Læsetid: 3 min.

Brevkassen: Holder rigtige mænd til højre?

Læserne spørger, og Informations skribenter svarer - så godt de nu kan
Moderne Tider
5. november 2011

Holder rigtige mænd til højre?

Den retningsforvirrede

København

Jeg undrer mig ofte over, hvorfor højreorienterede mænd er langt bedre til at behandle en kvinde galant og charmerende omsorgsfuldt end de af deres kønsfæller, som hører hjemme på venstrefløjen? Mine forældre har altid sagt, at man skal være enig med sin mage om to ting: børnopdragelse og politik. Hvis man er det, kan det aldrig gå helt galt, lyder påstanden fra mit ophav, som immervæk må gælde for noget, idet de netop har fejret 40-års bryllupsdag.

Nu er jeg en af den slags kvinder, der godt kan lide at blive behandlet som kvinde. Det betyder, at jeg sætter pris på, når en det modsatte køn åbner døren for mig, trækker stolen ud eller sågar tager min hånd, når jeg skal træde over rælingen til hans båd. Ja, faktisk ville jeg ikke have noget imod, hvis min mand ejede en båd ...! Men trods min hang til havluft og mænd, som kan finde ud af at være mænd, ligger mine holdninger — efter egen opfattelse velplaceret — på midten af dansk politik; i visse sager lidt til venstre og i visse sager lidt til højre for denne.

Jeg har nu i flere år forsøgt at følge mine forældres råd og finde en livspartner, der ligger nogenlunde samme sted som jeg selv politisk. Men må jeg erkende, at jeg står i en fastlåst position, som jeg håber, at brevkassen kan hjælpe mig med. Jeg må sande, at målet for min søgen og mine forældres ved første øjekast-fornuftige kriterier passer ikke sammen. Min erfaring viser nemlig, at galante og mandige mænd klart er overrepræsenterede blandt højreorienterede mænd.

Er min opfattelse og erfaring helt forkert — eller er der noget om snakken? Og betyder det så, at jeg bør ændre politik eller forblive single resten af mit liv?

Svar I:

Du kan altså ikke være det bekendt. For på den ene side har jeg jo været nok ture rundt om blokken Blågårdsgade/Nørrbogade/Stengade til at påstå, at du tager helt fejl. På den anden side kan jeg jo ikke bare klatte den gadekredit, jeg møjsommeligt har opbygget i kønspregressive kredse (don't ask) ved at rode mig ud i forklaringer om ligestilling, der er gået for langt og den slags. Så jeg spurgte mit netværk af venstreorienterde mænd. Her var hvad de svarede — for kvikke er de, selv om de ikke kunne trække stol ud, om det så gjaldt deres liv:En respondent, der kaldte sig selv 'speltpikken', kalder 70'erne det mest kastrerende årti, hvis afkom næsten med garanti ikke lærte at mestre galanteriet »i ligestillingens, ligeværdighedens og ligegyldighedens navn«. Han kaldte mig også den bedste brevkasseredaktør siden Tove Ditlevsen, og for den kompliment kunne han næsten få noget på den dumme. For som en kvinde, der er venstreorienteret og naturligvis ikke kun dy sig for at blande sig i mændens bekendelser, påpegede: »Hvis de bare vidste hvor nemt de kunne få fjams.«

Det kunne være, hun skulle slå pjalterne sammen med ham her, der kaldte »kønsbaseret galanteri« et klart højreorienteret karaktertræk. »Sexistiske mænd lægger ofte vægt på galanteri, og venstreorienterede mænd har ofte for dårligt selvværd til at flirte.« Han fortsætter (snakke kan de jo): »At være venstreorienteret er at være neurotisk, fordi man oplever, at hvis man gør noget forkert, bliver de fattige torteret, og pandabjørnen dør. Højreorienterede er på sin vis psykopater, der tror, at hvis de bare har penge og våben nok, skal det hele nok gå. Det skaber naturligvis et ret højt selværd.«

Og så den her: »Mange venstreorienterde mænd er faktisk meget selvoptagede, fordi de undertrykker det naturlige drive mod konkurence, der så muterer til en misforstået fornemmelse af, at de selv er meget interessante.« Interessant.

Anna von Sperling

Svar II:

Problemet er, at du grundlæggende lyder ret højreorienteret. Du siger, du vil have det egalitære og de bløde venstreorienterede værdier. En mand, der behandler de svage, børn og dyr ordentligt. Men samtidigt drømmer du inderst inde om den konservative mand, som man kender fra 'Borte Med Blæsten' og Morten Messerschmidt. Du ønsker lighed, men flirter med det autoritære. Den slags er der aldrig kommet noget godt ud af for de venstreorienterede. Bare se på historien.Den ene udvej er derfor, at du indser, at dine værdier ikke matcher venstrefløjens, og du forlader den og får den mand, du inderst inde drømmer om. Den anden udvej er at normalisere dit behov igennem en slags hverdags-SM-relation. Fortæl din søde venstreorienterede mand, at det er meget vigtigt for dig, at han leger med og opfører sig galant og konservativt. Det gider han sikkert godt, hvis du spørger pænt.

Sebastian Gjerding

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her