Læsetid 2 min.

SPISDrik

Et par unge fyre vil vise verden, at grød er lækkert og kan spises døgnet rundt. Det handler blandt andet om tilbehør
8. oktober 2011

Grøddrengene fra stenbroen

Verdens måske første grød-bar er lige åbnet i Jægersborggade i København, og jeg fik lyst til at til at blive klogere på, hvordan man laver lækker grød.

Jeg sendte dem en mail, om der var hjælp at hente til ugens klumme. Efter få timer svarede de, at de kun har tid til kundebetjening, men ville hjælpe mig via deres pressechef! Og med de ord 'grød' og 'pressechef' tog jeg forbi for at smage en god og mættende portion til 35 kr.

I en pressemddelelse siger folkene bag det nye café/delikatesse take-away, Lasse Skjønning Andersen og Martin Daniali: »Vi har tænkt os at vise danskerne, at grød kan være rigtig lækkert.« Menukortet består udelukkende af forskellige former for økologisk morgengrød og madgrød. Grød kan spises døgnet rundt og sagtens til mellemmåltid. »Grøden vil blive lavet med sæsonorienterede råvarer, så menukortet skifter løbende. Gæsterne kan blandt andet se frem til morgengrød med hjemmelavet havtorn/gulerodskompot med ristede hasselnødder, 2-kornsgrød lavet på gulerod, æbler og ingefær toppet med hørfrø, svampe-persille-risotto og æblegrød med fløde,« skrive de.

Indehaverne af Grød, som stedet hedder, mener, at det, der kan gøre grød spændende, først og fremmest er gode råvarer. Og godt tilbehør. Når de forskellige tilbehør komplementerer hinanden godt, får man en god oplevelse. Hvis man bruger trekornsgrøden som eksempel, har vi det syrlige fra æblet, det stærke og søde fra ingefærsiruppen og det sprøde fra hørfrøene. På den måde gør tilbehøret grøden spændende. Og det bør tilføjes, at der skal altid arbejdes med konsistensen — ikke for tyk ikke for tynd!

 

Grød-drengenes Tre-kornsgrød med friske æbler, ristede hørfrø og ingefærsirup

1 dl enkorn

1 dl emmerflager

2 dl grovvalsede havregryn

4 dl friskpresset gulerodsjuice

4 dl vand

1 knivspids havsalt

250 g økologiske hørfrø

Ingefærsirup:

100 g økologisk frisk Ingefær

400 g økologisk sukker

0,5 liter vand

Tilbehør: friskhakket økologisk dansk æble, f.eks. Discovery

Bland gryn, vand og gulerodsjuice i en gryde og kog langsomt op i ca. 5 min. Smag til med havsalt.

Rist hørfrø i 10 min. i ovn, 150 grader.

Ingefærsirup:

Skræl ingefær med en teske og hak fint. Bland med sukker og vand og kog op til sirupkonsistens. Hæld siruppen på flaske eller dåse og lad den køle af.

Server grøden med friskhakkede stykker æble, ristede hørfrø og ingefærsirup.

 

Og et par af mine egne opskrifter på grød:

 

Havregrød med yoghurt, pære og friske hasselnødder — 1 portion

1 dl grovvalsede havregryn f.eks. fra Såltå Kvarn eller biodynamiske friske gryn fra Helios (evt. halvdelen bygflager)

2,5 dl koldt vand

et lille drys salt

1 spsk. yoghurt 10 pct.

2 tsk. flydende honning

1 moden pære eller æble

5-10 friske hasselnødder, knækkede

Knæk nødderne og hak nøddekernerne groft. Skær pære eller æble i mindre stykker.

Rør havregryn (og/eller bygflager) sammen med vand i en gryde og bring den i kog. Rør over hele grydens bund. Kog et par minutter, under omrøring.

Spis grøden varm med en klat yoghurt, honning, pære eller æble og sprøde nødder.

Tip: Lav en større portion af de tørre ingredienser f.eks. i et stort syltetøjsglas. Så er det lige til at koge grød af.

Grovgrød med tørret frugt og æblemos — 2-3 personer

1 dl knækkede hvedekerner

1 dl risengryn (grød- eller risottoris)

1 liter vand

2 spsk. solsikkekerner

2 spsk. kokosmel

2-3 spsk. soltørrede blåbær, tranebær eller rosiner

Tilbehør: Æblemos, sødmælk og flydende honning

Bland hvedekerner og risengryn med vand i en gryde. Kom låg på, og stil det i køleskabet i ca. 12 timer.

Bring grøden i kog ved svag varme. Lad den koge ca. 45 min. under låg. Rør jævnligt over hele bunden.

Tilsæt solsikkekerner, kokosmel og soltørrede bær de sidste ca. 5 minutter af kogetiden. Nyd grøden med mælk og evt. lidt honning.

 

www.groed.com eller den lidt sjovere side facebook.com/groed

Bliv opdateret med nyt om disse emner

Prøv Information gratis i 1 måned

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Forsiden lige nu

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Brugerbillede for mariann offersen
mariann offersen

Desuden er det bæredygtig mad!

Et godt råd: Væn jeres børn til at spise grød fra de er små og fortsæt hele barndommen. De vil altid kunne lide' det, - det er næsten umuligt at introducere grødkonceptet til uvante (find selv på andre tillægsord) teenagere.