Interview
Læsetid: 5 min.

Læserne spørger: Adam Price

»Jeg håber, den nye regering vil prioritere madkulturen. En stor del af det starter med ungerne. Sæt 'mad' på skoleskemaet og giv skolerne ordentlige midler til det. Det vil gøre meget mere for folkesundheden end fedtafgifter i det lange løb ...«
Adam Price. Født 1967, dramatiker, manuskriptforfatter, madanmelder og restauratør. Har senest markeret sig som manuskriptforfatter bag tv-serien 'Borgen' og i madprogrammet 'Spice med Price' i samarbejde med sin bror, James Price.

Adam Price. Født 1967, dramatiker, manuskriptforfatter, madanmelder og restauratør. Har senest markeret sig som manuskriptforfatter bag tv-serien 'Borgen' og i madprogrammet 'Spice med Price' i samarbejde med sin bror, James Price.

Camilla Rønde

Moderne Tider
8. oktober 2011

Hvad tænkte du, da du genså 'Borgen' under den seneste regeringsdannelse?

Det er altid interessant at se, når virkeligheden antager en farve, som minder om noget fra Borgen.Men så er der heller ikke flere lighedspunkter.

Hvorfor skal en spindoktor være en beregnende type i trenchcoat?

Ville du gerne have en spindoktor, der ikke var beregnende? Det er vel en forudsætning for jobbet. At Kasper Juul går i trenchcoat handler om, at han gerne vil være velklædt. Han vil gerne være noget andet end det, han kommer fra. Og Pilou Asbæk formår efter min mening at fremstille ham med utrolig mange nuancer — meget mere end en 'beregnende type i trenchcoat'.

Søren Espersen har tidligere efterlyst en pædofil SF'er i 'Borgen'. Kommer vi til at se sådan en?

SF er et parti fra virkeligheden — og dermed ikke en del af Borgens univers. Så jeg kan garantere, at vi i hvert fald ikke kommer til at se en pædofil SF'er...

Hvad er din største drivkraft i livet — ud over rigeligt med smør?

Som forfatter er min primære ambition at bevæge publikum — efter bedste evne og inden for de rammer, min historie nu sætter. At fortælle noget sandt — og med sandt mener jeg noget, der fastholder os som god historie og i de bedste øjeblikke giver os en meningsfuld, følelsesmæssig forløsning.

Dit bedste måltid?

Jeg har fået lov til at spise på nogle af verdens bedste restauranter. Alligevel har de svært ved at nå de højder, min fars bøf stroganoff havde på en god dag. Og min mormors amagermad med koldt bøttesmør på sigtebrød og hjemmebagt rugbrød kommer lige bagefter...

Hvad mener du om Birgitte Nyborgs hang til take-away i stedet for at lave rigtig mad til sine børn?

Inden for seriens univers er det en realistisk fremstilling af et menneske, der forsøger at skabe et hjem, men samtidig arbejder 16 timer i døgnet.

Information lettede mildest talt ben op ad 'Borgens' første sæson. Sved beskyldningerne om at være klichefyldt?

Nej. Det er kun frustrerende, at dele af anmelderkorpset inklusive politiske kommentatorer ikke anmeldte serien udfra det den er, men udfra hvad de kunne tænke sig, den var. Søndagsdramatik på DR er ikke at skrive et ultra-realistisk, politisk doku-drama for 3.000 meningsdannere, der holder ugebrevet Mandag Morgen. Vi skriver fiktion for halvanden million danskere med en til tider bred, kulørt pensel. Fascination og identifikation er nødt til at gå hånd i hånd. Det er efterhånden accepteret af de fleste anmeldere. Men der er stadig anmeldere, der anmelder en anden serie end den, vi har skrevet. Det svarer til, at jeg bebrejdede en kinesisk restaurant, at den ikke var italiensk.

Hvad kan vi gøre for, at folk begynder at købe kvalitet?

