Nyhed
Læsetid: 8 min.

Krigszonen i forstaden

Det er korruptionsanklagede socialdemokrater, rockere, bandekrig, arbejdsløshed, drive-by shooting og børn, der ikke må lege på gaden efter mørkets frembrud. Den sjællandske købstad Køge er blevet symbol på og centrum for den kriminelle underverdens voldelige opgør. Bandekrigen er rykket til forstaden
Brændt af. Vi har selv haft indbrud i vores kælderrum, og nede for enden af vejen ligger en afbrændt bil. Det er sikkert også banderne, der har gjort det, siger Lise, der har boet i Ellemarken i mange år.

Brændt af. Vi har selv haft indbrud i vores kælderrum, og nede for enden af vejen ligger en afbrændt bil. Det er sikkert også banderne, der har gjort det, siger Lise, der har boet i Ellemarken i mange år.

Sofie Amalie Klougart

Moderne Tider
8. oktober 2011

Hvis Bilal møder en gruppe unge bandemedlemmer på gaden, kan han være helt sikker på, at han som minimum skal svare på et par spørgsmål, før de giver ham lov til at gå videre.

»Nogle gange skal man også kysse deres sko, før man får lov til at gå. Det er totalt plat.«

Bilal er 16 år og sidder i S-toget på vej til Brøndby Strand, hvor han er opvokset.

I togkupéen peger han op på oversigten over de stationer, linje E standser ved, inden det når endestationen i Køge. Bilal bruger køreplanen til at illustrere, hvordan rockerne og banderne på Vestegnen har grupperet sig.

»I Ishøj er der mange fra Bandidos, der holder til. I Hundige og Greve er det Bloodz, og i Ølby og Køge er der flest fra Black Cobra,« fortæller han.

Bloodz og Black Cobra er navnene på to bander, der bekriger hinanden i forstæderne syd for København, og som inden for det sidste halvandet års tid har indtaget Køge. Begge banders medlemstal vokser støt ligesom antallet af overfald, drab og skyderier i de boligkvarterer, hvor de holder til.

Drive-by shooting

Opgøret mellem Bloodz og Black Cobra i Køge handler angiveligt ikke om salg af stoffer eller det lokale hashmarked, men tager udgangspunkt i et personligt opgør. I midten af april sidste år blev 22-årige Thimo Zevenbergen skudt og dræbt, da han sad i en bil, der holdt parkeret foran en lejlighed på Nylandsvej i Køge. Nylandsvej ligger i den nordlige del af Køge, hvor Bloodz holder til, men Thimo Zevenbergen var ikke selv medlem af Bloodz. Det troede medlemmerne af Black Cobra formentligt, da de kørte forbi og ramte ham med adskillige skud i ryggen. Drabet gjorde medlemmerne af Bloodz rasende, og nu går de angiveligt efter at slå lederen af Black Cobra ihjel. Sidste gang de forsøgte, var i begyndelsen af september, da Black Cobras leder og et andet medlem af banden blev ramt af skud fra en bil. De to mænd på 20 og 22 år blev alvorligt sårede, men overlevede.

Omtale giver respekt

Det var langtfra første gang, at lederen af Black Cobra var i livsfare. Forud for drabsforsøget i september er han flere gang blevet overfaldet, stukket ned og skudt på, og hver gang er han sluppet med livet i behold.

Efter det sidste drabsforsøg gik der kun et døgn, før bandelederen angiveligt havde rejst sig fra hospitalssengen, hevet sit drop ud af armen og igen stod på torvet i Køge med sine venner.

Den historie ville politiet dog ikke have ud. For de mange drabsforsøg har formået at give Black Cobras bandeleder en mytisk status, som en urørlig leder, der overlever gang på gang. Og hvis den slags historier slipper ud, kan det styrke hans position som bandeleder. Det fortæller Pia Borg, som er koordinator for SSP, samarbejdet mellem skolerne, de sociale myndigheder og politiet i Køge.

»Hver gang medierne skrive om bandemedlemmerne, opnår de anerkendelse og respekt i de kredse, de færdes i. Hvis nogle medlemmer af den ene bande får lov til at udtale sig til medierne, giver det den anden bande en anledning til at være på krigsstien. Derfor har medierne et stort ansvar for, at kriminaliteten bliver blæst ud af proportioner,« siger hun.

Pia Borg vil ikke hindre medierne i at skrive om sagerne, men hun vil gerne opfordre til, at dyrkelsen af banderne ikke tager overhånd i de alvorlige sager, der eksempelvis handler om drabsforsøg.

