Læserne spørger: Jens-Peter Bonde

Jens-Peter Bonde besvarer læsernes spørgsmål
Jens-Peter Bonde. Født 1948. Medlem af Europaparlamenet fra 1979 til 2008 for Folkebevægelsen mod EF og fra 1992 JuniBevægelsen. Journalist forfatter til en lang række bøger om EU, Europa, Danmark, demokrati m.m. Afsluttede sidste sine år studier og kan nu kalde sig cand.scient.pol. Gift og har fire sønner.

Jens-Peter Bonde. Født 1948. Medlem af Europaparlamenet fra 1979 til 2008 for Folkebevægelsen mod EF og fra 1992 JuniBevægelsen. Journalist forfatter til en lang række bøger om EU, Europa, Danmark, demokrati m.m. Afsluttede sidste sine år studier og kan nu kalde sig cand.scient.pol. Gift og har fire sønner.

Lea Meilandt Mathiesen

Moderne Tider
5. november 2011

Hvilke skridt skal Europas ledere tage for at genskabe sikkerheden om den europæiske valuta?

Enten indføre en fælles regering og et fælles parlament til at vedtage en fælles økonomisk politik eller tillade landene at anvende egne valutaer. Samtlige møntunioner (bortset fra kæmpe/dværg-unioner) er brudt sammen, hvis de ikke er blevet ledsaget af en politisk union. Den seneste pakke rækker ikke til at redde euro-samarbejdet, men gør et stærkt indhug i medlemslandenes demokrati.

Hvor godt et alternativ er det at lade Grækenland gå konkurs og samle trådene op derfra, i stedet for at EU bliver ved med hjælpepakker?

Den bedste løsning ville være en fælles, fintmasket økonomisk politik, hvor lande presses til at ekspandere deres økonomier i forhold til deres evne, så de bedst stillede øger mest og dermed skaber et samlet løft, hvor alle vinder, uden nogen kommer mere ud af balance.

Kan man ikke enes om en fælles ekspansiv økonomisk politik, er grækerne bedre stillet med at lade deres politikere og bankfolk gå planken ud med en konkurs. Det gjorde Argentina i 2002 og har siden øget deres økonomi med 92 pct.

Hvilket forhold vil der være imellem kronen og euroen, hvis euroen klarer krisen, eller hvis Grækenland går konkurs?

De danske politikere vil ubetinget skygge euro'en. Det var måske klogt i starten, men en stor ulempe under den økonomiske boble i Danmark, hvor vi burde have opskrevet kronen for at undgå flaskehalse, arbejdskraftimport og boligboblen — og den helt unødvendige efterfølgende forstærkede nedtur med næsten 200.000 flere arbejdsløse.

Sverige har en mere begavet, flydende valutakurs, som har ført dem fra økonomisk krise til større fremgang.

Vi burde have en fælles, international handelsvaluta, som kan anvendes i alle internationale transaktioner og styres som en hård, udemokratisk valuta, mens alle lande og optimale valutaområder så kan have deres egne demokratisk styrede valutaer til at styre den interne økonomi.

Kan EU blive et demokratisk projekt — og hvordan?

En åbenhedsreform bør gøre alle møder og dokumenter åbne, medmindre man udtrykkeligt og med en kontrollerbar grund beslutter en undtagelse.

En nærhedsreform bør give EU mulighed for at lovgive på grænseoverskridende områder, som vi ikke selv kan styre effektivt, men overlade andre beslutninger til de nationale og regionale parlamenter i stedet for Lissabon-traktatens fortsatte centralisering.

En demokratireform bør give vælgerne det sidste ord over alle love og regler, der vedtages i EU, enten ved vedtagelse i de nationale parlamenter og/eller ved beslutning i Europa-Parlamentet. Vi kan ikke fortsætte med love og domme, der vedtages af ministre, embedsmænd og dommere bag lukkede døre.

De ikke-valgte kommissærer bør vælges sammen med valget til Europa-Parlamentet, bedst og mest realistisk ved at hvert land vælger sin egen kommissær. Vi kunne starte i Danmark og vælge vores kandidat til posten. Så vil jeg gerne se den kommissionsformand, der tør sige nej til den, der fik flest stemmer, og insistere på en taber, eller en der slet ikke stillede op ved valget.

Kan du reelt forestille dig et Danmark uden for EU?

