Nyhed
Læsetid: 3 min.

At hygge sig med at hækle Hitler

Maja Hansen hækler historiske personligheder. Hun har tidligere udgivet bøger med nuttede legetøjsdyr, men er nu fascineret af at hækle figurer, som man aldrig ville lade sine børn lege med
Først udgav hun bøger med nuttede legetøjsdyr, men nu har Maja Hansen kastet sig over at hækle Hitler, Mao og Nietzsche. Det er dog hverken et politisk eller kunstnerisk projekt. Jeg har bare lavet det for sjov, siger hun.

Først udgav hun bøger med nuttede legetøjsdyr, men nu har Maja Hansen kastet sig over at hækle Hitler, Mao og Nietzsche. Det er dog hverken et politisk eller kunstnerisk projekt. Jeg har bare lavet det for sjov, siger hun.

Sofie Amalie Klougart

Moderne Tider
19. november 2011

Han ser så sød ud. Med den fine sideskilning, det tynde sorte slips og den grønne jakke med rødt armbind. Og det lille karakteristiske overskæg.

»Ja, jeg fik faktisk lidt dårlig samvittighed af at sidde og hygge mig med at hækle Hitler,« siger Maja Hansen.

Det var den kontrast, der fascinerede hende, da hun gik i gang med projektet Historiske hæklerier, som man kan følge på hendes blog Håndarbejdsom. På nettet findes et væld af sådanne blogs, hvor kvinder omkring de 30, som Maja Hansen, lægger billeder op af hjemmesyede, hjemmestrikkede, hjemmehæklede og hjemmebagte projekter. Og midt i alt det pastelfarvede, nuttede og nostalgiske, kan man så falde over nihilisten Nietzsche hæklet i fastmasker.

Maja Hansen har været håndarbejdsom i mange år i mange forskellige materialer. Og efter at have lavet to bøger med hækleopskrifter på legetøjsfigurer, Hæklede Dyr og Flere Hæklede Dyr, blev hun pludselig optaget af tanken om at hækle noget knap så sødt. På en rejse i USA så hun hæklede robotter og scary crochet — altså skræmmende hækling.

»Det er en interessant kontrast, at man kan gøre uhyggelige ting hyggelige ved at hækle dem,« fortæller hun.

Men Maja Hansens egne hæklerier er ikke blodige knive eller skeletter, nogle af dem har bare uhyggelige associationer.

»Jeg startede med Hitler og en bombemand,« siger hun og forklarer: »Det er svært med Hitler. Når man hækler, kan det ikke undgås, at han kommer til at se sød ud. Han ligner en legetøjsfigur, men jo bestemt ikke et stykke legetøj, man ville lade sine børn lege med. Så selvom han nu er en nuttet figur, så mister han ikke sin betydning.«

Det startede med Che

I begyndelsen havde Maja Hansen svært ved at finde det helt rigtige udtryk til figurerne, men på en rejse til Kina fandt hun et maleri, hvoraf karikaturer af blandt andre Mao, Konfutse og Gandhi fremgik.

»Og så startede jeg på Che Guevara. Og så greb det om sig, og det er ikke længere bare de kontroversielle personer, nu er det også andre historiske personligheder. Jeg har været opmærksom på at få dækket alle kategorier ind. Jeg har ikke bare hæklet Hitler, jeg har også hæklet Gandhi for ligesom at få et modtræk.«

I en bunke på bordet ligger blandt andre Karl Marx, Djengis Khan, Muhammed Ali, George Washington og altså Friedrich Nietzsche i størrelse 10 cm med store hoveder, filtøjne og markante øjenlåg.

Inspirationen til de forskellige figurer finder hun på nettet, men hun får også mange ideer fra medbloggere og andre.

»Der er måske en overvægt af filosoffer, for min kæreste læser filosofi,« siger Maja Hansen.

Hun er selv folkeskolelærer — i engelsk og matematik, og selvom hun ikke er uddannet håndarbejdslærer, så sker det, at hun underviser i det.

Bedst til mænd

Håndarbejde ligger til familien. Hendes mormor var syerske, og hendes mor både syr, strikker og hækler. Men hæklet har Maja Hansen kun selv gjort i fire år. Lige nu er hun i gang med Elizabeth 1. efter forslag fra en ven.

»På et tidspunkt blev jeg opmærksom på, at der jo er meget få kvindelige historiske personligheder — i hvert fald af den genkendelige slags. Og jeg vil gerne have lidt balance i det, så jeg har lavet Marilyn Monroe, jomfru Maria og Pocahontas og er i gang med Jeanne d’Arc og Elizabeth den første.«

Men hun ærgrer sig over, at det mest er mandlige kontrafejer, der er så berømte, at det er er muligt at karikere dem i garn.

»De skal jo helst være genkendelige, og så ender det bare med mænd fra den vestlige verden. Som du kan se, er det jo mest USA og Europa, der er repræsenteret her, selvom jeg virkelig har prøvet at finde flere asiater for eksempel.«

Ikke politik eller kunst

Selv om Maja Hansen tidligere har fået udgivet sine hækleopskrifter på forlaget Klematis, så regner hun ikke med at få de historiske hæklerier udgivet.

»Jeg har taget billeder og skrevet det hele ned, men jeg tror ikke rigtig, der er et marked for det. Det her er et projekt, jeg mest bare har lavet for sjov, for min egen skyld.«

Hun har da hørt om kunstneren Hanne G’s værk ‘Våbensamling’, der bestod af hæklede håndvåben og blev vist på Charlottenborgs Forårsudstilling i 2007, men hun afviser, at de historiske hæklerier skulle være et kunstnerisk eller politisk projekt.