»Bandekriminalitet skal på mediefronten håndteres på samme måde, som vi håndterer graffiti — det bliver malet over, og så lader vi som ingenting. Det er det samme med banderne. De skal ties ihjel«.

Et af de kvarterer, som ifølge kommunen er hårdest ramt af bandekriminalitet, er boligkvarteret Ellemarken. Området ligger i Køges midtby og består af elleve etagehuse, der ligger på rad og række omringet af græsarealer og træer. Det er mellem husene på de smalle stiger, at mange af banderne holder til. Det fortæller et forældrepar, som bor i en af kvarterets boligblokke.

Parret er midt i 30'erne og har forbudt sine to døtre på 12 og 14 år at lege andre steder end lige uden for den blok, familien selv bor i.

»Banderne gemmer sig i hjørnerne, og hvis politiet kommer, stikker de af via det stisystem, som løber bag blokkene,« fortæller pigernes far, der ligesom resten af familien gerne vil være anonym. De vil ikke blandes mere ind i bandekonflikten, end de allerede er.

Den 14-årige datter fortæller, at hun går i klasse med en dreng, hvis storebror er med i en af banderne. I hendes klasse går også lillesøsteren til en pige, der blev ramt af et skud i halsen, da hun gik rundt i boligkvarteret tidligere på året. Den 15-årige pige overlevede, men skyderiet har gjort mange beboere bekymrede, forklarer faren til de to døtre.

»Episoden viser, at man desværre også er udsat, selv om man bare kender nogle af bandemedlemmerne«.

Omringet og truet

Foran en af boligblokkene går Amalie på 15 år rundt sammen med sin lillebror Kasper på otte.

De må heller ikke opholde sig i på græsarealerne omkring boligblokkene efter kl. 21 på grund af banderne. Amalie har selv oplevet at blive omringet af nogle bandemedlemmer, da hun kom gående på vej fra stationen til midtbyen.

Hun havde gjort sig uvenner med en dreng, der havde været kæreste med hendes kusine, og drengen viste sig at være venner med nogle bandemedlemmer. Amalie er ret sikker, at de kom fra Black Cobra

»De sagde, jeg skulle holde mig væk fra Køge, men det er lidt svært, for jeg bor her jo. Heldigvis kom der en mand, der greb fat i dem og sagde, de skulle lade være. Så gik de. Det var ret ubehageligt,« fortæller hun. Amalies mor Dorthe vil gerne flytte fra området. Hun oplever, at der er mange unge drenge, som ser op til bandemedlemmerne og finder sammen i grupper for at chikanere og true de børn, der ikke er med i banderne og går alene rundt i kvarteret.

»Jeg er bange for, at mine børn eller jeg selv befinder mig på det forkerte sted en dag,« siger hun.

De kommer ind med toget

På en af de brede asfaltveje, der forbinder boligblokkene i Ellemarken, går Lise på 58 år med en indkøbspose i hånden. Hun fortæller, at en af bandelederne fra Black Cobra bor i Ellemarken. Sådan går rygtet i hvert fald.

»Det er ham, de vil have fat i,« siger hun.

Lise bor også selv i Ellemarken, og hun er ikke i tvivl om, at det er banderne, der er skyld i det stigende antal indbrud og ildspåsættelser i området.

»Vi har selv haft indbrud i vores kælderrum, og nede for enden af vejen ligger en afbrændt bil. Det er sikkert også banderne, der har gjort det«.

På grund af indbruddet, og fordi hun bor alene, ønsker Lise at være anonym. Hun har boet i boligblokken siden 1984, men det er først inden for de sidste få år, at hun har mærket noget til banderne. Hun synes, at bandekriminaliteten er blevet et alvorligt problem for byen.

Den vurdering er byens socialdemokratiske borgmester Marie Stærke enig i. Hun fortæller, at der aldrig før har fundet så mange skyderier sted i Køge inden for så kort en periode.

»Banderne slås ikke længere kun om, hvor de skal sælge narko. Det handler også om medlemmernes personlige ære, og det er nyt begreb, vi ikke har oplevet tidligere. Spørgsmålet om ære har fået volden til at eskalere, og så har de unge fået adgang til flere våben,« siger hun.

Marie Stærke vurderer, at rockerne og bandemedlemmerne er kommet til Køge, fordi de er blevet stresset væk fra andre nærliggende byer.

»Man kan sige, at problemerne kommer ind med toget. Det er nomadebander, og hvis de først er blevet presset væk fra ét område, flytter de længere sydpå«.

