i en gevaldig storm med satsningen på så ung en profil. Man kán nemlig ikke opfatte ham ham som komet, idet han ikke foreløbigt har præsteret andet end sin vijle til magt. Og det kan snildt give anledning til bagslag. SF er ikke tilstrækkelig genkendelig i øjeblikket, og må derfor akceptere, at offentligheden i mangel på tydelige pejlemærker danner sig sin egen mening. Én af dem er, at den unge mands position ike står i forhold til hans erfaringsmasse. Så enkelt kan det såmænd siges, SF...

Med venlig hilsen

Befriende med en arrogant satan på venstrefløjen ---- han vil få mange tærsk undervejes og vil helt sikkert blive mere rund med alderen.

Alle forældre ved, at en alt for religiøs tilgang til, at ens børn ikke må spise slik og kun skal gå med økologisk undertøj aldrig holder på lang bane ---- klip en hæl og hug en tå, vil også være en logik som konfirmanden her vil lære......

I øvrigt forstår jeg ikke, at det kan blive en ulempe at være begavet og arbejdsom ----i gamle dage var det et hæderstegn ---go for it Töger

Havde man hellere set endnu en helstuderet DJØF'er i mellem 40 og 60 på posten?

Nu har der mig bekendt ikke siddet mange forhv. arbejdere i Folketinget for SF siden Lilli Gyldenkilde, så det er vel heller ikke det der er problemet.

Men noget er der helt åbenlyst galt. Måske er det det med fornyelsen?

Thor lyder pisseirriterende, men det er flertallet af vore politikere offentligt. Om han forstår at samarbejde og få tingene til at ske er en helt anden sag, men har har jo et helt ministerium til at ordne al det praktiske. Jeg er ikke så nervøs over alder og erfaring, hverken når han har "for lidt" eller andre for meget. Lad os nu lige se om han når at udrette noget.

Og stemmetal - tjah, det er jo i høj grad noget partierne styrer internt, om det er muligt at blive valgt, og hvor mange parti-stemmer der er mulige i kredsen. Men det er generelt en uskik at fordele ministerposterne til hvem der tilfældigvis blev valgt ind. Selv i partier uden voldsom topstyring af kandidat-udbuddet, kan tilfældigheder være nådesløse.

Hvis vælgerne ikke har lyst til at vælge en faglig kompetent mand, men foretrækker en karlsmart, er det op til partiet, at vælge den kloge mand som minister alligevel. Fx står de radikale med en folketingsgruppe, der er helt nye på posterne. Ministrene fra Folketinget burde i øvrigt generelt søge orlov, så deres suppleanter overtog arbejdet i Folketinget for dem - som det da også er sket af og til.

steffen pedersen

Det virker som om hans største fordel lige p. t. er at han kun kan overraske posetivt.

At vælge en person til at værre minister, som ingen erfaring har for det felt som han skal varetage, er simpelhed noget sjusk, især når man tænker på at SF har udpeget en, som end ikke blev valgt til folketinget. Der må da i SF rækker, eller blandt SF sympatisører findes folk der har brugbar erfaring med skattesystemet. Man henter normalt kun en person ind udefra, hvis denne person indeholder nogle helt specielle kompetencer, som fx da Lars Løkke, hentede Lykke Friis ind til at blive klima- og energiminister

En anden brøler SF har præsteret, er at udpege en gravid til at værre minister, det må da værre en joke sætte Astrid Krag, som i øvrigt med sine 28 år, er den næst yngste minister, til at værre minister for sundhed og forebyggelse. Som med 72 000 medarbejder i sundhedssystemet, er den person der har ansvaret for allerflest personer, og indenfor ganske få måneder går hun så på barsel. Det virker som om SF er ligeglade med sundhedssystem.

Det er helt fint at SF vil havde at hun skal værre minister, men de kunne jo lave en minister rokade om et år, hvor hun kunne få en plads.

Jeppe Brogård

SF er siden 2007 ændret fra at være et halvrespekteret protestparti til at levere en af de centrale ledelsesstrukturer i Danmark.

Det er en meget speciel udvikling, som dels er meget hurtig og dels kræver en del centralisme.

SF har valgt at bevare sit kendemærke, den interne basisdemokratiske pluralisme. Det sker i erkendelse af, at det er en uhyre produktiv organisationsform.

Begge dele er klare bedrifter. Den første fortrænger nogle andre ledelsesstrukturer. Det er de selvfølgelig kede af. Deres reaktion er desværre ikke klædelig for et demokrati.

Thor har aktier i det hele og en af de få, som kender partiets medlemmer og holdninger - og samtidig har forhandlet med S og R. Han vil blive en dygtig skatteminister også. Stol på det :)

Denne debat er et godt eksempel på hvorfor VKO fik lov til at sidde ved magten i 10 år. Støt nu op om den nye regering i selv har været med til at vælge og lad tvivlen komme dem til gode. Nok har de ikke 90 mandater, men det kan om noget kun blive bedre end det vi oplevede under VKO.

- og er der helt ærligt nogen der tvivler på om Thor Möger Pedersen er et bedre alternativ end Troels Lund Poulsen?

Lars Peter Simonsen

Det er under alle omstændigheder godt at få intelligente folk frem i lyset, specielt efter 10 år med VKO, her har regeringen ikke ligefrem været sammensat af lysende begavelser...

Når SF nu har fået ministerposter er det selvfølgelig fuldkommen på sin plads at man også leverer nogle øretæver til disse fra Informations læserskare.
Jeg kunne dog ønske mig at man afholdt sig fra at dadle partiet for det forhold at der siden 1968 har været et solidt borgerligt flertal i folketinget. At påpege manglende erfaringer hos en 26-årig er simpelthen direkte fladpandet. der er faktisk kun 2 ministre med ministererfaring i regeringen.
Debatniveauet udtrykker en katastrofal naivisme hos flere debatdeltagere.
Jeg ihukommer debatten da SF stod til 30 mandater og Villy Søvndal var den populæreste partileder i landet : Den var HELT GAL - populismen var gået grassat. Nu har Villy så leveret varen og mistet 7 mandater : de er HELT GAL........ (fortsæt selv)