Fortælle folk, at de skal bruge flere penge på mad. Sålænge vi ikke vil bruge penge på mad, tvinger vi fødevareindustrien til at lave dårlige produkter, der går på kompromis med alt — fra godt håndværk til dyrevelfærd.

Sådan bliver du en god madanmelder — hvordan lyder dine råd?

Du skal grundlæggende elske at spise på restaurant, elske det gode måltid — du skal kunne beskrive dine oplevelser med begejstring og indlevelse. Kan du vise det, vil dine dårlige anmeldelser også give mere mening og ikke fremstå som idiosynkrasier fra en sur mand, der blev snydt for sin livret.

Hvilken dansk råvare sætter du størst pris på i køkkenet?

Den, der er af bedst mulig kvalitet — og som er i sæson. Jeg ville ønske, at vi dyrkede sæsonnerne mere og glædede os over det smukke, der ligger i, at ting kommer og går. Jordbær fra Nordafrika, modnede i en skibslast i februar smager af helvede til.

Man skal huske at blande mad og politik. Så har du tre gode råd til den nye regering om mad og måltider?

Jeg vil håbe, at den vil prioritere madkulturen. At danskerne skal spise bedre. At en stor del af det starter med ungerne. Sæt 'mad' på skoleskemaet og giv skolerne ordentlige midler til det. Det vil gøre meget mere for folkesundheden end fedtafgifter i det lange løb.

Hvad mener du om økologi?

Jeg går som oftest varmt ind for det. Økologi handler blandt andet om at vende tilbage til at drive landbrug med et håndelag, der vil andet end størst mulig produktion på kortest tid. Det kræver et særligt niveau af insisteren at gøre det svært for sig selv — for at kunne producere noget særligt. Når økologi er bedst, kan man smage den særlige opmærksomhed råvaren har fået. Men der erogså mange kedelige økoprodukter.

Hvem er din favoritpolitiker?

Jeg har ingen specifik favorit. Jeg havde fornøjelsen at have nogle møder med Svend Auken i Borgens opstartsfase. Ham havde jeg fulgt fra jeg var ganske ung. Selv I sit livs absolutte efterår og mærket af sin sygdom slog han mig som et meget generøst, vidende og nysgerrigt menneske. At han i sin karriere også havde vist åbenlyse svagheder, gjorde på ingen måde indtrykket af ham ringere. Han var et fint menneske.

Hvem er bedst til at lave mad. Dig eller James?

James... (Okay — det fik jeg så 500 kr. for at svare...)

Hvem er din yndlingskarakter fra 'Borgen'?

Det er så let at holde af heltene — men man ender tit med at holde mindst ligeså meget af dem, der på overfladen ligner skurke. Ikke mindst når de fremstilles brilliant. Som f.eks når Peter Mygind portrætterer Michael Laugesen eller Ole Thestrup spiller Frihedspartiets Svend Aage Saltum.

Skal god fiktion være virkelighedsnær?

Nej. God fiktion skal gribe og fastholde os i fortællingen. Det har intet med virkeligheden at gøre. Alieneller Star Warser enormt god fiktion.

Hvad er den største svinestreg i dansk politisk historie?

Det afhænger nok afpolitisk observans. Hvis man var tamilsk flygtning i Danmark sidst i 80'erne, vil man nok mene, at Ninn-Hansens og visse ledende embedsmænds magtmisbrug i tamilsagen var lidt af en svinestreg.

Du kan lave mad, du er en darling på skærmen, du kan skrive manuskripter — hvad har du egentlig af passioner, du er mindre god til?

Jeg danser en ualmindeligt ringe quickstep og er ikke specielt fantastisk med en boremaskine.

Hvad skal der til, for at du vil gå på date med mig?

Et telefonnummer er ikke en dårlig begyndelse.

Næste uge: Ida Auken

Ida Auken er nytiltrådt minister på et af de områder, den nye regering siger, den vil markere sig allerskarpest på: miljøet

Send spørgsmål senest tirsdag til ls@information.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her