Tommy Kamp flytter

En af Marie Stærkes tidligere kolleger fra Køge har også valgt at flytte sydpå. Tommy Kamp var formand for Socialdemokraternes lokalafdeling indtil april måned i år, hvor han valgte at trække sig, efter at Midt- og Vestsjællands Politi havde sigtet ham for bedrageri.

Mandag gjorde borgmester Marie Stærke det så klart, at Tommy Kamp også var blevet ekskluderet som almindeligt medlem af partiet. Eksklusionen kom efter flere dage med historier i pressen om Tommy Kamps forbindelser til rockermiljøet i Køge. Et miljø, som formentlig også var grunden til, at Socialdemokratiets folketingsmedlem Henrik Sass Larsen måtte opgive at blive minister, fordi PET ikke kunne sikkerhedsgodkende ham.

Den daværende kandidat til en ministerpost i Helle Thorning-Schmidts nye regering var efter sigende tilfældigt stødt på Bandidos-rockerne Torben Ohlsen Jensen i maj måned, mens han sad på en café med sin barndomsven Tommy Kamp. Torben Ohlsen Jensen, som bærer øgenavnet Suzuki-Torben, slog sig ned ved cafébordet for at drøfte en privat sag med Henrik Sass Larsen og Tommy Kamp, som han har kendt gennem sin ungdom i Køge. Mødet mellem de tre varede ikke længere end en halv times tid, men blev foreviget af en forbipasserende, som solgte sit billede til B.T. Billedet blev igen relevant i sidste uge, da det netop var det møde, Henrik Sass Larsen brugte som forklaring på, at han alligevel ikke kunne blive minister. Henrik Sass Larsen forklarede efterfølgende, at han nu havde brudt sin venskab med Tommy Kamp, som selv fortalte, at han havde besluttet sig for at flytte til Sydeuropa, fordi hans søn har fået en kontrakt med et cykelhold.

Samarbejde mellem bander

I Køge har de lokale Bandidos-rockere også indgået en kontrakt. De har efter sigende slået sig sammen med Bloodz, som står for at sælge den hash, Bandidos-rockerne importerer. Den udlægning er dog ikke blevet bekræftet af det lokale politi. I S-toget fortæller Bilal, at han kender to drenge på 14 år, der har bestået en prøve for at blive optaget i Unge-Bloodz, som gruppen for de unge medlemmer bliver kaldt. Black Cobras medlemmer er i modsætning til dem i Bloodz lidt ældre, siger Bilal, og de rykker kun ud, hvis de vurderer, at det er strengt nødvendigt.

»Hvis Muhammeds lillebror er blevet slået, så kommer de ikke. Det må Muhammeds storebror selv klare. Det skal være alvorligt, før de viser sig«.

Bilal er sikker på, at nogle af banderne vil tage hævn for de skudepisoder, der har fundet sted. Lige nu venter de bare på, at der falder lidt ro på i kvarteret, siger han.

»Men pludselig rykker de ud igen«.

 

Bortset fra borgmesteren optræder ingen af de medvirkende i artiklen under deres rigtige navne

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

"Henrik Sass Larsen"

Hvad havde Han med sagen at gøre? Total random. End ikke anklaget for noget.

Ellers en god artikel.

En forudsigelig udvikling, der kun lige er startet.

Jeg tror det er rigtigt, at journalisternes måde at omtale bandemedlemmer på, medvirker til i nogle tilfælde, at skabe "prestige" ved at være bandemedlem.

Ofte bruges vendingen " højt stående" eller "højt placeret " o s v om et bandemedlem

Nogle bandemedlemmer beskrives som værende gruppens talsmand eller f eks "krigsminister".

Alt sammen vendinger, der forlener bande-uvæsenet med en art de facto legitimitet -

hvis journalisterne derimod konsekvent omtalte disse typer som snyltere, kriminelle, sociale tabere o s v , så ville det nok dæmpe interessen for medlemskab.

Pressen har ikke noget at sige, de fleste læser ikke nyhederne.

Det etablerede samfund er de ikke en del af. Jeg troede ellers det var det folket gerne ville. Ellers undrer det mig de stemmer som de gør.

Jeg tror nu, Robert Kroll har ret i dette her med omtalen af bandemedlemmer som højststående mv. Den samme tanke har tit strejfet mig, når jeg har set tv-avis.Omvendt tror jeg ikke, Jesper Wendt har ret i, at rockere mv. ikke følger med i, hvad den ene eller den anden form for presse siger eller skriver om deres meritter. Og se bare, hvordan en person som den såkaldte Jønke (er det vist, han hedder, hvis han ikke er pløkket ned endnu) er blevet dyrket i pressen som en anden Corleone. Det er b.a. derfor, unge ubefæstede sjæle er så nemme at rekruttere til miljøet.

