Læsetid: 3 min.

Brevkassen: Jeg går efter mænd med magt

Læserne spørger, og Informations skribenter svarer - så godt de nu kan
Moderne Tider
10. december 2011

For et par uger siden gjorde jeg det forbi med en fyr, jeg har set gennem noget tid. Han er en rigtig sød mand - smuk, klog, har humor, er en god far til sine børn. Det hele passede sådan set, men så alligevel ikke, for jeg var ikke forelsket.

Her bagefter tænker jeg meget over, hvorfor — for jeg har opdaget et mønster i forhold til mænd. Jeg kan få øje på en fællesnævner. De mænd, jeg har villet have, har altid været over mig i det sociale hierarki. De mænd, jeg derimod ikke har kunnet forelske mig i, har altid været under mig rent jobmæssigt, og det gælder også ham, jeg lige har set. Han er lærer og har simpelthen ingen ambitioner andet end at være noget for sine skolebørn, og det er ikke nok for mig.

Jeg vil have en mand med mærkbar succes i arbejdslivet, en, der har gjort en forskel, en jeg kan se op til, en, jeg kan sidde og beundre, en, jeg kan lytte til og en hvis erfaringer jeg kan lære noget af. Ellers tænder jeg af, både seksuelt og i forhold til kærligheden generelt.

Normalt ser jeg mig selv som en frigjort kvinde, men lige på det punkt, kan jeg ikke. Er det mig, der er problemet her?

Christina

Odense C

Svar I:

Ja, selvfølgelig er det dig, der er problemet. Du vil gerne kunne se op til din mand, og det føler du ikke, at du kan, når han ’kun’ er skolelærer. Så hvor skulle problemet ellers ligge? Nå, men selvfølgelig skal man kunne se op til sin mand, diskutere interessante ting med ham osv. Så hvis din ekskæreste kun snakkede om eleverne i 7.B, når han kom hjem fra arbejde, så kan jeg sådan set godt forstå det. Men jeg har på fornemmelsen, at du på ingen måde har givet ham chancen. Du virker meget fokuseret på det ’sociale hierarki’, og det skal du nok prøve at slappe en del af med fremover. Skal man endelig snakke om et ’socialt hierarki’, så vil jeg i øvrigt mene, at du placerer skolelærere alt for lavt. Nu ved jeg ikke, hvad du selv laver, udover at man fornemmer, at det er noget meget vigtigt. Men hvad udretter du egentlig på en arbejdsdag i forhold til en god og engageret skolelærer, som har ’ambitioner om at være noget for sine skolebørn’? Det er altså en af samfundets sande helte, du der har droppet. Måske tjener han ikke specielt meget, men det gør ham da kun endnu mere attraktiv. Han har hjertet med, ikke sandt? Ham skulle du have holdt fast i, for han kunne have lært dig meget.

Kristian Villesen

Svar II:

Du må jo så se, om du kan finde en mand med magt, der tænder på dig. For hvis det er den måde, du anskuer kærligheden på, som du fremlægger i dit brev, er du nødt til at overveje, hvordan du skal være for at tiltrække en mand af den kaliber, du drømmer om.

Der er jo, som du rigtigt nok skriver, lidt langt op fra en uambitiøs skolelærer til en mand med en mærkbart succesfuld karriere.

Jeg håber, du har overvejet din egen værdi på markedet, for du kunne jo ende med at blive slemt skuffet. Og jeg ved egentlig ikke, om du er traditionel. Hvad angår din kønsopfattelse, måske ja, men jeg ser også dit kærlighedsbegreb som et udtryk for en moderne form for fluebensforelskelse, hvor man krydser af hvilke egenskaber, man ønsker sig hos en partner, som var det en profil på en datingsite. Det er ganske vist meget udbredt, og fred være med det.

Men husk at andre også vejer dig og måske finder dig for let.

Mette-Line Thorup

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Den kvinde, der skriver ind, må roses for én ting: Hun er usædvanligt ærlig, både over for sig selv og over for os andre.

Det mønster, hun beskriver, er velkendt og meget udbredt.
Nancy Kissinger, Henry Kissingers kone, har sagt "Magt er et stærkt elskovsmiddel".
Francesco Alberoni citerer et sted en kendt skuespillerinde med hang til at omgås kendte mennesker og til at gifte sig med millionærer; hun har offentligt indrømmet: ”De mænd jeg kan lide, har to ting til fælles: de er kyniske, og de har magt.”
Hvor mange kvinder har det sådan? Er det et generelt mønster?
Ja det er det.
I Danmark har Anders Holm , lektor ved KU, registreret at jo mere manden tjener mere end kvinden, jo bedre holder ægteskabet. Men jo mere kvinden tjener mere end manden, jo dårligere holder ægteskabet. Hvis manden er arbejdsløs, vil konen ofte skilles. Hvis kvinden er arbejdsløs, virker det udpræget stabiliserende på ægteskabet.
En rapport af Mogens Nygaard Christoffersen fra Socialforskningsinstituttet (2004) viser at blandt mænd der er direktører i større firmaer, er kun 10 % barnløse. Blandt kvinder der er direktører i større firmaet, er 28 % barnløse. Blandt arbejdsløse mænd er 34 % barnløse. Blandt arbejdsløse kvinder er 16 % barnløse.
En anden dansk undersøgelse fra 2008: 71 % af lederne ( i Ledernes Hovedorganisation) har ring på fingeren, mod kun 47 % af befolkningen generelt. Færre ledere end andre bliver skilt.
Trond Petersen og Geir Høgnes i Norge har konstateret, at mænd der tjener godt, har større chance for at blive gift end andre mænd. Stor stilling og høj løn viser statistisk en sammenhæng med at manden har en sød kone. Omvendt for kvinderne: De der tjener mindst, har størst chance for at blive mødre.
Tilsvarende tendenser kendes fra Sverige.
Går man videre ud i verden, ser man tilsvarende tendenser i alle verdensdele.
Kort sagt: Det er et helt generelt mønster, at kvinder lettest forelsker sig i mænd der rangerer højere end dem. Hvilket betyder, at kvinder med høj position i det sociale hierarki har svært ved at finde partnere og ofte forbliver ugifte eller barnløse.
Hvorfor?
Forklaringen er vel ganske simpel: Det er et instinkt, der er nedlagt i kvinderne fra for millioner af år siden, da de hunner, der foretrak at parre sig med flokkens leder, fik mere levedygtigt afkom end andre hunner. Dét er så at sige blevet indkodet i DNA´et, og det hænger stadig ved hos mennesker.
I vore dages samfund er det lidt uheldigt. Dygtige, arbejdsomme og intelligente kvinder får færre børn end andre. Kyniske mænd med spidse albuer får flere børn end andre. De stabile samfundsstøtter blandt mændene, vandbærerne, der får hele samfundsmaskineriet til at fungere i det daglige, er relativt upopulære blandt kvinderne.
Hvis alle mænd vidste, at kvinders præferencer er sådan, så ville ingen mænd acceptere at stå lavt i hierarkiet. Alle ville kæmpe mod alle om at blive ledere. Samfundet ville bryde sammen.
Heldigvis findes der søde kvinder her og der som godt vil gifte sig med almindelige, sympatiske mænd med gennemsnitsposition. Var det ikke for disse lidt utypiske kvinder, ville samfundet bryde sammen i alle mænds kamp mod alle, for uden disse kvinder ville ingen mænd i lave positioner have håb om at finde kærligheden.