Men hvorfor har det så været vigtigt for hende, at der skulle være en balance mellem de negative og de positive ikoner, og at flere kvinder og nationaliteter var repræsenteret?

»Ja, det er jo faktisk et godt spørgsmål,« svarer Maja Hansen.

 

Se Maja Hansens historiske hæklerier på haandarbejdsom.blogspot.com

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

En udstilling hvor man kan kramme Hitler, mon ikke Trier er med på den. :)

Sjov idé.

"...men er nu fascineret af at hækle figurer, som man aldrig ville lade sine børn lege med"

Mine børn må nu gerne lege med Nietzsche, Marx osv.

Måske ikke lige Hitler eller Stalin, det vil være for plat.

Hun vil ikke have hækleopskrifterne udgivet og bruger så det argument, at der ikke er et marked for det? Nej, hun tænker vist ikke som en kunstner. For det er jo selve handlingen, der er interessant i kunstnerisk forstand - og for journalisten. Ikke en udstilling af resultatet af dem, idet vi jo har set hæklede og strikkede figurer af forskellige ubehageligheder i et væk på udstillinger over alt.

En korsstingsbroderet historisk eller kendt person ville jo heller ikke være interessant på en gallerivæg, men en opfordring til at stikke nåle i Søren Krarup med opskrift og pixeleret mønster af ham, forsøgt solgt i en almindelig håndarbejdsforrretning til alle dem, der holder af at stramajbrodere de lange vinteraftener ville nok være ret interessant.

Der findes da masser af historiske personligheder. Det er vel bare spørgsmål om at kende historien godt nok :)

Her er et par forslag:

Isabella 1. af Kastilien/Spanien

Florence Nightingale

Bertha von Suttner, første kvindelige modtager af nobels fredspris (1905)

Magrethe 1. af Danmark

Katharina 2. af Rusland, også kendt som Katharina den Store

Jeg kunne blive ved, men har desværre ikke tid.

der skulle have stået: ... masser af historiske kvindelige personligheder...

Camilla Brodersen

Fint nok, at hun hygger sig med at hækle Hitler, men hvorfor skal vi høre om det? Hun har ikke nogen pointe med det og gør det blot for hyggens skyld.

Lad os da endelig fylde avisernes spalter med husmødres cupcakes og hjemmestrikkede sjaler i disse tider, hvor både det økologiske og økonomiske system er ved at bryde sammen.
Jeg har iøvrigt lige lavet min egen sæbe. Jeg forventer at få en opringning fra en journalist i morgen.

Søren Kristensen

Hun skulle aldrig have sagt at hun hygger sig og hun siger jo også at der er dårlig samvittighed med i spillet ,hvilket harmonerer meget dårliigt med hygge, som vi kender det. Lad i stedet sige hun hækler sig med Hitler og hvis hun også hækler sig en Mohammed med turban og what not, så kan det gå hen og blive en sand gyser. Det var nu ingen opfordring.

Må jeg foreslå Marie Curie.... og også gerne Bertha von Suttner, som nævnt ovenfor. Eller hvad med Kleopatra....?

Og rent faktisk har jeg på en spil-side (kotaku, tror jeg det var?) set indtil flere indsendte eksempler på hæklerier. F.eks. af en Big Daddy fra spillet BioSchock eller hvad med en hæklet udgave af MasterChief (fra Halo, mener jeg). Se, det skulle nok få gang i hækle - eller strikkepindene hos drengene...

Christel Gruner-Olesen

....mange hilsner fra smørhullet...

Søren Kristensen

Hækl Hitler!

Michael Kongstad Nielsen

Og hun hækler alt sit tøj selv.

Jeg ved godt at Kultur stoffet ikke er vigtigt for avisen og derfor sættes dårlige jornalister på opgaven. Men hvordan kan denne historie havne på forsiden (og på midtersiden), med foto hele mollevitten?

Billedeteksten siger det hele. [i]"Det er dog hverken et politisk eller kunstnerisk projekt. Jeg har bare lavet det for sjov, siger Maja."[/i]

Kære information der sker masser af kultur her ude, også hvor folk har noget på hjertet. Prøv at komme herud (her er ikke farligt, isen kan godt bærer) så giver jeg en kop kaffe.

På en måde en meget passende måde at tilføje nye dimensioner til den arv og de efterladenskaber, de forskellige uhyggelige monstre fra vores historie har belagt vores kulturer med - den ultimative "ydmygelse" ved at transformere personerne til hjemmehæklede hyggefigurer... Et muligt videre udviklingskoncept kunne være at gøre dem til hjemmehæklede påklædningsdukker...

Man kan vel kun opfordre til, at ungerne for lov til at lege og fjolle med flest mulige af disse figurer ;)

Rune Drewsen:

At hygge sig og have det sjovt er i den grad en central del af den danske kultur, selvom det ikke foregår på de sexede in-steder og selvhøjtidelige gallerier og dyre koncertsteder... Hvis ikke der er plads til det her, skal man nok finde en anden betegnelse end "kultur" - måske "Selvfed finkultur"???

Hvis hun gerne vil lave det om til kunst og udstilling skal de (Hitler, stalin, osv) sættes op et sted hvor man kan lade vandet på dem.