Thomas Pedersen

Jeg har fornøjelsen af at bo i Køge, og nær nogle af de lejligheds-områder som rummer en af disse bander.
For 5-6 år siden, der havde dette område sit eget fodboldhold, der var fritidsklubber, der var i det hele taget en masse fritidsaktiviteter stillet til rådighed.
Desværre kan jeg konstatere at det meste er forsvundet, sparet væk eller bare opgivet, hvilken af de tre muligheder som det er, skal jeg ikke kunne sige.
Men disse sociale tiltag er altså en ting man burde dyrke lidt mere, da dette vil kunne være langt mere givende end bare at smide området på en ghettoliste og indsætte mere politi.
Det handler om at forebygge problemerne, istedet for at skabe grobund for dem, for så at bekrige det.

Nu fungerer camoraen lidt anderledes end Corleone fiktionen.

Ole Brockdorff

Denne fortrinlige reportage fra Køge bekræfter først og fremmest det totale svigt fra ordensmagtens side over for lokalbefolkningen, der året rundt terroriseres i området af dybt kriminelle mennesker på overførselsindkomster fra statskassen, der ligger uden for menneskelig og pædagogisk rækkevidde, og som burde spærres inde på lukkede institutioner eller fængsler, hvis politiet ellers ville gøre deres arbejde ordentligt med efterforskning og opklaring.

Naturligvis ser en koordinator som Pia Borg fra SSP-samarbejdet helst, at der aldrig står noget skrevet i de lokale medier om den løbende grove kriminalitet med intimideringer, trusler, vold, gaderøverier, tyverier, hærværk, indbrud, ildspåsættelser og alt muligt andet, for hun tror helt uansvarligt som borgmester Marie Stærke og andre i kommunalbestyrelsen på, at problemerne med kriminalitet løses ved at tie dem ihjel for offentligheden.

I realiteten dækker holdningen over fejhed, usselhed, magtesløshed, opportunisme, ansvarsløshed og ansvarsforflygtigelse, hvor SSP-gruppen og borgmester Marie Stærke oven i købet udnytter situationen politisk ved at sige til borgerne i Køge, at de nu skal møde op til Socialdemokraternes egne arrangerede partimøder i byen og her komme med deres forslag til, hvordan byens image kan blive forbedret gennem brugen af tre millioner kroner.

”Jeg kunne godt tænke mig at invitere borgerne til at komme med ideer til, hvordan vi skal bruge de tre millioner kroner. Om pengene for eksempel skal gå til fritidsjob til de unge? Om vi skal etablere ordninger, hvor de unge kommer ud og klipper hæk, ordner skrald, bliver piccolo på rådhuset, eller at der bliver mere tid i ungdomsklubberne. Pengene kunne også gå til en fodboldklub, hvor træneren er betalt og har tid til at hente de unge drenge”, siger borgmester Marie Stærke i dagens udgave af Morgenavisen Jyllands-Posten.

http://jp.dk/indland/indland_politik/article2571870.ece?page=1

Sådan ”tørrer” man ansvaret for grove lovovertrædelser af på sagesløse lovlydige borgere, i stedet for at de ansvarlige politimyndigheder èn gang for alle passer deres arbejde, og løbende får efterforsket og opklaret de forskellige forbrydelser med henblik på fængselsstraf eller fjernelse af kriminelle møgunger fra hjemmet, og det gøres kun gennem øget patruljering og efterforskning i de forskellige betændte områder i Køge.

Vi står over for hårdkogte muslimske indvandrerbander og etniske danske rockerbander, hvoraf førstnævnte gruppe i særdeleshed farer rundt med pistoler, revolvere, maskinpistoler, knive og slagvåben, hvor de hver dag truer sikkerheden for de 57.104 borgere. Og så er det eneste forslag til bedre sikkerhed og tryghed fra borgmester Marie Stærkes hånd, at man nu giver tre millioner kroner om året til ”forebyggende indsats” med borgerne som rådgivere, så vi kan få de unge kriminelle drenge til at synes, at det er mere sejt at gå til fodbold end være med i en gadebande.

Hvor naiv og ansvarsforflygtigende kan man være?