Ja, men jeg kan ikke forestille mig, at der skulle blive flertal for det i Folketinget. Spørgsmålet om udmeldelse er aldrig blevet rejst i Folketinget af noget parti eller folketingsmedlem. Jeg har ikke fremført det siden folkeafstemningen om EF-pakken i 1986. JuniBevægelsen blev netop skabt efter folkeafstemningen 2. juni 1992 for at fremføre realistiske reformkrav i stedet for at virke for udmeldelse.

Dele af venstrefløjen har talt om at gøre EU til et venstreorienteret projekt. Er det naivt?

Ja. Der findes ikke en eneste EU-lov, som er vedtaget af de røde. Magten flyttes fra medlemslandenes demokratisk valgte parlamenter til den globale markedsplads, og EU kan kun moderere kapitalkræfterne med et såkaldt kvalificeret flertal, som de venstreorienterede aldrig har rådet over.

Hvilken indflydelse får Helle Thorning-Schmidt i EU?

Jeg kender Helle som en dygtig kollega og tror, hun kan gøre en positiv forskel i mindre sager. Under formandskabet kan hun vinde respekt, men ikke reel indflydelse. Den kan komme som en tak for, at hun ikke misbrugte formandskabet til at insistere på egne dagsordener.

Hvordan har du det med beskyldningen om nationalisme?

Den er absurd, jeg er nok den danske politiker, der har virket mest over grænserne. Jeg er demokrat, ikke nationalist.

Hvad er det bedste ved EU? Og hvad er det værste?

Det bedste er, at lande mødes ved forhandlingsborde. Det værste, at borgerne holdes udenfor.

Hvad er den største gevinst for Danmark i EU?

At vi er med i et retsfællesskab, hvor små lande også har en stemme. Uden fælles institutioner ville alle væsentlige afgørelser blive truffet efter jungleloven eller tyngdeloven. Norge og Island regeres delvist som kolonier, EØS er ikke et godt alternativ til medlemskab.

Hvordan har du det med at være kendt som EU-modstander?

Dårligt, jeg var mod medlemskabet i starten, men har i hvert fald siden 1992 arbejdet som kritiker og konstruktiv reformator. Danske medier har blot aldrig refereret vore konstruktive forlag, heller ikke dem, der faktisk er gennemført.

Hvornår er euroen fortid?

Jeg tror ikke, den forsvinder, men medlemskredsen ændres til lande, der passer sammen — ellers bryder den sammen.

Italien og Grækenland er endnu engang dem der giver problemer for Europa. Begik EU ikke en kæmpe fejl ved at åbne op for de sydeuropæiske lande?

Nej, fejlen var at skabe en enhedsvaluta for lande med forskellig økonomi og konkurrenceevne. Man kan ikke have en enhedsvaluta, når konkurrenceevnen i Italien på 10 år svækkes med 39 procent i forhold til den tyske økonomi. Det kan enhver slå op i en økonomibog.

Hvordan er det at se unionen få en stærkere og stærkere transnational politisk overbygning efter hver krise?

Det er jeg ved at skrive en bog om: Borgerne, demokratiet og EU.

Hvad er din livret?

Sønderjysk grønlangkål med kålpølser og hamburgerryg med jordbærdessert, som min mor lavede den i min barndoms Aabenraa.

Hvornår har du sidst brugt 1.000 kroner og hvad købte du?

Jeg købte et kamera i foråret, og det er jeg meget glad for og bruger flittigt.

Læserne spørger

Seneste artikler

 • Læserne spørger: Morten Sabroe

  18. maj 2013
  »Kvindelige litteraturanmeldere, har jeg hørt, skulle være meget tørre. Det gælder også de mandlige. Jeg tror, det var sidste år, at nogle videnskabsfolk gav en mandlig anmelder snorkel og briller på og lagde ham i vandbad i en uge. Da de tog ham op, var han nøjagtig lige så tør, som da de lagde ham i ...«
 • Læserne spørger: Pablo Llambias

  2. marts 2013
  »Jeg tror ikke, at jeg ville blive skudt for mit første kritiske spørgsmål, men jeg ville helt sikkert få internettets kærlighed at føle. Dét er der ikke mange, der kan holde til i længden. Hvad stiller vi op med dén trussel?«
 • Læserne spørger: Bjarne Corydon

  1. september 2012
  Bjarne Corydon besvarer læsernes spørgsmål
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her