Læsetid: 3 min.

Chigaco på spisekortet

USA er et mylder af muligheder for god mad
Moderne Tider
3. december 2011

Chicago på spisekortet

I et land med en kultur af udespisere er hjemlige måltider i høj kurs. Mange steder i USA åbner private dørene, så man kan få et måltid i en anden ramme end på de professionelle spisesteder. Desuden er der Underground Dining som er organiseret i klubber og pop-up restauranter af forskellig slags events. Det er oftest hemmelige middage, man skal kende og finde vej til. Disse alternativer findes også i Chicago, der huser et kæmpeudbud af restauranter.

McDonald’s er grundlagt i Chicago. Byen er også kendt for sine deep-pan pizzaer også kaldet en Chicagopizza. Det er en tærteagtig bund med ost og derpå et flere cm tykt lag fyld. Efter at have smagt et par stykker efter sigende fra byens bedste steder mener jeg stadig, at det er en kulinarisk kikser. Omvendt kan man få en supergod Chicago-hotdog fra et af de 2.000 selvstændige udsalg. Det er en pølse i brød evt. med birkes, friske tomater, løg, pickles, sennep og sellerisalt og helt uden ketchup. Og i denne remse bør Italian beef sandwich også nævnes: En sandwich med utrolig mange skiver oksekød, chili, løg og ost i et hvidt brød der er gennemvædet og blødt af kødsaft.

På det traditionsrige morgenmadssted Lou Mitchell’s får man, allerede mens man venter på bord, små hjemmelavede donuts og en lille æske med Milk duds, som er karameller med flødechokoladeovertræk. Menukortet bugner, og jeg må spørge tjeneren hvad jeg skal spise: »Everything is yummi here,« siger hun med et stort smil. Jeg bestiller en fluffy jumbo omelette med Michigan søde æbler og Old English cheddar, smørristede engelske muffins og en pandekage med banansirup. Bestillingen kunne have rakt til en familie på fem.

Næsten ligegyldigt hvilken restauranttype man vælger at spise på, vil man opleve, at serveringer i USA ikke blot er store, men også rige på elementer som dips, smør, ost, krydringer og tilbehør.

Det uformelle

Chicago har nogle af de bedste mexicanske og kinesiske restauranter i USA og en stribe dejlige farm to table-restauranter, hvor køkkenet laver ægte mad af lokalt producerede råvarer, der købes direkte hos producenterne. I disse køkkener er der alt andet end 365 dage med jordbær — her er lokal mad i sæson, og det giver variation.

En trend i den vestlige verden er i disse år smarte uformelle spisesteder, der ikke er dyre, og hvor gæsterne kan vælge at spise lige i den rækkefølge, de vil — ofte fra et menukort med små eller mindre retter. Det er hyggeligt, men kan også skabe måltider, der kulinarisk er meget rodede. Men gæster er trætte af fastlagte menuer.

Mad er kultur — og med inspiration fra den store madby er her et par opskrifter til vores hjemmekøkkener.

Luftig omelet med ost, æblekompot og honning — 2-3 personer

5 æg (delt i hvider og blommer)

2 spsk. kartoffelmel

125 g fast komælksost, f.eks. Vesterhavsost (i små tern)

2 spsk. smør

4 æbler f.eks. Ingrid Marie eller madæbler

25-50 g sukker

Tilbehør: god flydende dansk honning og smørristet brød

Æblekompot: Skræl æblerne og skær dem i tynde både uden kernehus. Kog dem 3-4 min. med lidt vand og sukker til de er møre.

Pisk æggeblommer sammen med kartoffelmel. Vend små stykker ost i. Pisk æggehviderne stive og vend æggeblommerne i. Steg i smør ved svag varme på en sliplet pande. Læg låg på.

Spis osteomeletten med æblekompot, honning og smørristet brød.

Svineskank med appelsin og tørrede figner — ca. 6 personer

2 svineskanke hver på 1-1,5 kg

groft salt og friskkværnet peber

6-8 friske laurbærblade

1/4 liter hvidvin

1/4 liter friskpresset appelsinjuice

2 appelsiner i skiver

4 løg

250 g tørrede figner eller svesker

Tilbehør: ovnbagte kartofler og knoldselleri i tern og persille

Rids sværen som til flæskesvær eller i tern og gnid med salt. Krydr med peber. Stil skankene i en bradepande. Læg laurbærblade og appelsinskiver ved. Vend gerne lidt ind under skankene, og tilsæt vin og appelsinjuice. Sæt fadet nederst i ovnen og tænd på 175 grader. Steg 2-2,5 timer. Kan skankene ikke stå op, vendes de efter den halve stegetid.

Pil løgene, skær dem i både. Læg løg og selleri i fadet rundt om skankene. Steg videre 30 min. Tilsæt derefter fignerne og steg videre 15 min. Skankene skal stege til kødet let slipper benet — i alt ca. 3 timer.

Ved servering skæres kødet først fra benene og derefter i skiver. Fedt og blødt skind kasseres. Kødet spises sammen med grønsagerne og steegsky evt. med brød eller ovnbagte kartofler til. Drys med skyllet, hakket persille.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her