Danmark er fyldt op med dybt kriminelle udlændinge, der for mange år siden har erfaret, at daglig opretholdelse af lov og orden reelt ikke eksisterer i landet på grund af berøringsangst og politisk korrekthed over for især muslimer som religiøst mindretal. Hver dag sidder disse og klasker sig på lårene af grin over de vattede SSP-folk, der styrter rundt for at ”servicere” dem med gode tilbud for skatteydernes penge. Men når mørket falder på dukker slænget af kriminelle møgunger alligevel op som hyæner i natten, hvor de overfalder alt og alle med deres grove lovovertrædelser.

Det kan ganske enkelt ikke være rigtigt, at kommunalpolitikerne og politiet i Køge ikke vil forstå, at ud af en lokalbefolkning på 57.104 borgere vil der altid være nogle dybt kriminelle elementer, der er uden for enhver menneskelig og pædagogisk rækkevidde, og dem har det store flertal af lovlydige borgere lov til – både menneskeligt og moralsk – at frihedsberøve i kortere eller længere tid gennem den udøvende og dømmende magt.

Glem alt om at bruge flere af skatteydernes penge til ”socialpædagogiske forebyggende indsatser”, der alligevel aldrig bliver til noget, for når bare èn af de kriminelle muslimer første gang siger ”bøh” eller ”jeg nakker dig” til en SSP-medarbejder, løber den pågældende skrigende hjem og melder sig langtidssyg på borgernes regning, og så bliver indbyggernes sikkerhed og tryghed i Køge alligevel overladt til dem selv.

Hvis borgmester Marie Stærke i Køge virkelig ønsker at gøre noget for sin lokalbefolkning burde hun omgående melde ud, at der fra nu af er nultolerance i hendes kommune, i stedet for hele tiden usselt og fejt at bøje hovedet i skræk for kriminelle muslimske indvandrerbander, der hver måned bliver livsforsørget af statskassen gennem overførselsindkomster, og som kommunen og politiet ikke tør gribe ind over for på grund af den uhyggelige politiske korrekthed.

Kun på den måde får Køge et godt image igen.

Thomas Pedersen

sikke en masse udokumenterede anklager, og overdrevne udtalelser i en enkelt kommentar Ole Brockdorff, vældigt imponerende

Vi er nu nået dertil hvor man taler om at bruge samfundspenge på at få kriminelle engageret i sport. Stats-hooligans ;-D
Det er der muligheder i ... jeg kan ligefrem høre pærerne tændes i centralkomiteernes hoveder.

Robert N Gjeertsen

57.104 indbyggere, 6% arbejdsløse, men 7.596 »fuldtidspersoner« mellem 16 og 66 lever på overførselsindkomst i kommunen.
Ja der findes løgn, forbandet løgn, statistik og så den største forbandede løgn : Arbejdsløsheds-tallet ..

olivier goulin

Sådan set enig med Ole.

Det er helt fint at gøre det yderste for at give de unge alternative livsindhold end hård kriminalitet, men den slags skal balanceres med hård og konsekvent hånd.

Hvilket betyder, at de, der ikke griber chancen, men fortsætter med at begå grove forbrydelser, og er til fare for deres omgivelser, burde idømmes længere og længere fængselsstraffe, indtil de enten lærer det, eller kommer væk fra gaden.

Køge er ikke noget enestående eksempel på denne vattede politik overfor bandeuvæsenet. I hele Danmark har man haft denne forfejlede socialpædagogiske tilgang til disse hårdkogte kriminelle, hvilket enhver jo burde kunne se, er helt malplaceret.

Det kan evt. bruges forebyggende i forhold til de yngste, der ikke endnu er blevet hårdkogte, men når de først har valgt den kriminelle løbebane, og ikke udviser den mindste interesse i at sadle om, så er det bare med at få dem buret inde, så skaden kan inddæmmes.

Man er alt for tolerant overfor disse individder, og i sidste ende vidner det jo om, at man ikke rigtigt forstår problemets karakter, eller ikke vil se det i øjnene.

Systemet mangler generelt autoritet, mod og juridisk modenhed i forhold til denne problematik.

/O

Altså mere af samme medicin, god logik. Incitamentet til en tilværelse med indhold, er den eneste kur.

Resten, falder tilbage. Kig på strafferammerne, udviklingen. Det er netop den bløde indsats der mangler. Uanset hvor meget det krænker rambo opdragelsen.

Oliver: "burde idømmes længere og længere fængselsstraffe, indtil de enten lærer det, eller kommer væk fra gaden."

Bare rolig, fængslet er en udmærket institution for læring. Her kommer de unge mennesker i kontakt med ældre og mere erfarne forbrydere, som kan lære fra sig og de unge forbrydere kan skabe sig et netværk så de ikke står alene når de kommer ud igen. De skal NOK lære det ...